Vernal Keratokonjonktivit

Vernal keratokonjonktivit gözlerde zaman zaman tekrarlayan. keratit ile karakterize. kronik bir inflamasyondur. Genellikle ilkbahar aylarında ortaya çıkar ve üst tarsal konjonktivalarda geniş papillalar oluşur. Sıklıkla 5 15 yaş arası çocuklarda ve daha çok erkeklerde görülür. Fizik muayenede gözler hiperemik ve ödemlidir. Üst tarsal palpeprada tipik parketaşı görüntüsü veren papiller hipertrofi görülür. Papilladaki inflamasyon hücreler lenfosit. plazma hücreleri ve eozonofillerdir.

Lamina propria ve epitelde mast hücreleri tespit edilebilir. Daha ciddi ve ilerleyen durumlarda epitellezyonları yaygınlaşarak ülser ortaya Vitröz kavite çıkabilir. Bu ülserler neticesinde görme bozukluğu olabilir. Tedavi; Her ne kadar 10 yaşına gelene kadar hastalık kendiliğinden hafifleyip kaybolabilse de, bu yaşa kadar, gözlerde oluşabilecek kalıcı lezyonların önlenmesi gerekir. Soğuk kompres fayda etmediği durumlarda topikal kortikosteroidler 46 saatte bir damla olarak verilmelidir. Geceleride pomatları faydalı olabilir ancak kullanım süresince bu ilaçların yan etkileri unutulmamalıdır. lmmünoterapi'nirı faydası oldukça kısıtlı olmasına rağmen, diğer Alerjik hastalıklar birlikte bulunuyorsa düşünülebilir.

Gözlerin kaşıntısı sırasında oral antihistaminik ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlarfaydalı olabilir; polen mevsimlerinde kromolin sodyum damla olarak 34 saatte bir tatbik edilir. Kornea üzerindeki mukus plakların kaldırılmasında yüzeysel keratektomi, enfeksiyon varsa antibiotik tedavisi.

Antihistaminikler Alerjik konjonktivitteki kaşıntıya az da olsa etkilidir. Antihistaminikler vazokonstriktör ajanlar ile birlikte göz damlası olarak kullanıldığında daha potent etkiye sahiptir. Kromolin Sodyum göz damlası, mast hücrelerinden kimyasal maddelerin ve Alerjik mediatörlerin salınmasına engelolduğu için hem koruyucu, hem de semptomatik olarak ilk ve en çok tercih edilen ilaçtır.

Kromoglikat damlaları etkisini gecikmeli olarak 13 hafta sonra gösterdiğinden bahar şikayetleri başlamadan önce günde 46 defa olacak şekilde kullanılmaya başlanmalıdır. Kromoglikatlı damlaların rapor edilmiş önemli hiç bir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp