Geven Yetiştiriciliği

Geven Yetiştiriciliği :

Bulunduğu Yerler: Ormanlarda, çalılıklar arasında ve dağ alanlarında bulunur.

Yapısı: Gövde; dallı eğik, çıplak ve seyrek kıllıdır. Çok yıllık dikenli ve yastık biçiminde bir dağ bitkisidir. Yapraklar tüysü 5-6 çift ve geniş yumurta biçimindedir. Çiçekler sarımsı yeşil, çiçek demeti salkım şeklinde, yaprak koltuklarından çıkan saplar, yapraklarda aynı uzunluktadır. Meyve orak biçiminde kıvrımlı fasulyedir. İçinde kahve renginde tohumları vardır. Haziran-Temmuz aylarında çiçek açar.

Kullanılan Kısımlar: Saplar; meyvelerin teşekkülü zamnında (Temmuz- Ağustoz aylarında ağaçlanmış klaın saplar alınmaz.) toplanır. Gölgede veya 40 derece ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru saplar yeşil renkte, kokusuz ve acı tattadır. Kabul edilen rutubet %12 dir. Balya halinde paketlenir.

Kimyevi Terkibi: henüz incelenmemiştir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki sakinleştirici ve iltihaplanmaya karşı te sire sahiptir. Saplar halk tababetinde , iltihaplarda, mide ve bağırsak ağrı şişkinliklerinde , süt annelerinin sütlerinde artış, ağrılı ve düzensiz adet hallerinde, siyatik vesairede kullanılır.

Kullanılışı: Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp