Çay Nedir?

Çay Nedir?

Botanik Bilgi : Çaygiller familyasından, tropikal ve astropikal iklimi olan birçok yerde değişik çeşitleriyle yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde de Doğu Karadeniz bölgesinde, Rize ve çevresinde çay üretimi bolca yapılmaktadır. Kısa saplı, almaşık dizili, derimsi yapılı, uzunca ve sivri uçlu, kenarları dişli yaprakları vardır. Çiçekleri beyaz, bazı türlerde hafif sarı ya da pembemsi renkli ve hafif kokuludur. Bitkinin tohumlarını taşıyan meyvesi odunsu yapılı, üç gözlü ve kapsül biçimlidir.

Dünyada en çok tüketilen içitlerden biri olan çay, bitkinin yapraklarının elle toplanıldıktan sonra çeşitli işlemler sonucu mayalanmadan kavrulması, soldurulması, kıvrılması ve kurutulması sonucu elde edilen ürünün demlendirilmesiyle hazırlanır. Siyah ve yeşil çay adları verilen, iki önemli türü vardır. Siyah çay daha çok sevilerek tüketilir.

Bilinen Birleşimi : Çay yapraklarında kafein, tein, teofillin, teobromin alkolitleri, tanen, uçucu yağ ve az da olsa B vitamini bulunur. Tutkunluk derecesinde çay içme isteği yaratan, çayın içerdiği kafein ve tein adlı maddelerdir.

Çayın Faydaları

Damarlardaki kan dolaşımını düzenler.

Göz kızarmalarında, çapaklanmalarında demlenmiş çay suyuna pamuk batırılarak kompleks yapılırsa iyi gelir.

Aşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.

Sinirleri uyarır.

Mide tembelliğini giderir. Hazmı kolaylaştırır.

İdrar söktürür.

İshal ve dizanteriyi keser.

Damar kireçlenmesini önler.

Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıkarında koruyucu ve tedavi edicidir.

Vitex-Agnus-Castus Çayı

Nanegiller familyasından bu funda ya da küçük ağacın meyvelerinden yapılır.Diğer isimleri rahip biberi, keşiş çalısı, hayıt, yabani lavanta, namus ağacı.Lezzeti -hafif aromalı ve acı.
 
Önemli içerikler -alkaloidler, aromatikler (bornil asetat, p-karyofilin, ökaliptol, farnesen, pinen ve sabinen gibi), kastin denilen bir ‘acılık’, flavonoidler (örneğin, kastisin, krisosplenol, sinarosid, kaempferol, luteolin, orientin, rhamnetin ve isoviteksin), glikozitler (kastein gibi), iridoidler (agnosid ve aukubin de dahil), muhtemelen fitoöstrojenler (Vitex cıgrıus castus’un bazı östro- jenik aktivitesi olduğu için), rotundifuran  tanenler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp