Çay Nedir?

Çay Nedir?


Çaygiller familyasından, tropikal ve astropikal iklimi olan birçok yerde değişik çeşitleriyle yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde de Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize ve çevresinde çay üretimi bolca yapılmaktadır. Kısa saplı, almaşık dizili, derimsi yapılı, uzunca ve sivri uçlu, kenarları dişli yaprakları vardır. Çiçekleri beyaz, bazı türlerde hafif sarı ya da pembemsi renkli ve hafif kokuludur. Bitkinin tohumlarını taşıyan meyvesi odunsu yapılı, üç gözlü ve kapsül biçimlidir.

Dünyada en çok tüketilen içitlerden biri olan çay, bitkinin yapraklarının elle toplanıldıktan sonra çeşitli işlemler sonucu mayalanmadan kavrulması, soldurulması, kıvrılması ve kurutulması sonucu elde edilen ürünün demlendirilmesiyle hazırlanır. Siyah ve yeşil çay adları verilen, iki önemli türü vardır. Siyah çay daha çok sevilerek tüketilir.

Bilinen Birleşimi : Çay yapraklarında kafein, tein, teofillin, teobromin alkolitleri, tanen, uçucu yağ ve az da olsa B vitamini bulunur. Tutkunluk derecesinde çay içme isteği yaratan, çayın içerdiği kafein ve tein adlı maddelerdir.

Çayın Faydaları Nelerdir?

Damarlardaki kan dolaşımını düzenler.

Göz kızarmalarında, çapaklanmalarında demlenmiş çay suyuna pamuk batırılarak kompleks yapılırsa iyi gelir.

Aşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.

Sinirleri uyarır.

Mide tembelliğini giderir. Hazmı kolaylaştırır.

İdrar söktürür.

İshal ve dizanteriyi keser.

Damar kireçlenmesini önler.

Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıkarında koruyucu ve tedavi edicidir.

Çay Bitkisi Hakkında Bilgi

Çay (Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, ve oolong çayı farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı (sürgün çayı) yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir.

Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olmasına karşın dünya üzerinde tropik ve subtropikal bölgelerde de yetiştirilmektedir. Tarım amaçlı yetiştirilenler 2 m'nin altında küçük ağaç görünümünde herdem yeşil bitkilerdir. Serbest bırakıldığında 9 m boyunda bir ağaç formunu kazanır. Kuvvetli ana köke sahiptir.

Çayda Ftalidler

Kan damarlarını genişletir, dong quai’deki bütilideneftalid ve ligustilidi içerir. Başka aksiyonları da vardır: Örneğin, ligustilidin (ayrıca bir aromatiktir) pıhtılaşma ve iltihaplanma önleyici etkileri vardır ve asetil- kolini yükseltir .Fitoöstrojenler -hücrelerimizin östrojen alıcılarına yapışıp aktive ederek kendi östrojenleıimizin yüksek ya da düşük seviyelerini dengelemeye yardımcı olur:
 
• Yüksek östrojenli bir kadında, östrojen alıcılarına yapışan fitoöstrojenler kendi östrojenlerinin yapışmasını önler. Çünkü kendisininkiler çok daha kuvvetli östrojenik olacağından, bu onun vücudunun bütün östrojenik aktivitesini azaltır. Eğer östrojeni baskın bir hormon dengesizliği şişkinlik, dönemsel kilo alma, endometriozis, fibroitler, ağır ya da düzensiz adet, kısırlık, asabiyet, yumrulu hassas göğüsler, düşük, bulantı, polikistik yumurtalık sendromu, menopoz sonrası kanama, vajinal akıntı ya da rahim, yumurtalık veya göğüs kanserine neden oluyorsa bu faydalı olabilir.
 
• Düşük östrojenli bir kadında, (örneğin, menopoz sonrası) östrojen alıcılarına yapışan fitoöstrojenler onun vücudunun bütün östrojen aktivitesini artırır. Eğer östrojen yetersizliği akne, depresyon, vajinal kuruluk, yorgunluk, yağlı saç ve cilt, kısırlık, düzensiz adet, cinsel dürtü düşüklüğü, dönemsel olmayan kilo alımı ya da anormal kıllanmaya neden oluyorsa bu faydalı olabilir.
 
Bazı fitoöstrojenler antibakteriyel, kanser önleyici, migren önleyici, kan şekeri ya da kolesterol düşürücüdür.Fitoöstrojenler bazı alkaloidler (arpa ve mısırdaki trigonellin gibi); kumarin türevleri (kırmızı yoncadaki kumestanlar gibi); flavonoidler (çaydaki kaempferol ve mirisetin gibi flavonoller; kuersetin:sı-yeşil ‘Pigmentler’-, kırmızı yoncadaki biyokanin, daidzen, fonnononetin, genistein, lignanlar, pratensein ve trifosid gibi izoflavonlar; ayrıca siyah kokoş ve çaydaki formononetin); lignanlar (çayda); saponinler (ginseng- deki ginsenosid gibi ve aynısefadaki diğerleri gibi) ve steroller içermektedir. Ayrıca simisifugin (bir reçine, anti-viral, siyah kokoşta) de içerir.Ayrıca karahindiba, ısırgan otu, kırmızı çalı, kekik, kediotu, mine çiçeği ve henüz belirlenmemiş olsa da hemen hemen kesin olarak Vitex agnus castus’ta bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp