Vertiginöz Migren Nedir?

Vertiginöz Migren Nedir? :

Migren ataklarında çoğunlukla sersemlik hali vardır


Özellikle auralı migren ataklarında dengesizlik, sakarlık, etrafa çarpma benzeri durumlar olabilir ama az rastlanan bir grupta doğrudan baş dönmesi atağın belirleyicisidir. Önce etraf döner, yer ayağın altından kayar baş ağrısı tabloya eklenir. Bu hastalar baş ağrısı ön planda değilse ‘periferik vertigo’ olarak değerlendirilir. 
 

Denge organı olan içkulağın fonksiyonlarının bozulmasına bağlanıp tedavi bu düzlemde yürütülür

Hastalar çoğunlukla baş dönmesi için KBB uzmanı, baş ağrısı için nöroloji uzmanı tarafından hastalık ikiye bölünerek takip edilir.Tipik vertigenöz migren baş dönmesi ile başlar. Baş ağrısı şiddetlenince vertigo azalır veya geçer. Çoğunlukla yirmi yaş dişleri bozucu alandır. Yaş ilerledikçe eklem sorunları ve diş sıkmanın etkisiyle de ataklar gelişir.
 
“Sağ kulağımda çınlama başlıyor, artıyor, baş dönmesi ekleniyor. Sonra başım zonklayarak şiddetli ağrıyor. Ağrım artınca baş dönmem ve çınlamam azalıyor. İlaçlarımı alıp yatıyorum. Ertesi gün biraz yorgun, sersem oluyorum ama işe gidebiliyorum. Bu ataklarım üniversitenin ilk yılında başladı. Yılda 3-5 defa oluyordu. Bu yıl çalışmaya başladım, çok stresli bir işim var. Çalıştığım ortamdan hiç memnun değilim. Neredeyse ayda 1-2 ataklarım olmaya başladı.”
 

Baş dönmesiyle birlikte baş ağrısı olması vertigolu migreni düşündürür ama baş ağrısı olmaksızın sadece vertigolu migren atakları da olabilir.

Ergenlik çağındaki kız çocuklarında daha çok görülen basiler migren atakları da bu grup içinde yer almaktadır. Bu ataklarda baş dönmesinin yanı sıra çift görme, ciddi dengesizlik, konuşma bozukluğu görülür.Kronik migrenli, psikolog olan hastamın 11 yaşındaki kızının okulda başı dönmüş ve bayılmış, doktorlar bir şey bulamamış, eve göndermiş ama kızı halen iyi değilmiş. Nörolojik muayenesinde bir sorun yoktu. Yirmi yaş dişlerinin aktifleşmesine bağlı bir tür migren atağı yaşadığını düşündüm. 
 
Çektirdiğimiz röntgeninde yirmi yaşları çok büyük, kemik içinde ve yan pozisyonda zorlar durumdaydı.İzleyen dönemde yaklaşık iki üç ay aralıklı iki defa daha benzer atakları oldu. Kızını psikologa götürmesi öğütlenmişti. Kızın psikolojik sorunu yoktu. Büyümenin çok hızlı olduğu o yıl dışında atakları da olmadı. On altı yaşındayken, yirmi yaş dişleri diğer dişlere zarar verdiği için alındı. Hafif hafif olan baş ağrıları da baş dönmesi de şimdi yok, Amerikada üniversiteye başladı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp