Beyin Sapı Tümörü

Beyin Sapı Tümörü : Beyin sapı anatomik olarak beyin ile omuriliği birbirine bağlar. Beyin sapındaki yapılar omurilik soğanı (medulla oblangata), köprü (pons) ve retiküler formasyondur. Beyin sapının omurilikle birleşen en alt kısmına omurilik soğanı denir. Solunum ve dolaşım merkezidir. Solunum hareketlerini ve kalbin çalıma hızını kontrol eder.

Beyin sapı vücudumuzun temel fonksiyonlarını çoğunu kontrol eder. Açlık, susuzluk, vücut ısısı, kan basıncı, solunum vb. önemli fonksiyonlar beyin sapının kontrolündedir. Hem beyinden baş ve boyun kaslarına (örneğin çiğnemeyi, yutkunmayı ve konuşmayı sağlayan kaslar), hem de görme, işitme ve koklama duyularından beyne giden kafatası sinirleri de beyin sapından geçer.

Beyin sapı tümörleri tüm beyin tümörlerinin %1.4'ünü oluşturur. Çocukluk çağındaki beyin tümörlerinin ise % 10-25 ‘ini oluşturur. Beyin sapı tümörlerinin büyük çoğunluğunu glial tümörler oluşturmaktadır. Glial (destek hücre) hücrelerden kaynaklanır. Glial tümörlerin birkaç farklı tipi vardır. Astrositomlar küçük yıldız şekilli astrosit denilen hücrelerden doğar. Erişkinlerde genelde beyinde oluşurken, çocuklarda beyin sapı, beyin ve beyincikte oluşur.

Beyin sapı gliomlarında ortalama 5 yıllık yaşam süresi %30 olarak bildirilmiştir. 1980'li yıllardan önce genellikle ameliyat edilemez olarak kabul edilen beyin sapı tümörleri, nöroradyoloji ve cerrahi teknik olanaklardaki gelişme ile birlikte belli koşullarda cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir. Cerrahi tedavi sonuçları giderek daha kabul edilebilir düzeylere ulaşmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp