Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Yaygın Anksiyete Bozukluğu



Anksiyete Bozukluğu, Yaygın anksiyete bozukluğu olan hastaların sadece üçte biri psikolojik tedavi için başvurmaktadırlar. Yaygın anksiyete bozukluğu hakkında bilgiyi makalemizde bulabilirsiniz.


Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Baslica özelligi en az 6 ay sureyle hemen her gün ortaya çikan, bir çok olay ya da etkinlik hakkinda asiri kaygi, endise, evham ya da huzursuzca bir beklenti içinde olmaktir. Kisi gerilimini ve kaygisini kontrol etmekte zorlanir. Bu kaygi durumuna huzursuzluk, kolay yorulma, düsüncelerini yogunlastirmada güçlük çekme,kaslarda gerginlik hissi ve uyku bozuklugu belirtilerinden en az 3 u de eslik etmektedir. Yaygin anksiyete bozuklugu olan hastalar nasil kisilerdir : Kisi halk arasinda evhamli olarak tarif edilen bir yapiya sahiptir. Huzursuz, genellikle sabirsiz,çabuk heyecanlanan ve ürkek kisilerdir. Yüzünün ve vücudunun görünümü gergindir. Ciltleri soluk olup, el, ayak ve koltuk altlari gibi ter bezlerinin oldugu bölgeler terlidir. Bas agrilari olup,alin ve ense bölgelerinde agri bulunmaktadir. Bunlara boyun ve sirt agrilari eslik etmektedir.

Pek çok kisiye önemli gelmeyen konularda bile endiselendikleri ya da bu konularin olumsuz olabilecek sonuçlari hakkinda düsünmeden edemedikleri görülür. Korku duyulan olayin gerçek olabilme olasiligina ya da ortaya çikabilecek etkilerine nazaran, kisinin bunlar olmadan hissetimi endise ve üzüntüsünün yogunlugu, suresi ve miktari çok daha fazladir. Herhangi bir olayda, olasi en kotu olayin basina gelebilecegini düsünüp, kendilerini devamli olarak diken üzerinde ve aglamaya hazir hissederler. Kabus benzeri korkulu rüyalar görülebilmektedir.
Bu kisilerde rastlanabilecek baslica endiseler : Bu kisiler islerinde yeni ortaya çikabilecek sorumluluklar, parasal sorunlar, aile bireylerinin sagliklari, çocuklarinin basina gelebilecek kazalar ya da diger küçük konular (günlük ev isleri, arabanin onarimi ya da randevularina geç kalma gibi ) günlük, siradan yasam olaylari hakkinda çogu zaman üzüntü duyar ve endiselenirler. Endiselerinin konulari zaman içinde degisebilmekte, biri bitip,oburu baslayabilmektedir.

Endiseyle birlikte yasanabilen diger belirtiler :

Kas gerginligine bagli olarak titreme, segirme kendini sarsak hissetme, kaslarda agri olabilir. Çogu kisinin çesitli vücutsal sikayetleri vardir. Bunlar arasinda soguk, nemli eller, terleme, mide-bagirsak yakinmalari (agiz kurulugu, asiri gegirme hissi, bulanti ya da ishal, yutma güçlügü), solunuma ait yakinmalar (nefes alma güçlügü, hizli nefes alma, bogazda bir yumru hissi, nefesin yetmedigi hissi gibi), idrar yollari ve cinsel sistem ile ilgili (idrara gitmede artis, kadinlarda adet bozukluklari ve cinsel isteksizlik, erkeklerde sertlesme ve bosalma sorunlari gibi cinsel islev bozukluklari), kalp-damar sistemine ait (gögüs üzerinde agri,kalp atislarinin hizlanmasi gibi) ve fazla bir sekilde, sese karsi irkilmeleri ,bulanik görme, el ve ayakta uyusma kulak çinlamalari görülebilmektedir.

Hastalikta saptanmis olan bulgular : Endise ve gerilim eger hafif düzeyde ise beyne giden kan miktarinda artis olmakta, ancak gerilim arttikça , siddetli kaygi aninda beyne ulasan kan miktarinda azalma oldugu gözlenmistir. Yaygin anksiyete bozuklugunda beynin bazi bölgelerinde (oksipital, temporal ve frontal loblar) metabolizma dedigimiz oksijen ve kan ile gelen diger besleyici maddelerin kullaniminin arttigi, o bölgelerdeki çalismanin arttigi gözlenmistir. Beyinde noradrenerjik sinir hücreleri sisteminin asiri çalistigi , GABA sisteminde islev azligi, serotonin sisteminde ise reseptör düzeyinde degismeler saptanmistir.Ne oranda görülmektedir? Toplumda görülme orani %3 olup, hayat boyu rastlanabilme orani % 5 civarinda saptanabilmistir. Tüm kaygi bozuklukluklarinin %12 sini olusturdugu belirlenmistir

Kimlerde daha çok görülmektedir ? Kadinlarda erkeklere göre 2 kat daha yaygin görülmektedir. Vakalarin yarisindan çogu çocukluk ve eriskinlige geçis döneminde baslamaktadir ancak yirmili yaslardan sonra da baslayabilmektedir. Yaslilikta en çok görülen kaygi bozuklugudur ( yaslilikta görülen kaygi bozukluklarinin % 60ini olusturur).Nasil bir kisilik yapisina sahiptirler ? Çekingen ve bagimli bir yapilari olup, kendilerine güvenleri azdir. Çogu vakada toplusal ili?kilerinde arka planda durmak yegleyip, asiri kirilgan, utangaç, elestiriye çok duyarli, çabuk yikilan kisiler olduklari görülmüstürHastalikta rolü olabilecegi düsünülen ortak ailesel , gelisimsel özellikler : Annenin sureciden gerilim ve kaygisinin önemli oldugu düsünülmektedir. Ana-babanin çocugu asiri derecede koruyup, kollamasi seklinde bir ortamin rolü olabildigi gibi bunun tam tersi çocugun bakiminin ihmal edilmesi ve ilgi gösterilmemesi de etken olabilmektedir. Hastalarimizin çocukluklarinda yüksek bir oranda anne baba ayriligi (ya da vefati) oldugu belirlenmistir. Firtinali bir çocukluk donemi geçirmislerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp