Zihinsel bozukluklar

Zihinsel bozukluklar :


Sinir sistemi hareket etmemizi, fark etmemizi ve izlenimlerimizi bir araya getirmemizi sağlar. Hatırladığımız her şeye göre kararlar alır ve alet kullanmak olsun, sanat veya müzik gibi yaratıcılık olsun, faaliyetlerimizi yerine getiririz. Bize basit ve ilkel refleksleri sağlayan aynı sinir sistemi, reflekslerimize bağımlı olmadan tepki vermemizi de sağlar. Vücudumuzu, salgı bezlerimizi, solunum ve kalbimizi, bağırsakları ve mesaneyi kontrol eder. Uyanık kalmamızı veya uyumamızı ve uyurken rüya görmemizi sağlar. Sinir sistemi bozulduğunda parmak uçlarımızda batma, uyuşukluk, felç, sara ve migren vb. yaşarız.

Sinir sistemi bütün sinir alanlarını kapsar. Hafıza, beynin davranışları nasıl etkilediği, nasıl gördüğümüz, işittiğimiz, koku aldığımız, denge sağladığımız, hayal kurduğumuz, sinirlere mesajların nasıl gönderildiği ve sinir sisteminin bilgisayarlarla nasıl benzerlikler gösterdiği gibi çeşitli konuları içine alır.

Merkezi sinir sistemi kafatasıyla sarılmıştır. Beyin yaşamına, devamı olan omur ilik gibi, basit bir tüp olarak başlar. Fakat omuriliğin bu şeklini yaşam boyunca korumasına karşılık beyin, kabarık ve kıvrımlı kompleks bir sisteme doğru gelişir.

Embiriyonik yaşamın ilk aşamasında, merkezi sinir sistemini oluşturmak için tüpün ön bitiminde üç kabarık yer belirir ve bunlar beynin üç ana bölümünü: arka, orta ve ön beyini oluşturur.

Başlangıçtaki tüp, yetişkin beyninde omuriliğin kafatası için beyin şapını oluşturan bir uzantısı olarak fark edilebilir. Beynin daha büyük kısımlarının (beyincik ve beyin) geliştiği bir merkezdir.

Genel konuşmak gerekirse omurilikten ilerledikçe, arka beynin alt kısmında kan dolaşımı ve solunum gibi hayati işlemleri sürdürmek için refleks geliştirmekten, ön beynin dış tabakalarında zeka davranışlarının gelişmesine kadar, işlevler de artar. Tüm sinir sistemi, bütünleşik bir birim olarak çalıştığı için yapı ve fonksiyon birbiriyle çok sıkı bağlantılı değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp