Bitkisel Çay Çeşitleri

Bitkisel Çay Çeşitleri

Dong quai, ekinezya, mürver çiçeği, ginseng (adaptojenik özellikleri sayesinde gerektiğinde sakinleştirici de olabilir), ıhlamur, nane, kuşburnu, biberiye, çay, kekik.Tonik (vücudun kendi kendisini iyileştiriciliğini ‘normalleştirir’; belirsiz yollarla metabolizmayı değiştirerek iyileşmeye yardımcı olan, geleneksel olarak ‘alternatifler’ diye adlandırılan bitkiler buraya dahil edilmiştir): Kuş otu, kırmızı çalı ve aşağıdakiler:
 
• Kardiyovasküler: Ihlamur.
 
• Hazım: Papatya, karahindiba, ısırgan otu.
 
• Hormonal: Fitoöstrojenler, Vitex agnus castus.
 
• Karaciğer: Tadı acı olan bitkiler.
 
• İdrar torbası: Mısır püskülü, ısırgan otu.
 
• Sinir sistemi: Ginseng, kızıl yonca, kediotu.
 
• İskelet kası: Siyah kokoş, ısırgan otu.
 
• Üreme: Siyah kokoş.
 
• Solunum: Ekinezya.
 
• Deri: Ekinezya, ısırgan otu, kızıl yonca.

Bitkisel Çayların Faydaları

Gripten Korunmak İçin Bitki Çayları

Grip mevsimi geldi. Bu aylarda, özellikle havanın tam olarak sıcak mı yoksa soğuk mu olduğunu kestiremediğimiz, hangi kıyafeti giyeceğimizi tam olarak bilemediğimiz bu geçiş döneminde hastalıklar da artıyor. Gribin tedavisi mümkün değil, yani bir kez grip olduktan sonra ilaçlarla veya bitkisel yöntemlerle vücuttaki etkilerini bir miktar hafifletebiliyorsunuz ancak hastalık en az 10 gün sürüyor ve bu süreyi 3 güne indiremiyorsunuz. Bu nedenle gribe yakalanmamak için erken tedbir almak en iyisi. Grip aşısı bir çözüm olabilir fakat nedense uzmanlar yıllardır grip aşısı konusunda bir tartışma içindeler.

Kırkkilit Otu Çayının Faydaları

Eski çağlarda, Antik Roma ve Yunan imparatorluklarında çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan kırkkilit otunun Latince adı olan “Equisetum” at (equus) ve kıl (seta) kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Bu nedenle İngilizcesi “horsetail” olan kırkkilit otu ülkemizde “atkuyruğu” otu olarak da bilinir. Kırkkilit otunun en önemli faydası “silica” içeriğiyle kemikleri güçlendirmesidir. Bu özelliğiyle, kemik dokusunda boşluklara yol açan osteoporoz tedavisi için önerilen bitkiler arasında yer alır.

Düzenli Olarak Yeşil Çay İçen Kadınlarda Kanser Riski Azalıyor

Daha önce yapılan bazı araştırmalarda yeşil çayın kanser oluşumuna karşı hücreleri koruduğu konusunda ümit verici sonuçlar elde edilmişti. Son araştırma ise düzenli olarak yeşil çay tüketen kadınlarda görülen kanser oranlarına yoğunlaşmış. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Wei Zheng ve ekibinin çalışmasına göre haftada 3 kez veya daha fazla yeşil çay içen kadınlarda sindirim sisteminde ortaya çıkan kanser türleri (mide, kolon ve gırtlak kanseri) yeşil çay içmeyen kadınlara oranla %14 daha az görülüyor.

Mısır Püskülü Çayı

Mısırı pazardan, kabuğuyla birlikte alıyorsanız kabukla mısır arasında, genellikle üst kısımda kalan lif benzeri sarı püsküllerinden çay yapabilirsiniz. Üstelik mısır püskülü çayı çok etkili bir idrar söktürücüdür ve ödemin vücuttan kısa sürede atılmasına yardımcı olur. Amerikan yerlileri tarafından çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan mısır püskülü Çin’de ise diyabete karşı geleneksel olarak tüketilen bitkisel ürünler arasında yer almaktadır.

Ucuz Poşet Çaylar Sağlığa Zararlı mı?

Daha önce ucuz poşet çayların daha doğrusu çay poşetlerinin kanserojen olduğu konusunda bazı haberler çıkmıştı ancak, bu haberlerin kaynağı olarak herhangi bir bilimsel araştırma sonucu verilmemişti. Benim çay severleri uyarmak istediğim konu, ucuz çay poşetlerinde olduğu iddia edilen kanserojen maddeler değil. Bu yazının konusu, Derby Üniversitesi ve “İngiltere Kamu Sağlığı” kurumu tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, ucuz poşet çaylarda yüksek miktarda bulunan “florür”.

Çay Bitkisinden Üretilen Çayların Kafein Miktarları

Bildiğiniz gibi, yeşil çay ve ülkemizde en çok tüketilen çay olan siyah çay aslında aynı bitkinin, çay bitkisi olarak bilinen “camellia sinensis”in yapraklarından üretilmektedir. Bu çayları birbirinden ayıran özellikleri, üretim aşamasında kullanılan yaprakları işleme teknikleridir. Siyah çay üretilirken yapraklar daha uzun süre oksitlenir. Yeşil çay üretiminde ise, yapraklar daha az işlendiği için besin değerini korur ve antioksidanlar bakımından daha zengindir. Tabi çay bitkisinden üretilen çay çeşitleri yeşil ve siyah çayla sınırlı değil.

Elma Çayı

Elmanızı soyup afiyetle yedikten sonra soyduğunuz kabuklarını lezzetli bir çay hazırlamak için değerlendirebilirsiniz. Üstelik hazırlaması oldukça kolay elma çayı daha fazla kalori yakmanıza ve zayıflamanıza yardımcı olabilir. Çünkü elma kabuğunda bulunan “ursolik asit” üzerine yapılan araştırmalarda, bu doğal bileşenin kalori yakmayı hızlandırarak kas kütlesinin artmasını sağladığı yönünde sonuçlar elde edilmiş. Zayıflamaya yardımcı olsun olmasın, elma kabuğu çayının oldukça tatlı ve içimi zevkli bir çay olduğunu söyleyebilirim.

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

Yeşil çay, siyah çay (ülkemizde en çok tüketilen çay), ve oolong çayı ile aynı bitkiden üretilmektedir. Yani, siyah çayla, yeşil çay yaprakları, aynı bitkinin, “çay bitkisi” olarak adlandırılan camellia sinensis’in yapraklarıdır. Uzmanların yeşil çayın faydalarını bu kadar sık dile getirmesinin, ancak hali hazırda yaygın olarak içilen siyah çaydan pek bahsetmemelerinin nedeni çay yapraklarının işlenme biçimi. Siyah çay üretilirken kullanılan yöntem, yeşil çay üretiminde kullanılan yönteme oranla yaprakların daha fazla oksitlenmesine neden olduğu için siyah çayın besleyici özelliği önemli oranda azalıyor. Yeşil çay yaprakları ise daha az işlendiği için antioksidan özelliğini büyük oranda koruyor.

Ödem Söktürücü Bitki Çayları

Türkçeye “vücudun su tutması” olarak yerleşmiş olan ödem, daha çok el, kol, bilek, bacak ve ayaklarda görülmekle birlikte vücudun geneline yayılabilir. Ödemin genetik, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı tuzlu beslenme, ameliyat, hamilelik, şeker hastalığı, adet dönemi, menopoz, bazı ilaçlar ve kötü beslenme gibi pek çok farklı nedeni bulunuyor. Ödem söktürücü bazı bitki çayları ile vücutta biriken fazla sıvıdan daha kolay kurtulabilirsiniz ancak, tekrar etmesini önlemek için öncelikle ödeme neyin sebep olduğunu tam olarak öğrenmelisiniz.

Mate Nedir ?

Mate, Güney Amerika’da yetişen “Ilex Paraguayensis” isimli bitkinin yeşil yapraklarıdır. İlk kullanıcıları Güney Amerika yerlileri olup, sonraları Cizvit rahipleri tarafından düzenli olarak üretilmiş ve uyarıcı etkisinedeni ile çay ve kahve yerine tüketilen günlük bir içecek olarak kullanılagelmiştir Asırlardır Güney Amerika yerlileri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak tüketilen Mate çayı, bu özellikleri ile kıtanın milli içeceği. Mate Çayı, en çok Paraguay’da yetişen tropikal bir bitkiden (Ilex paraguayensis) elde edildiği için Paraguay Çayı olarak da biliniyor.

Mate Çayı tüm dünyada obezite tedavisinde kullanılmaktadır. Vücutta yağ emilimini engelliyor, yağların hızlı yakılmasını sağlıyor ve vücuttan su atılımını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda kafein benzeri özelliklere sahip fakat kafeinin kötü etkisine sahip değildir. Her yaştan grubu tarafından kullanılabilir. Metabolizması yavaş işleyen kişiler için son derece sağlıklı bir içecektir. Tam etki için günde üç fincan tüketilmelidir.

Mate Çayi ( Yapragi ) Zayiflamaya Yardimci Olur mu ?
Mate çayi 12 ay boyunca yapraklarini fazla dökmeyen bir agaç türünden elde edilmektedir. Tropik ya da yari tropik iklimlerde yetismektedir. Avrupa’da ‘ yesil altin ‘ adi ile bilinir. Son yillardaki popüler ismi ise ‘ yag yakmaya yardimci çay ‘ olarak lanse edilmektedir. Paraguay yagmur ormanlarinda dogal olarak yetismektedir. Diger bir adinin ise ‘ Paraguay çayi ‘ olmasinin sebebi budur.

Yag yakmanizda yardimci rol üstlenen mate çayi yag yakimin hizini arttirabilir. Metabolizmayi hizlanlandirmakta yardimci olmaktadir. Dr. Torben Anderson’un 2004 yili içerisinde Danimarka’da Charlottenlund Medical Centre`de saglikli insanlarin katilimiyla gerçeklestirilen tespitlerde, 45 gün boyunca mate çayi ve ekstresini kullanan kisilerde 5 kg’lik kilo kaybi, normal olarak mate çayi olmadan standart gupta ise kilo kaybi yasanmamistir. Mate çayina yönelik bu tür tespitler ve öneriler sikça bulunmaktadir. Kilo vermenizde yardimci rol üstlenecegine inandigimiz mate çayi metabolizmanizi canli tutabilir ve yag yakiminda yardimci olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp