Çayın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Çayın Faydaları Ve Zararları Nelerdir? :

Çayın İçerdiği Başlıca Unsurlar

Çaya olan aşinalığımız onun vücudumuzdaki asıl biyolojik aktivitelerini gözden kaçırmamıza neden olmaktadır. Oysa her çeşidi binlerce biyoaktif bileşenin eşsiz bir harmanını içermektedir. 
 
Susuzluğumuzu gidermesi, keyif vermesi ya da şifa için içsek de, bu bileşenler zihnimizde ve vücudumuzda hünerlerini gösterir.Başlıca gruplar aşağıda verilmiştir. (Bazı bileşenlerin birkaç gruba dahil olduklarına ve italik olarak yazılan her maddenin kendi girişi olduğuna dikkat edin.)Asitler -bunların arasında amino asitler (başlıcası tea- nin), karboksilik asitler (sitrik, fumarik, malik ve sukki- nik gibi) ve fenolik asitler (gallik ve protokateşik gibi) vardır.Alkaloidler -bunların başlıcası kafeindir, ama teobromin ve teofilin de vardır.
 

Antioksidanlar -bunlar polifenolleri içerir.

Aromatikler -bunlar yaprakların esansiyel yağlarının uçucu aromalı bileşenleridir. Başlıcaları alfa-pinen ve beta-pinendir; diğerleri arasında benzaldehit, kadinol, heksanal, linaloöl, muurol, nerolidol, fenilasetaldehit ve feniletanol sayılabilir.Yeşil çay esansiyel yağ bakımından diğer çaylardan daha zengindir.Acılık kaynakları -alkaloidler, tanenler ve diğer polifenolleri içerir.
 
Kateşinler -bunlar flavonoidler ve tanenlerdir. Başlı- cası epigallokateşin gallat’tır (EGCG), önemli olanlar arasında epigallokateşin, epikateşin gallat ve epikateşinvardır. Çok etkili bir antioksidan olan EGCG’nin yeşil çaydaki polifenollerin yarısında payı vardır; siyah çayda da bulunur, ama çok daha az miktardadır.Çayın oksitlenmesi kateşin içeriğinin yüzde 10-15’ini teaflavin diye adlandırılan pigmentlere dönüştürür, onlar da tearubigin diye adlandırılan pigmentleri oluşturmak için oksitlenir.
 
Flavonoidler -kateşinler, bazı pigmentler ve proanto- siyanidin diye adlandırılan pigment habercileri içerir. Seviyeleri genç-yaprak ve bütün-yaprak çaylarında oldukça yüksektir.Fitoöstrojenler -flavonoidler kurutulmuş çay yapraklarındaki suyu çıkarılabilir katı maddelerin yüzde 2-3’ünü oluşturur. 
 

Çayda lignanlar da vardır.

Pigmentler -klorofil, karotenoidler ve bazı flavonoidle- ri içerir. Flavonoid pigmentler arasında antosiyaninler, antosiyanidinler (siyanidin ve delfinidin gibi), flavonoller (kaempferol, mirisetin ve kuersetin gibi), izoflavon formononetin, teaflavinler ve tearubiginler sayılabilir.Siyah çay tamamen oksitlenir, bu yüzden tearubiginler bakımından zengindir (kuru ağırlığının yüzde 10- 20’sini oluşturur). Oksitlenme de tearubigin içeriğinin bir kısmını diğer pigmentlere (antosiyanin ve antosiyanidinler de dahil) ve gallik aside dönüştürür.Polifenoller -çoğunlukla buruk, acı ve antioksidandır. 
 
Bunların arasında kateşinler, flavonoidler, fenollü asitler (Bkz. ‘Asitler’) ve tanenler sayılabilir.Polifenoller kurutulmuş yeşil çayın ağırlığının yüzde 30-40’ını, kurutulmuş siyah çayın da yüzde 3-10’unu oluşturur. Siyah çay da oksitlenmiş polifenoller içerir. Hem polifenoller, hem de oksitlenmiş polifenoller sağlık verir.Şekerler -glikoz, früktoz, maltoz (Assam çaylarında), rafinoz, ramnoz (Çin çaylarında) gibi basit şekerler ve pektinler ve stakiyoz gibi karmaşık şekerler. Siyah çay karmaşık şekerler bakımından en zengin çaydır.Tanenler -kateşinler, proantosiyanidin diye adlandırılan flavonoid-pigment habercileri ve teaflavinler ve tea- rubiginler diye adlandırılan flavonoid pigmenleri içeren polifenoller.
 
Diğerleri -florür, manganez (doğrusu çay tam bir besin kaynağıdır) ve oksitlenmemiş ya da kısmen oksitlenmiş çay, C vitamini.Çay çalısı ya da ağacı bir ‘alüminyum toplayıcısıdır, yani diğer bitkilerden daha çok alüminyum emer. Çay ve kahve günlük ortalama alüminyum alimimizin yüzde 5’ini karşılar. Ama tanenler alüminyumla birleştiği için muhtemelen çaydan nispeten daha az alırız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp