Çörek Otu Ve Karaciğer Rahatsızlıkları

Çörek Otu Ve Karaciğer Rahatsızlıkları : Türkiye‘nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. Çörekotu diye kullandığımız küçük siyah tanecikler; bu bitkinin dallarında yetişen kapsül içindeki tohumudur.Birçok vitamin ve vücuda faydalı molekül ihtiva etmektedir. Bunların içinde thymoquinon ve nigellon bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu bilinmekte ve bağışıklık sistemini güçlendiren bazı ilaçlarda hammadde olarak kullanılmaktadır.

NEDEN ÇÖREKOTU

İnsan vücudunda basit nezleden kansere kadar oluşan bütün hastalıklarda vücut kendini korumak ve hastalıklarla başa çıkmak için bağışıklık sistemini çalıştırır. Hastalığın seyrini bağışıklık sistemi ile hastalık arasındaki mücadele belirler.Bütün hastalıkların tedavisinde verilen ilaçların etkili olması için bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olması gerekmektedir.Çörekotu pek çok tıbbi araştırmada insan ve hayvan bağışıklık sistemini hem hücresel(T-helper ve nötrofil aktivasyonu gibi), hem de salgısal(antikor, lökotrien v.d ) düzeyde tüm elemanlarını dengeli (immunmodülatör ve immunstimulan) olarak güçlendirdiği gösterilmiştir. (Bak:PubMed;nigellasativa)İnsan vücudunda oluşan hiçbir hastalık yoktur ki başlangıcında ve seyrinde bağışıklık sistemi tarafından tedavi edilmeye çalışılmasın.

Hz. Muhammed (s.a.v.) : Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulunmasın."(Buhârî, tıb 7.- Tirmizi tıb 5.- Muslim selam 89).
Pratikte hangi miktarda, ne şekilde ve nasıl kullanılacağı konusunda çok değişik bilgiler mevcuttur.Nasıl kullanılacağı konusunda yazılan bilgiler genellikle araştırma ve tecrübeye dayanmayan alıntılardır.
Tıbbi araştırmalarda ise çörekotu yağı, tozu veya ekstre şeklinde değişik kompozisyonlarda kullanılmaktadır.
Çörekotu konusunda Asya, Amerika ve Avrupa da yapılmış ve tıbbi dergilerde yayınlanmış yüzlerce makale mevcuttur. Bu makalelerde pankreas kanserinden, tedaviye dirençli epilepsiye kadar sayısız hastalık üzerinde tedavi edici etkisi labaratuvar bulguları ve klinik gözlem ile gösterilmiştir.Bu etkilerin ortak özelliği bağışıklık sistemini dengeli şekilde güçlendirerek ortaya çıkmasıdır.

HİKÂYESİ

Çörekotunu 1998 de tutulduğum Bronşial astma hastalığının ilaç dışındaki tedavi yollarını araştırırken okuduğum hadisi şerif üzerine değişik şekillerde kullanmaya başladım, yeterli tesirini göremedim. Ancak tavsiye üzerine nasıl kullanılacağını tesbit ettikten sonra; ailem ve yakınlarıma, sonrada radyoloji kliniğine başvuran ve görüntüleme muayenelerini yaptığım bütün kronik hastalara ve kür tedavisi gören kanser hastalarına önerildi.
Sayıları yaklaşık 4000 kadardır. İçlerinde kanser tedavisi de gören ve değişik hastalığı bulunan yaklaşık 400 civarında kişi düzenli olarak takip edilebildi. Hemen hemen tümünde değişik ölçüde olumlu sonuç alındı. Bu hastaların yaşları; 1,5 ile 73 arasında değişmektedir.Çörek otu konusunda yurt dışı ağırlıkta olmak üzere ciddi tıbbi dergilerde yayınlanmış dört yüz ün üzerinde tıbbi makale bulunmaktadır. Bu makalelerde çörek otu nun değişik hastalıklar üzerindeki etkisinden bahsedilmektedir.Bu yayınlarda çörekotunun insan ve hayvan bağışıklık sistemini hem hücresel(T-helper aktivasyonu gibi), hem de salgısal(antikor v.d ) düzeyde tüm elemanlarını dengeli (immunmodülatör ve immunstimulan ) olarak güçlendirdiği gösterilmiştir. Yayınlarda yan etki bildirilmediği gibi kullananlarda da yan etki bildirilmedi.

Tavsiye edilen hastalara aldıkları ilaçları aksatmamalarını, çörekotunun destekleyici etkisinin olduğunu alternatif bir tedavi şekli olmadığı da özellikle vurgulandı.Kronik hastalıkların çoğu ömür boyu sürer ve tedavileri günlüktür. Bu hastalarda tedavi semptomlara (şikâyetlere) karşıdır. Semptomatik tedavi görenlerden düzenli çörekotu kullananların tamamına yakınında ilaç alma ihtiyacında azalma ve yaşam konforunda artış izlendi. İlaç kullanma ihtiyacının kalmadığını bildirenlerde oldu. İlaç dozundaki değişiklikler doktor kontrolü altında yapıldı.Ancak kür tedavisi gören kanser hastalarında, hayati hastalığı olanlarda ve şeker hastalığı ile hipertansiyon gibi belirtisi her zaman hissedilemeyen hastalarda ilaç tedavisinde değişiklik yapılmadı. Bu hastalarda İlaçlar ile beraber, ara dönem ve ilaç sonrasında kullanmaya devam edildi. Genel olarak yaşam kalitesinin artığını bildirdiler.Göz ardı edilmemesi gereken diğer nokta ise nasıl her ilacın hastalar üzerindeki etkisi farklı ise çörekotunun da etkisi kişiden kişiye değişebilir.Daha önce yapılan ve labaratuvar sonuçları ile desteklenen tıbbi araştırmalar ve kliniğimize başvuran hastalarla uzun süreli ampirik(sonuçtan giderek) olarak yapılan çalışmaya dayanarak tavsiye edilen kullanım şekli.

NEREDEN VE NASIL TEMİN EDİLİR

Çörekotu aktarlarda ve baharatçılarda kilo satılmaktadır. Satılan çörekotunun tamama yakını ithal çörekotudur.Ticari amaçla yerli çörekotu ekimi nadir olarak yapılmaktadır.Yerli çörekotu ekimi genelde bahçelerde ve aile ihtiyacı kadar yapılır.Çörekotu aktarlarda çoğunlukla çiğ olarak bulunur. Ancak son zamanlarda ithal çörekotlarının bir kısmı kavrulmuş olarak satılmaktadır. Kavrulmuş çörekotunun hiçbir tedavi değeri yoktur.Satan aktarlar da bazen çörekotunun çiğ veya kavrulmuş olduğunu bilmemektedir.Çiğ ve kavrulmuş çörekotu farkları:Çiğ çörekotu çiğnendiğinde oldukça rahatsız edici acı tadı vardır.Islak pamuğa ekildiğinde bir haftada filizlenir.Kavrulmuş çörekotu çiğnendiğinde acı tadı yoktur,hoş kosu vardır ve ıslak pamukta filizlenmez. Rengi daha mat görünür..Bahçenizde 10-15 metrekarelik alana mart ayında ekeceğiniz 100 gram çörekotundan; 2 ile 3 kilo kadar taze çörekotu üretebilirsiniz..

NASIL HAZIRLANIR

Tek seferde kullanılacak (kavrulmamış ve fırınlanmamış) çörek otu un yada kepek iriliğinde öğütülür.Un kadar ince öğütülürse bulantı ve mide tahrişi yapabilir. Bu nedenle kepek iriliğinde öğütmek daha uygundur.
Öğütme işlemi :Kahve değirmeni, elektrikli kahve öğütücüsü veya karabiber değirmeni kullanılabilir. Piyasadaki kahve ve karabiber değirmenlerinin bir kısmı öğütme işlemi yapamamaktadır. Değirmeni almadan önce denemek için yanınızda bir miktar çörekotu taşıyın. Aldığınız değirmenin içini su ile temas ettirirseniz paslanır.Elektrikli kahve öğütücüsü öğütme işlemi için daha pratik kulanım imkanı sunar.

Yenecek kadar çörekotu kahve öğütücüsünde öğütülür. Öğütüldükten sonra bekletmeden hap gibi ağız içine alınır ve üzerine bir miktar su içilerek çiğnemeden yutulur.Öğütülmeden alınırsa büyük oranda hazmedilmeden atılır.Ağızda çiğneyerek de alınabilir.Bu durunda yeterince öğütülmeyebilir ve bulantı yapabilir.Öğütüldükten sonra bekletilirse oksitlenerek yapısı bozulur ve içindeki aromatik yağ asitleri buharlaşır. Bu iki sebepten dolayı etkisi azalır.Aç karnına alınabilir ancak sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda mide tahrişi ve bulantı yaptığından hafif bir yemekten sonra veya yarı tok alınması önerilir.Kullanım sırasında bildirilen tek yan etki özellikle sindirim sistemi rahtsızlığı olanlarda ekşime ve yanma şikâyetleridir. Bu şikâyetler için antiasit ilaçlar alınabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp