Bitki Çayı Yapımı

Bitki Çayı Yapımı : Bitkiyi (ya da harmanlanacak bitkileri) biçimine ve bulunabilirliğine ve yatışmak mı yoksa canlanmak mı, sağlığı geliştirmek için mi yoksa iyileştirici özellikleriiçin mi ya da özel bir lezzet için mi istediğinize bağlı olarak seçin.Yumuşak ve sert bitkisel maddeler içeren bir harmanlanmış bitki çayı yaparken, aşağıdaki uygun yöntemleri kullanarak bitkileri ayrı ayrı hazırlayın, sonra hazırlanan çayları karıştırın.
 
Eğer ihtiyacınızdan daha fazla yapıyorsanız, fazlasını buzdolabına koyun ve 24 saat içinde kullanın. Bu süreden sonra, spor oluşturan mikroorganizmalar kaynatılmakla etkili bir şekilde yok edilemeyeceğinden çay atılmalıdır.Bitki çayları hemen her zaman sütsüz içilir, kavrulmuş karahindiba kökü ‘kahvesi’ bir istisnadır.Tatlı kaşığı ve yemek kaşığı ölçülerini tepeleme olarak kullanın.
 
Çileksi meyveler, mısır püskülü, çiçekler ‘ince’ yapraklar ya da kuşburnu kullanımı -çoğu çaylar için: Bir fincan için:Bir poşet ya da bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitkiyi (gerekirse havanda hafif ezilmiş ya da toz halinde) ya da iki tatlı kaşığı doğranmış, taze bitkiyi bir fincana koyun. Yeni kaynamış suyu ekleyip 10-15 dakika bekletin, sonra gerekirse süzün.

Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?

A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşburnu çayı nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili bir çözümdür. Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır, sindirimi düzenler, böbrekleri temizler ve hafif romatizma ağrılarına iyi gelir. C vitamini dendiğinde akla ilk gelenler portakal, mandalina gibi turunçgiller olmasına karşın kuşburnu tüm bu meyvelerden daha fazla C vitamini içerir. Kuşburnu çayını soğuk veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Hazırladığınız çay gün boyu aromasını korur ve soğuduktan sonra tekrar ısıtılarak içilebilir.

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

Uykusuzluğa, sindirim sorunlarına, strese ve mide problemlerine karşı kullanılan ve oldukça popüler olan melisa çayını, taze veya kurutulmuş melisa yapraklarından hazırlayabilir, sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Nane familyasından olan melisa otu (Melissa Officinalis) tek başına kullanılabilir ya da örneğin hazımsızlık için kullanıldığında nane yaprakları, uykusuzluk içinse papatya yapraklarıyla karıştırılabilir. Melisa bitkisinin en önemli özelliği strese bağlı baş ağrılarını hafifletmesi ve rahatlama sağlayarak uykuya geçişi kolaylaştırmasıdır.

Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?

Biberiye; içinde bulunan B2, B1, B6, B3, B12, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K ve E vitaminleri ile besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Ayrıca rosmarinik asit ve diğer antioksindanlarla beyin fonksiyonlarını geliştiren biberiye çayı hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyonun artmasına katkıda bulunur. Diğer kullanım alanları ise kabızlık, hazımsızlık, baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Biberiye çayı hazırlamak için taze ve kurutulmuş biberiye yaprakları kullanabilirsiniz.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Boğaz ağrısı, baş ağrısı, bronşit, hazımsızlık, gaz, öksürük ve romatizma ağrıları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen, zengin bir mineral ve vitamin kaynağı olan kekik çayını, hem kurutulmuş hem de taze kekikten hazırlayabilirsiniz. Taze kekik kullanacaksanız 2 büyük bardak çay için 2 çay kaşığı, kurutulmuş kekik kullanacaksanız 1 çay kaşığı kekik yeterli olacaktır. Bitkisel çayları hazırlarken bitkiyi uzun süre kaynatmanın sağlığa faydalı esansiyel yağları azalttığını unutmayın. En iyi demleme biçimi kaynar suyu ocaktan alıp başka bir kapta bulunan bitkinin üzerine döküp demlenmesini beklemektir.

Yeşil Çayın Kullanımı

Botanik adı Camellia sinensis olan bitkiden üretilen yeşil çay sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. İçeriğinde bulunan kafein ile zihni ve uykuyu açan yeşil çay, günümüzde kanser tedavisinden mide ve bağırsak sorunlarına kadar pek çok sağlık probleminin giderilmesinde yardımcı bir doğal ürün olarak kullanılmaktadır. Faydaları konusunda bazı bilimsel araştırma sonuçları bulunmasına karşın yeşil çayın iyi geldiği söylenen tüm hastalıklar için gerçekten faydalı olup olmadığı henüz net olarak kanıtlanmamıştır. Ancak kahve veya siyah çay gibi sıcak içecekler tüketme gibi bir alışkanlığınız varsa yeşil çay bunlara daha sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilir.

Bitki Çayı Tüketirken Nelere Dikkat Etmeli?

Bitki çaylarının sağlığa olumlu katkıları uzun süredir biliniyor. Bunun yanı sıra farklı lezzet arayışında olanlar için oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunuyorlar. Yasemin, papatya, zencefil ya da kuşburnu gibi bitki çaylarının her birinin hem sağlığa olumlu katkıları oluyor hem de her biri kendine has bir tat sunuyor.Sağlık ve bitki çaylarının vücuda faydaları ile ilgili şu önemli notu hemen düşelim. Bitki çayları bir hastalığı tedaviye yönelik olarak ya da bir hastalıktan korunmak için içilebilir. Ancak herhangi bir sağlık sorununu doktorları devre dışı bırakarak, kendi kendinize sadece bitki çayı içerek tedavi etmeye kalkışmanız yanlış bir düşüncedir.

Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları

Akdeniz bölgesine özgün bir ağaç olan zeytin ağacı yıl boyu yapraklıdır. Ağaç çoğunlukla kısadır ve nadiren 8-15 metre uzunluğa ulaşır. Gümüşümsü yeşil yaprakları 4-10 santim uzunlukta ve 1-3 santim genişliktedir. Ağacın meyvesi olan zeytin binlerce yıldır gıda olarak tüketilmekte, yaprakları ise yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Tarihte ilk kullanımı Giritlilere kadar gitmektedir. Dalları sembolik olarak barışı temsil eder ve Antik olimpiyat oyunlarında atletler tarafından giyilmekteydi. 1800 yıllarda sıtma tedavisinde yaygın olarak kullanılıyordu.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Rezene çayı yapmak için siyah çaydan farklı bir yol izlemeniz gerekmiyor. 250 gram kaynamış iyi suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş rezene atarak 5-10 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresini ne kadar uzun tutarsanız çay o kadar kuvvetli olur. Süzdükten sonra limonla tat katabilir ya da balla tatlandırabilirsiniz. Rezene çayı hazırlarken tavsiyemiz porselen demlik kullanmanız. Çünkü bazen metal demlikler suya metal tadı verebiliyor ve porselenden daha çabuk soğuduğu için çayı istenilen oranda demleyemiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp