Zatürre 5

ZATÜRREE

Halk arasında akciğer iltihabı, tıp dilinde ise pnömani denir. 3 çeşidi vardır. Lober Pnömoni: Pnömokok adı verilen mikropların neden olduğu had akciğer iltihabıdır. Mikroplu tozlar, fazla yorgunluk, soğuk algınlığı veya uzun süre güneşte kalmak hastalığın zeminini hazırlar. Virüs Zatürreesi: Virüslerin neden olduğu bir çeşit zatürreedir. Ya aniden ya da bir soğuk algınlığı sonunda görülür. Bronköpnomoni: İyi tedavi edilmeyen grip, boğmaca, bronşit veya kızarnıktan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Nedeni, akciğer ve bronşların yer yer iltihaplanmış olmasıdır.

Civanperçemi

Kırsal topraklarda tarla ve yol kenarlarında yetişen, sarı ve beyaz renkte çiçekler açan güzel kokulu bir bitkidir. Uçucu yağ, çeşitli alkaloitler ve flavonoitler ile salisilik asit içerir. Kaynar suyun içine civanperçemi katılıp demlenrnesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir.

Isırgan

Genellikle yol kenarlarında ve duvar diplerinde kendiliğinden yetişen ve üzerinde yakıcı tüyler bulunan bir bitkidir. Tüylerinin içeriğinde formik asit vardır. Sürüldüğü yeri kaşındırır ve yakar. Tohumlarıda kullanılır. Bir çay fincanı kaynar suyun içine ısırgan otu yaprakları konup dernlenmesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç defa bir çay bardağı içilir.

Kekik

Odunsu saplı, karşılıklı küçük yapraklı, sürüngen,çok yıllık kokulu bir bitkidir. İçeriğinde thymol vardır.Yurdumuzda yabani kekik ve başlı kekik çok miktarda yetişir. Açık pembe renkte çiçekler uçan bitkinin yemeklere ve özellikle etlere farklı bir lezzet ve koku vermesinden dolayı baharat olarak kullanılır. Kekik kaynatılıp süzüldüktcn sonra günde üç defa birer bardak içilir,

Keten

Yaklaşık yarım metre kadar yükseklikte, mavi renkte çiçekler açan otsu bir bitki olan keten bitkisinin liflerinden iplik elde edilir, keten tohumları ise yağı ve tıbbi etkileri için kullanılır. Kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri ile bol miktarda protein, vitamin ve mineral içerir. Bir litre suyun içine toz haline getirilmiş keten tohumu katılıp su buharlaşıp kendi kendini çekineeye ve içindeki malzeme sulu bir lapa haline gelene kadar kaynatıldıktan sonra bir bezin üzerine sürülerek göğsün üzerine konulur.

Menekşe

Menekşegiller familyasından, çiçekleri çoğunlukla mora yakın renkte olmakla birlikte, mavi, sarı, beyaz, pembe ve daha değişik renkli çiçekler açan türleri de olan otsu bir bitkidir. Yaprakları yürek biçiminde ve hemen hemen sapsızdır. Genellikle az veya çok koyu renkli olur. Menekşenin çiçeği, yaprakları ve kökleri A ve C vitamini açısından zengindir. Bir litre suyun içine bir avuç menekşe katılıp kaynatılınasının ardından günde üç defa içilir.

Pelin

Bileşikgiller familyasından. boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu otsu bir bitkidir. Saksılarda da yetiştirilir. Birçok türü vardır. Bir litre suyun içine pelin, ıhlamur ve papatya katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç defa bir çay bardağı içilir.

Soğan

Zambakgiller familyasından. yumrumsu ve yeşil yaprakları kullanılan keskin kokulu, acı bir otsu bitkidir. Bileşiminde uçucu ve sabit yağ, şekerler, fermentler ve amino asitler vardır. A, B ve C vitaminleri ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt mineralleri bakımından zengindir. Bir litre suyun içine bol miktarda soğan kabuğu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç defa bir çay bardağı içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp