Zatürre Aşısı Fiyatı

Zatürre Aşısı Fiyatı: İstanbul üniversitesi (iü) cerrahpaşa tıp fakültesi göğüs hastalıkları anabilim dalı öğretim üyesi prof. Dr. Nurhayat yıldırım, 65 yaş üstü kişiler ile koah gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabet, kanser veya dalağı çıkarılmış kişilerin aşıyla zatürreden (pnömoni) korunabileceğini bildirdi.

Yıldırım, hyatt regency otel'de düzenlenen basın toplantısında, solunum yoluyla yayılan zatürrenin özellikle kış ve ilkbaharda sıkça görüldüğünü anlattı.

Üst solunum yollarında yer alan pnömokok bakterisinin bağışıklık sistemini zayıflatan herhangi bir durumda hastalığa neden olabildiğini belirten yıldırım, hastalığın çok yaygın şikayetler yaptığını söyledi.

Öksürük ve balgam çıkarmanın nezle, grip, bronşit ve zatürrenin ortak şikayetleri olduğunu belirten yıldırım, ''ancak zatürrede öksürük daha sert, kabadır. Günün her saati yeşil ve sarı renkli balgam çıkarılır. Buna göğüs ağrısı ve nefes darlığı eşlik eder'' diye konuştu.
Tanı koymanın kolay, tedavinin ise zor olmadığını vurgulayan yıldırım, ancak bilinçsiz antibiyotik kullanmanın zatürreyi iyileştirmek için kullanılan ilaçların etkisini azalttığını ifade etti.

Bu nedenle aşının önemli olduğunu vurgulayan yıldırım, ''65 yaş üstü kişiler ile koah gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabet, kanser veya dalağı çıkarılmış kişileri aşıyla zatürreden koruyabiliriz. Aşı hekim önerisiyle 5 yıl aralıkla 2 kere tekrarlanmalı. Yapılan araştırmalara göre, tek başına zatürre aşısı bu kişilerde hastaneye yatışları yüzde 43, ölümleri ise yüzde 29 oranında azaltıyor'' diye konuştu.

Yıldırım, 2000'li yıllarda dünyada ölüm nedenleri arasında 4. Sırada yer alan zatürrenin türkiye'nin de önemli bir sağlık sorunu olduğunu bildirdi.

Sanofi-pasteur medikal direktörü dr. Tamer pehlivan da sağlık bakanlığı verilerine göre türkiye'de risk grubundaki kişi sayısının 6-7 milyon olduğunu belirterek, geçen yıl 50 bin doz aşı yapıldığını bildirdi.

Sağlık bakanlığı, zatürre aşısını ücretsiz yapacak

Bebeklere 2., 4., 6. Ve 12. Aylarda dört doz uygulanan aşı, zatürre, menenjit, sinüzit, akciğer ve kulak iltihapları gibi hastalıklara karşı koruyucu etki yapıyor. Aileler bugüne kadar aşının bir dozu için 135 ytl ödüyordu. Sağlık bakanlığı, difteri, boğmaca, tetanos, hepatit b, çocuk felci, tüberküloz, bsg, kızamık, kabakulak, kızamıkçık aşılarını da ücretsiz vuruyor. Zatürre aşısı, aile hekimleri ve bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarında yapılabilecek. Türkiye‘de 0-1 yaşında aşı olması gereken 1 milyon 350 bin bebek bulunuyor. Bunlara uygulanacak aşı bedeli yaklaşık 180 milyon ytl.

Bebekler zatürreden aşı ile korunacak

Sağlık bakanlığının ”bebekler artık zatürre olmasın” sloganıyla başlattığı çalışma kapsamında, mayıs 2008′den itibaren doğan tüm bebeklere ücretsiz olarak konjuge pnömokok aşısı (kpa) yapılacak

Sağlık bakanlığının ”bebekler artık zatürre olmasın” sloganıyla başlattığı çalışma kapsamında, mayıs 2008′den itibaren doğan tüm bebeklere ücretsiz olarak konjuge pnömokok aşısı (kpa) yapılacağı bildirildi.

Sivas kent merkezi ve ilçelerdeki sağlık ocaklarında görevli sağlık personelinin, bebeklerin zatürreden korunması açısından önem taşıyan ”konjuge pnömokok aşısı” hakkında bilgilendirilmesi amacıyla il sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalıklar şube müdürlüğünce numune hastanesi yanındaki anfide eğitim toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan sağlık il müdürü vakkas özmercan, sağlık bakanlığının sağlıkta dönüşüm projesi çerçevesinde ”bebekler artık zatürre olmasın” sloganıyla ”konjuge pnömokok aşı” çalışması başlattığını belirtti.

Ücretsiz olan bu aşının mayıs 2008′den itibaren doğan tüm bebeklere yapılacağını ifade eden özmercan, bu aşının bebeklere 2′nci, 4′üncü, 6′ncı ve 12′nci aylarda olmak üzere toplam 4 doz olarak uygulanacağını kaydetti.

Bakanlığın aşı çalışmalarına büyük önem verdiğini, her geçen gün aşı konusunda ciddi adımlar atıldığını belirten özmercan, bu çalışmalarda sağlık personeline önemli görevler düştüğünü söyledi.

Sivas‘ta 3 bin 200 kişilik sağlık ordusuyla halka hizmet verdiklerini belirten özmercan, ”sağlık işi bir ekip işi. Biz ekibimize güveniyoruz. Sivas sağlık camiası olarak neler yapabileceğimizi kenetlenerek ortaya koyduk” dedi.

Sivas‘ın anne ve bebek ölüm oranları ile ilgili de bilgiler veren özmercan, 2008 yılında ilde 1 annenin öldüğünü, anne ölüm oranlarında türkiye‘de en iyi durumdaki iller arasında yer aldıklarını, bebek ölüm oranlarında ise ülke ortalamasında yer aldıklarını kaydetti.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini de vurgulayan özmercan, tüm sağlık personelinin bu konuda dayanışma içerisinde, el ele vererek, sorumluluk bilinciyle görev yaptığını söyledi. Özmercan, yaptıkları özverili çalışmalardan dolayı tüm personele teşekkür etti.

Özmercan‘ın konuşmasının ardından bulaşıcı hastalıklar şube müdürü osman karakaşlı, konjuge pnömokok aşısı ile ilgili personele bilgi verdi. Sağlık ocaklarında görevli sağlık personelinin bu aşı ile ilgili 2 günlük eğitimden geçirileceği belirtildi.
Pahalı bir aşı olan kpa‘nın, ciddi bir yan etkisi olmayan, güvenilir bir aşı olduğu, bebekleri zatürre başta olmak üzere kulak iltihabı, menenjit ve sinüzit gibi hastalıklara karşı koruduğu bildirildi.

Bu aşı ile birlikte sağlık bakanlığının ücretsiz olarak yaptığı aşı sayısının da 11′e yükseldiği belirtildi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp