Yaşlılık Kataraktının Cerrahi Tedavisi

Yaşlılık Kataraktının Cerrahi Tedavisi : Yaşlılık kataraktının çıkarılması için uygulanan iki yöntem, bütünsel ya da kapsül içi yöntem ile kısmi ya da kapsül dışı yöntemdir. Kapsül içi yöntem - Bu yöntemde mercek kapsülüyle, yani ön ve arka kristalloiti ile birlikte çıkarılır. Anestezi genel ya da yerel olabilir. Yerel anestezi için şunlar gereklidir:

• Gözyuvarı arkasına enjeksiyon. Göz dışı kasların kısmi uyuşmasını sağlar, gözün tonusunu (yani iç basıncını) azaltır, hafif bir egzoftalmi (gözküresinin dışa doğru çıkması) yaratır ve böylece girişimi kolaylaştmp ameliyat sonrası ağrıların başlamasını geciktirir. Enjeksiyon, iğnenin alt gözkapağından göz çukurunun dış alt açısına karşılık gelen yerden sokulup göz çukurunun tepesine, yani yukarı ve içe doğru yönlendirilmesiyle uygulanır.

• Gözkapağı kasının hareketsizleşti- rilmesi. Gözkapağı kasının hareket etmesini engelleyen bir enjeksiyonla sağlanır. Böylece hasta gözünü kırpa- maz ve kapatamaz. Bu hareketler ameliyat sırasında çok tehlikelidir. Hastaya anestezi uygulanır. Blefa- rostat ya da iki ipek iplik kullanılarak gözkapaklanmn açık tutulması sağlanır. Gözküresi hareketsizleşir, saydamtabaka kenarından ön odacığa sokulan jilet ya da elmas bıçakla bir keşi uygulanır. Kornea bıçaklan yardımıyla saydamtabaka kesik kenar boyunca gözakından aynlır ve yaklaşık olarak saydamtabakada yanm daire biçiminde yaysı bir açıklık oluşur.

Keşi sırasında gözküresi, cımbızla hareketsiz ve aşağıya dönük tutulur. Keşi tamamlanınca, kapanması ve camsı cismin dışan çıkması için merkezine bir ipek dikiş konur. Daha sonra saydamtabaka hafifçe kaldınlır ve iris cımbızı denen bir cımbızla ön odacığa girilip iris kavranır; ardından özel bir açılı makasla uçtan küçük bir bölüm kesilir. İris kesildikten sonra dişsiz özel bir cımbızla ön odacığa girilir ve gözbebeği boşluğu aracılığıyla merceğin kapsülü kavranır; dışa doğru git-gel hareketleri ile merceği kirpiksi cisme bağlı tutan küçük lifler parçalanır. Hep dışa doğru yumuşak hareketlerle limbusun alt bölümüne uygulanan ufak bir çengelin yardımıyla saydamtabakadaki yarıktan mercek çıkarılır. Bu işlem için dondurma yöntemi de kullanılabilir.

Bu yöntemde alet ucu merceğe dokundurulup, mercek dondurulmuş olarak çıkarılır. Mercek çıkarıldıktan sonra ince ipek ipliklerle yara dikilir. Bu teknikle olgun olmayan kataraktlar çıkarılabilir ve ön odacıkta mercek artığı bırakma tehlikesi yoktur. Ama bu, ameliyat kazalarına daha açık bir tekniktir. Kapsül dışı yöntem. Ön kapsülden sonra merceğin alınmasını içerir; kapsülün arka bölümü ise yerinde bırakılır. Ama kimi zaman ameliyattan birkaç ay sonra bu bölümde matlaşma olabilir. O zaman tüm kapsül cerrahi olarak alınır. Bunun için ön odacığa çok ince bir iğne ya da bıçakçıkla girilir ve özel cerrahi beceri gerektiren hareketlerle kapsül parçalanır. Bir başka yol da, arka kapsülde YAG laser ile yeterli bir deliğin açılmasıdır.

Fakoemulsifikasyon. Kataraktın kapsül dışı alınmasını sağlayan yeni bir yöntemdir. Merceğin ultrason aracılığıyla parçacıklara ayrılıp bu parçacıkların emilmesini içerir. Ufak bir keşiyle ince bir sonda sokulup merceğin tam üstüne yerleştirilir. Günümüzde her üç yöntem sonrasında da, alınan göz merceğinin yerine plastikten yapılmış yapay göziçi mercekleri takılabilmektedir. Böylece hasta, kaim gözlükle olduğundan daha normal bir görme yeteneği kazanmakta, özellikle tek gözünden ameliyat olan ve öbür gözü sağlam olan hastaların iki gözünü birlikte kullanma olanağı sağlanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp