Zencefil

Zencefil :

Klinik Özet:Güneydoğu Asya'da doğal olarak yetişir. Tropikal bölgelerde kültürü yapılmaktadır. Zencefil hem bir baharat, hem de geleneksel tedavilerde kullanılan bir ilaçtır. Antik çağlarda hem Doğuda, hem Batıda çok revaçta olan bir maddedir. Eski Hint'te ayurveda da zencefilin yeri vardır. İç organları kuvvetlendirir, sindirim sistemini düzenler. Eski Çin'de baharat ve ilaç olarak kullanılmıştır ve halen büyük oranda da kullanılmaktadır. Yunan ve Romalılar, baharat ve tedavide kullanmışlardır. Orta çağ İslam dünyasın da çeşitli karışımlara katılarak ilaç olarak kullanılmıştır. Osmanlı saraylarında zencefil çok kullanılmış ve çeşitli kuvvet macununun bileşimine girmiştir. Bitkinin kök ve rizomlarından elde edilir. Temel olarak bulantı, kusma ve diğer gastrointestinal semptomlar için kullanılır. Klinik çalışmalar zencefilin operasyon sonrası, hamilelik, araç ve deniz tutmalarında kanser kemoterapisi sırasında ve sonrasında ortaya çıkan bulantı ve kusmayı azalttığı düşünülür. In vitro çalışmalar Alzheimer hastalığına karşı da yararının olabileceğini düşündürmektedir. Anti emetik etkisi rizomlarında bulunmuş olan shogaol ve gingerol bileşenlerine bağlanır. Bunların salya, safra ve gartrik salgıların akışını uyardıklarına inanılmaktadır. Haveten mide hareketlerinin baskılanması, bağırsak gaz tonusu ve peristaltizminin düzeltilmesini içerir.Galanolaktonun 5-hidroxitriptamin reseptörleri ile etkileşime girdiği ve antiemetik etkilerinden sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Zencefilin tromboksan oluşumunu ve trombosit agregasyonunu inhibe ettiği gösterilmiştir. Pecararo 1998'de yayımlanan ve az sayıdaki kanser hastası üzerinde yapılan Plasebo kontrollü çalışmada (l2 hasta 2 ay boyunca değerlendirilmeye alınmıştır) anlamlı olarak bulantıda azalma bildirilmiştir. 5harma 1998]. Ednopharmakol'da yayımlanan hayvan çalışmasında sisplatinin köpeklerdeki bulantı ve kusmayı zencefil ile azalttığı gösterilmiştir.

Bileşenleri: Karbonhidratlar, lipidler, serbest yağ asitleri, palmitik ve oleik asit, dingerol homoloşu, hulhumin, farnesen, zindiberol, zindiberen,geramiol.

Kullanımı: Kemoterapiye bağlı kusmalar, araç tutulmasına bağlı bulantı kusma, hazımsızlık, bağırsak spazmları, mide bağırsak gazları.

Yan Etkileri Ve İlaç Etkileşimleri: Mide yanması, dermatid.Antikoagülanlar lantitrombositlerle zencefil kanama riskini artırabilir. H2 blokörleri proton pompa inibitörlerinin etkisini antagonize edebilir. Antihiper tansifler ile hipotansif etkiyi artırabilir. Hipoglisemiklerle kan şekerini daha fazla düşürebilir.

Dozaj: Günlük azami doz 4 gr.'dır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp