Zatürre Nedenleri

Zatürre Nedenleri: Zatürre, adı kimi zaman virüs olan kimi zaman bakteri kimi zaman da mantar olan mikroplarla vücuda giriyor. Ve sizi hasta ediyor. Belirtiler hemen her türünde aynı ilerliyor ama tedavi şekli değişebiliyor.

Zatürreye neden olabilecek 100 farklı mikrop var. Bu mikroplar ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçükler. Mikroplar her yerde yaşayabilirler. Toprak, hava, su hatta bazen vücudunuz. Onlar için yerin önemi yok. Zatürreye bakteriler, virüsler ya da daha nadir olarak mantarlar neden olabiliyor.

Bakteriyel zatürre

Zatürrenin en yaygın biçimi. Soğuk algınlığı ya da öksürük olması yeterli. Bu bakteriyi her yerden alabilirsiniz. Zatürreye neden olabilecek çeşitli bakteriler var. Bu bakteriler birçok sağlıklı insanın boğazında yaşıyor. Ancak sayıları enfeksiyona neden olacak kadar çok değil. Ancak bağışıklık sisteminiz başka bir hastalıktan ya da yaşlılıktan dolayı zayıfladıysa bu bakteriler akciğerlerinize doğru yayılıyor ve zatürre olmanıza neden oluyor.

Bakalım bakteriyel zatürrenin türleri nelermiş:

Pönomokokkal zatürre:
Bakteriyel zatürrenin en yaygın türü. Her 5 bakteriyel zatürrenin 3‘ü bu türden. Streptokokal zatürre olarak da bilinir.

Lejyoner hastalığı: Lejyoner hastalığına neden olan bakteriler genellikle suda büyür. Büyük binaların havalandırma sistemleri de bu bakteriler için ideal alanı oluşturuyor. Sigara içiyorsanız ya da başka bir akciğer hastalığınız varsa bu türden bir bakteriyel zatürreye yakalanma olasılığınız yüksek.

Aspirasyon zatürre: Balgam, havuz suyu ya da kusarken yanlışlıkla yutarsanız bu türden zatürreye yakalanma olasılığınız artar. Bu sayede mikroplar akciğerlerinize yerleşir. Bu türden zatürre genellikle başka sağlık sorunlarından kaynaklı yutkunma problemi yaşayan kişilerde daha sık görülür. Bu sağlık sorunlarına örnek olarak felç verilebilir.

Bakteriyel zatürrenin belirtileri


• Yüksek ateş

• Frapeler

• Öksürük (yeşil ya da sarı renkli balgamlı öksürük ya da kuru öksürük)

• Göğüste ağrı (derin nefes almaya çalıştığınızda ortaya çıkabilir)

• Normalden daha hızlı nefes almak

• Normalden daha hızlı kalp atışı

• Kafa bulanıklığı

Viral zatürre

Virüsler mikrobun başka bir şekli. Virüsler özellikle küçük çocuklarda görülen zatürreye neden olur. Grip de bir virüsten kaynaklanabilir. Yani sadece gripseniz bile zatürre olmanız olası. Ayrıca grip vücudunuzu güçsüz düşürdükten sonra zatürrenin viral olması gerekli değil bakteriyel de olabilir.

Grip aşınız varsa zatürreye yakalanma riskiniz daha düşük. Gribe karşı korunursanız bağışıklık sisteminiz zayıflamaz. Böylece zatürreye kolayca yakalanmazsınız.

Viral zatürrenin belirtileri

• Yüksek ateş

• Kuru öksürük

• Baş ağrısı

• Kas zayıflaması

• Yorgun hissetmek

• Nefessiz kalmak

Fungal zatürre


Mantar adıyla bilinen bir mikrop da zatürreye neden olabilir. Mantar zatürresi nadir görülür. Genellikle sadece bağışıklık sistemi zayıf kişileri etkiler. Mantar zatürresinin belirtileri genelde viral ve bakteriyel zatürreyle aynıdır.

Zatürrenin diğer türleri

Diğer türden zatürreler genellikle başka sağlık sorunlarıyla bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan sorunlar kanser ya da AIDS olabilir. Bu türden zatürreye verilen isim: pnömokistik carinii pnömoni.

Mycoplasma pnömoni zatürrenin daha az tehlikeli olan bir türü. En temel belirtisi öksürük. Bu türden zatürreye sahip kişilerde kusma ve halsizlik görülebilir. Çok kolay yayılır. Hemşirelerde ve okullarda da görülebilen bir türdür. Mycoplasma aslında gerçek bir bakteri de değil virüs de. Bazen atipikal bakteri olarak anıldığı olur. Antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Karşılaşılması en zor olan zatürre türü ise papağandan bulaşan zatürre türü ve çiftlik hayvanlarından bulaşan Q ateşi de denen balkan gribi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp