Gotu Kola Bitkisi

Gotu Kola bitkisi ile ilgili doğal öneriler ve bilgileri aşağıdaki yazılan makalemizde açıklayıcı olarak bulabilirsiniz. ilginiz için şimdiden teşekkürler...

Latince ismi : Centella asiatica

Maydanozgiller (Apiaceae)

Tropik bölgelere özgü çokyıllık otsu bir bitki olan gotu kola Madagaskar, Çin, Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Güney Afrika ve Güney Pasifik'te yetişir. Nemli ve bataklıktı ortamlarda, göletlerin ve göllerin yakınında veya çeltik tarlalarında büyür. Küçük bir bitkidir, fırfırlı yuvarlak kenarlı yaprak kümeleriyle tanınır. Yazın yeşil yapraklarının altında mor pembe çiçekler bulunur ve sonra küçük ve oval meyveler yetişir.

Kullanılan kısımları

BİTKİNİN TAMAMI, YAPRAK

- Tüm bitki veya yapraklar toplanır, taze olarak kullanılır ya da çay, dekoksiyon veya toz şeklinde kullanmak amacıyla kurutulur.

- Tabletlerde, kapsüllerde ve merhemlerde bitki ekstresi kullanılır.

Bileşenleri

Aktif bileşikleri yara iyileşmesine yardım eden asiatikosit ve brahmosit gibi triterpenoit saponinlerdir. Bitkide toplardamarları güçlendiren flavonoitler ve eser miktarda uçucu yağ da bulunur.

Tedavi amaçlı kullanımı

Ağızdan alındığında gotu kola toplardamar ve lenf sorunları konusunda olumlu bir etki gösterir. Damar genişletici etkisi nedeniyle toplardamarların güçlendirilmesi konusunda ve varis, kılcal damar kanaması ve hemoroit gibi rahatsızlıkların tedavisinde yararlıdır. 2001 yılında yayımlanan bir incelemede gotu kolanın kronik toplardamar sorunlarındaki etkinliği konu edilmiştir.Gotu kola yüzeysel yaralar, hafif yanıklar, yara izleri, sedef hastalığı ve ülser gibi çeşitli deri hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Tüm bu hastalıklarda bitki ağız yoluyla ve/veya lokal olarak kullanılabilir. İngiliz araştırmacılar gotu kola içeren bir kremin gebelikte oluşan çatlakların azaltılmasına yardımcı olduğunu saptamıştır. Antienflamatuar özellikleri olduğuna da inanılan gotu kola romatizmal yakınmalarda ve egzama tedavisinde kullanılmıştır.Gotu kola sinir sistemi ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve zihinsel uyanıklığın ve konsantrasyonun artırılması amacıyla kullanılmaktadır.

Yetiştirilmesi

Gotu kola tohumları ilkbaharda, güneş alan veya hafif gölgelik bir yerdeki nemli toprağa ekilir. Çok yaygın bir süs bitkisi olan saksıgüzeliyle (Cotuledon umbilicas) karıştırılmamalıdır.
HAZIRLANMASI VE DOZU

- Bağışıklık sistemini, sinir sistemini, dolaşım bozukluğunu, toplardamar ve cilt sorunlarını tedavi etmek için sıvı EKSTRE Hekimin talimatına göre. TABLET, KAPSÜL 600 mg'a kadar kurutulmuş bitki eşdeğeri, günde üç kez.

- Cilt sorunlarını tedavi etmek için

MERHEM Sorunlu bölge dezenfekte edildikten sonra günde 1-2 kez içindeki talimat doğrultusunda masajla cilde yedirilir. BELİRTİLER DEVAM EDERSE HEKİME DANIŞILMALIDIR.

UYARILAR

- Birkaç alerjik reaksiyon vakası kaydedilmiştir. Bunun dışında bitki önerilen şekilde kullanıldığında yan etkiye yol açmamıştır.

- Gebelik sırasında gotu kola ağız yoluyla kullanılmamalıdır.

- Gotu kola sayfa 58'deki brahmi (Bacopa monrıieri) ile karıştırılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp