Brokoli Otu Nerede Yetişir

Brokoli Otu Nerede Yetişir; Brokolinin Sebze Olarak Değerlendirilen Olgunlaşmamış Yeşil Çiçek Tomurcukları Yaz Aylarındaki Kurak Ve Sıcak Havalardan, Kış Aylarındaki Kurak Ve Sıcak Havalardan Olumsuz Yönde Etkilenir.

Sıcak Havalardabitkinin Gelişmesi İyi Olsa Bile Sebze Olarak Değerlendirilen Olgunlaşmamış Çiçek Tomurcukları Normal Bir Gelişme Göstermez, Gevşek Yapılı Sürgünler Oluşur, Hasattan Birkaç Saat Sonra Çiçek Tomurcuklarında Pörsüme Olur.

Brokoli Otu Nerede Yetişir

1. Ekonomik önemi, Anavatanı ve Yayılma Alanları

Ülkemizde kışlık sebzeler arasında yer alan brokoli son yıllarda üretimi ve tüketimi hızla artan bir lahanagil sebzesi türüdür. Bir çok yerde karnabahara benzetilmekte ve karnabahar azmanı olarak

bilinmektedir. Brokoli morfolojik olarak karnabahara benzer. Sebze olarak değerlendirilen değerlendirilen kısımları renkli ve olgunlaşmış çiçek taslakları ile kalın ve etli çiçek sapları oluşturur.

Brokolinin değerlendirilme şekilleri fazla olmayıp seytinyağlı, sarımsaklı ve limonlu salatası yapılmaktadır. Ayrıca son yıllarda turşu sanayinde de kullanılmaktadır. Brokolinin ekim alanı ve üretim

miktarı ile ilgili kayıt bulunmamaktadır. Brokoli üretimi ülkemizde son yıllarda yapılmaya başlanmıştır. Bu nedenle çoğu kişi tarafından tanınmayan bir sebzedir.

Brokolinin anavatanının Akdeniz Bölgesi olduğu kabul edilmektedir. Yeşil renkli olgunlaşmamış çiçek taslakları oluşturan brokoli çeşitlerine calabrese adı verilmektedir. Calabrese sözcüğü İtalya‘da bir bölgenin adı olup bir çok araştırıcı, brokolinin anavatanının İtalya olduğunu bildirmektedir.

Brokoli içerdiği yüksek protein, A ve C vitamini içeriği bakımından küçümsenmeyecek bir besin değerine sahiptir. Özelllikle yenilen yeşil sürgünleri C vitamini yönünden zengindir. Nitekim 100gr taze ağırlıkta 118 mg kadar C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca brokolinin içerdiği besin maddelere incelendiğinde çok iyi bit diyet sebzesi olduğu açıkça görülmektedir.

2. Morfolojik Özellikleri

2.1. Kök


Brokoli bitkisi kök özellikleri bakımından lahana ve karnabahara benzemektedir. Üretim şekli fide ile olduğundan genellikle kazık kökler kaybolmuştur. Toprak yüzeyine yakın bölgelerde bol miktarda saçak kök bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp