Vücudun Terlemesi

Vücudun Terlemesi :

Beyinde bulunan ısı düzenleme merkezini, beyinden ter bezlerine uyarıyı ileten sempatik sistemi veya ter bezlerini etkileyen birçok hastalık ve durumlar genellikle vücudun tamamına yakınında ortaya çıkan yaygın aşırı terlemeye neden olabilir.

Olağan (normal) nedenler: Havanın sıcak olması, aşırı nem, spor yapmak, bedenen çalışmak, aşırı giyinmek, sentetik giysiler, alkol almak, sigara içmek, kahve, çay gibi sıcak içecekler, acılı-baharatlı ve sıcak yemekler, stres, heyecan vb.

Bazı hastalıklar: Hipertiroidi (zehirli guatr), karsinoid sendrom, feokromositoma, akromegali, diabet-hipoglisemi vb. hormon hastalıkları

Bazı ilaçlar: Aspirin, ağrı kesiciler, antidepresanlar, östrojen, morfin vb.

Bazı durumlar: Obezite-aşırı kilo, menopoz, ateş basması, menstrüasyon-adet dönemi, ergenlik dönemi, sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu, şiddetli ağrı, ilaç yoksunluğu vb.

Ateş yapan hastalıklar: Vücut sıcaklığını yükselten; grip hastalığı, tüberküloz, kronik bronşit, pnömoni (zatürre), kistik fibrozis, apse, bazı kanserler, Hodgkin hastalığı, romatizmal ateş, AIDS-HIV, sıtma, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları vb.

Gece terlemesi: Yukarıda sayılan nedenler dışında: yatak odasının aşırı sıcak olması, fazla örtünme, yatmadan önce sıcak içecek içilmesi, acı gıda yenilmesi, egzersiz yapılması, stres, kabus görme, uykuda yürüme, uyku apnesi vb. gece terlemesine neden olur.

Sempatik sitemin aşırı çalışması: Sempatik sistemin ayar bozukluğu veya aşırı duyarlılığı nedeniyle fazla çalışması.

Vücut terlemesi için neler yapılabilir ...

Bütün vücudunuzda (gövdenizde) aşırı terleme veya gece terlemesi varsa, bu durum bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle önce İç Hastalıkları Uzmanına başvurmanız gerekir. Yukarıda sayılan hastalıklar ve benzer durumlar dikkatli olarak araştırılmalı ve tetkik yapılarak nedeni bulunmaya çalışılmalıdır.

Vücut terlemesi tedavisi nasıl yapılır ...

Neden olan bir hastalık varsa: hastalık ilgili uzmanı tarafından tedavi edilir.

Neden olan bir hastalık yoksa: terleme önleyici tedbirler alınır, yeterli olmazsa;

Dermatoloji, İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanları tarafından terleme önleyici antikolinerjik, beta bloker gibi ilaçlar verilir.

Vücut terlemesi için klipsli ETS tedavisi yapılmaz! Bütün vücutta, gövdede, karın ve bel bölgesinde, kalçada, kasıklarda ve bacaklarda aşırı terleme varsa (el, koltuk altı ve yüz bölgesi için de olsa) klipsli ETS ameliyatı önermiyorum. Eğer olursanız eski halinizi bile arar hale gelebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp