Antakya Biberi Yetiştiriciliği

Antakya Biberi Yetiştiriciliği :

Biber yetiştiriciliğinde tohum ekiminden hasada kadar geçen dönemlerde çok sayıda zararlı Arthropoda türü ve hastalık etmeni üründe verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu zararlılardan biri de Biber galsineği, Asphondylia capsici Barnes (Diptera: Cecidomyiidae)‘dir. Morris tarafından Kıbrıs‘ta biberlerde tespit edilen ve Barnes tarafından 1932 yılında tanımı yapılan bu böceğin erginleri 2-2,5 mm boyunda, vücudu koyu gri ve kanatları açık gümüş renklidir (Alkan, 1958).

Bu böceğin Hatay‘ın değişik ilçelerinde 1953-1957 yılları arasında biber meyvelerinde zarar yaptığı bildirilmiştir (Alkan, 1958; Kıray, 1965). Bu tür, mevsim başında yumurtalarını biber bitkisinin çiçek tomurcuklarına bırakır. Meyve oluşmaya başladığında yumurtalardan çıkan larvalar, tomurcuk ve meyve içini yiyerek beslenir, galeri açar ve tomurcukların dökülmesine neden olur. Dökülmeyen tomurcuklardan ise şekli bozulmuş ve açık renkte meyveler oluşur. Meyvede larvanın bulunduğu kısım çökük bir görünüm alır ve Biber galsineği zararı sonucunda ürün pazar değerini tamamen yitirir (Kıray, 1965; Anonymous, 1995).

Adana, Hatay ve Mersin illerinde yaygın olduğu bildirilen (Anonymous, 1995), Antakya ve çevresinde, özellikle tarla şartlarında geç dikilen biberlerde yer yer görülen Biber galsineği‘nin zarar durumu ve doğal düşmanları konusunda gerek Türkiye‘de, gerekse dış ülkelerde ayrıntılı bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada söz konusu zararlının Antakya ve çevresinde zarar durumu ve parazitoitleri ile doğal parazitlenme oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp