Biber Hapı Nasıl Yetiştirilir Ve Yetiştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biber Hapı Nasıl Yetiştirilir Ve Yetiştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler :

Biber Hapı Nasıl Yetiştirilir:

Biber ve biber hapları nasıl yetiştirilir, bu bitki türlerinin yetiştirimi esnasında hangi özelliklere diakkat edilmeli?..Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Biber nasıl sulanır? Biber yetiştirmek:

Biber diğer sebzelere göre suya daha çok ihtiyac duymaktadır. Sadece toprağında değil havanın neminede ihtiyac duyar. En iyi performansını nemim %70 %80 oldugu zamanlarda gösterir. Biberin saksısının asla kurumasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklarda uç kurumasuna ve meyve tutmasına sebep olursunuz. Sıcak iklim etkisi olan biberi sularken serin saatlerde sulamakta fayda vardır. Özellikle sabahın erken saatler yada akşam saat 6 dan sonra sulama yapınız. Sulamada dikkat edilecek bir hususda çevresine su vermektir. Yapragına ve gövdesine mümkün oldugunca su değdirmeyin.

Patlıcangiller ailesinin bir alt grubu olan Capsicumgillere bibergiller) dahil takriben 30 tür ve bunlardan üretilen 30 kırmızı biber alt türü mevcuttur. Bizi tıbbi biber; Capsicum frutescens ve Kırmızıbiber; Capsicum annumum ilgilendirmektedir. Acı biberle Kırmızıbiber birbirleriyle aşılanarak çok çeşitli türler üretilmiştir. Eskiden yemek ve salataya katılan ve sindirim bozukluklarında ve de üşütmeye karşı kullanılmıştır. Son 10 yıldır yapılan araştırmalarda Acı biber ekstrasından elde edilen merhemlerin ağrıları dindirici özelliğe sahip olduğu ve yan tesirinin de önemsiz (kızarıklık yanma gibi geçici) olması nedeni ile tercih edilir olmuştur. Vatanı Güney Amerika olan biber İspanyollar tarafından Avrupa‘ya getirilmiş ve bitki kısa sürede tropik ve subtropik ülkelerde çok yaygın olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Sadece Hindistan‘da yılda 250.000 ton Acı biber üretilmektedi Botanik

Acı biber 30-100cm boyunda çok yıllık yarı odunsu dikine yükselen bir bitkidir. Yaprakları ovalimsi mızrak şeklinde 1,5-3cm uzunluğunda 1-2cm eninde ve koyu yeşil renktedir. Çiçekleri 6 adet taç yaprağa sahip bu yapraklar oval beyaz renkli ve 5-10mm büyüklüğünde ortada küçük döllenme tozlukları ve bir göbeği vardır. Meyveleri 1-3cm uzunluğunda 0,8-2,5cm eninde uca doğru sivri veya küt oval veya koni şeklinde önce yeşil ve olgunlaşınca kırmızı bir şekil alır. Acı biberle Kırmızıbiberi birbirinden ayıran en önemli fark acı biberin meyveleri 1-3cm büyüklüğünde koni şeklinde ve yukarı doğru dik olarak durur. Kırmızıbiberin meyveleri 3-7cm büyüklüğünde sivrice ve genellikle dalda iken aşağı doğru sarkıktır. Acı biber kırmızı portakal rengi veya esmerde olabilir.

Yetiştirilmesi:

Türkiye‘nin Akdeniz Bölgesinde hemen her lokantada her masada küçük bir tabakta mutlaka birkaç tane Acı biber bulunur. Bu yörede iyi tanınan acı biber yaygın olarak ta yetiştirilir. Bu biber diğerlerinden farklı olarak kışın da yetiştirilebilir. Çok acı olmasını istemiyorsanız tohumları yirmi dört saat bir miktar suda bekletildikten sonra ekilirse acılığı azalır. Kışın soğuk olan bölgelerde bitki süs bitkisi olarak evlerde yetiştirilebilir.

Hasat Zamanı:

Sonbaharda olgunlaşan meyveleri toplandıktan sonra güneşte kurutulur ve de öğütülerek toz haline getirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp