Çaya Süt Eklenmesi

Çaya Süt Eklenmesi :

Çay ve Süt

Sütçülük yapılan ülkelerdeki çoğu kişi siyah çay demine soğuk, taze inek sütü ekler. Örneğin, İngiltere’de insanların yüzde 98’i çaya süt ekler. Hindistan’da insanlar bazen kuru siyah çayı sütle kaynatır. 

Süt ekleme uygulamasının sıcak çayın narin porselen fincanları çatlatmasını önlemek için başlatıldığı söylenir

Süt genellikle diğer çaylara eklenmez, yeşil çaya ise hiç eklenmez. Süt ilavesiyle ilgili doğru ya da yanlış yoktur, pek çok çay eksperi eklemektedir. Bununla birlikte sütlü çay en çok çay koyu olduğunda iyidir. Süte çay eklemek yerine çaya süt ekleyin. Sadece tercih ettiğiniz renk ve lezzete ulaştıracak kadar süt ekleyebilirsiniz.

Avantajları şunlardır

• Süt çayın acılığını örtüp burukluğunu azaltarak size uygun bir lezzete dönüştürür.
 
• Tatlılık verir (laktozundan - süt şekeri- dolayı).
 
• Besin sağlar (protein, yağ, karbonhidrat, mineraller ve vitaminlerinden). Dört fincan sütlü çay ortalama bir yetişkinin günlük kalsiyum gereksinimin beşte birini karşılar. İlginçtir ki, sütlü çayı çok içen yaşlı kadınlar hiç çay içmeyenlerden daha iyi kemik yoğunluğuna sahiptir.
 
• Çaydaki tanenleri etkisiz hale getirir, yoksa bunlar bağırsaklarda kalsiyum ve demirle birleşip kolaylıkla emilimlerini azaltır.
 
• Çaydaki oksalatlarla birleşip bağırsaklardan emilimi- ni azaltır. Bu ‘taş yapıcılar’ - oksalat böbrek taşları üretmeye eğilimli insanlar - açısından iyidir.
 
• Demin ısısını düşürür, bu da çok sıcak içecek ya da yiyeceklerin sıklıkla tüketiminden kaynaklanan sıcakhasarıyla bağlantılı yemek borusu ve mide kanserlerini önleyebilir.Dezavantajlar da şunlardır:
 
• Sütün proteinleri çayın polifenol içeriğini -dolayısıyla da rengini, lezzetini ve sağlık faydalarını- çeşidine ve sütün miktarına bağlı olarak yüzde 18 oranına kadar azaltır. Yağsız sütün yarım yağlı sütten, onun da tam yağlı sütten daha çok proteini (dolayısıyla da daha çok polifenol azaltıcı etkisi) vardır.
 
• Sütün tatlılığıyla çayın acılığının örtülmesi acılığın pek çok sağlık faydasını yok eder, çünkü acılığın bu tür etkisinin olabilmesi için tadılabilir olması gerekir.Bazı insanlar süttozu, suyu alınmış ya da konsantre süt, diğerleri de deve, keçi, at, koyun ya da yak sütü, laktoz- suz, badem, yulaf, pirinç ya da soya ‘sütü’ veya krema kullanır. Bütan, Moğolistan, Nepal ve Tibet’te enerji ve lezzet için yak yağı eklemek gelenekseldir. Bazı göçebelerin günde 40 fincan kadar içtikleri söylenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp