Defne Yaprağı Çeşitleri

Defne Yaprağı Çeşitleri :

4 avuç dolusu defneyaprağı 1 küvet suya atılarak, bu su içinde 1 saat oturulup banyo olarak da uygulanabilir.

Defne Faydaları

Hekim önerisine göre kullanılır.

Defne Tarihçesi

Tarihte çeşitli sebeplerle değer verilmiş bir bitkidir. Baharlı kokulu ve hep yeşil parlak yapraklarıyla çok sevilmiştir.

Defne, mitolojik çağda, önce tanrı Apollon'a, ardından onun oğlu hekimlerin tanrısı Asklepios'a adanmış bir bitkidir. Delfi'deki Apollon tapınağının çatısı, her türlü hastalık ve kötülüklere karşı defneyle örülürdü. İmparatorlara, komutanlara, şairlere, sanatçılara, başarılı sporculara defneden taçlar takılırdı. Defne akıl, başarı ve zafer demekti.

Antikite'de (İÖ 6.- İS 3.yy) defnenin yıldırımsavar olduğuna inanılırdı. Tanrısal transa geçmek için defneden yararlanılırdı. Sonraları insanları şeytanın sayısız kötülüklerinden koruduğuna inanılmıştır.

Yaşlı Plinius (23-79) ve Dioskorides (I. yy) bitkinin bütün parçalarının sağlığa yararlı olduğuna dikkat çekmişlerdir.

Ünlü İslam hekimi İbn-i Sina (980-1037) da defne yağının yara iyi edici olduğunu dile getirir.

Tarihçesi; (Laurus şan, şeref, onur; nobilis soylu, yüce anlamlarına gelir. Dilimize Fransızcadan geçen "bakalorya" [diploması] sözcüğü de bu bitkinin bilimsel adıyla ilgilidir ve defne ağacının meyvelerinden yapılma taç, "defne ağacının meyvesi" [bacca lauri] demektir.) Anayurdu Anadolu olan defne zamanla bütün Akdeniz havzasına yayılmıştır. Türkiye'nin ihraç ürünlerindendir. Dünyadaki defne yaprağı tüketiminin büyük çoğunluğunu (yüzde 80) Türkiye'nin sağladığı söylenebilir.

Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerimizin kıyı kesimlerindeki dağlarda 1200 metre yüksekliğe kadar görülür.

Defne Kurutulması

Bitkinin yazın yaprakları, ekim-kasım aylarında meyveleri toplanıp kurutulur.

Defne Yaprağının Mutfak Kullanımı

Balık, tavuk, et yemeklerine fazla kokuyu alsın ve lezzet katsın diye defne yaprağı konur.

Defne Yetiştiriciliği

Ağaççık, park ve bahçelerde dekoratif amaçla da yetiştirilir.

Defne Ve Kozmetik

Kozmetik ve parfümeri sanayisinde kullanılır. Odalara güzel koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına girer.

Defne Çeşitleri

Defnenin burada anlatılan dışında pek çok türü vardır; "Nobilis" cinsi dışındakiler zehirlidir, kurutulmadan kullanılmazlar.

Defne Diğer İsimleri

Laurus nobilis Nehtel, Tehnel, Teynel, Har (Kadirli).

Defne Bileşimi

Tanen, acı madde ve uçucu yağ bileşimi vardır. Yaprakların bileşiminde sabit yağ, sineol, öjenoller, pinenler, felandren, linalol, jiraniyol, terpineol bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp