Uzun Süren Boğaz Ağrısı

Uzun Süren Boğaz Ağrısı : Boğazımız kaslarla çevrili bir yapıya sahiptir. Bu kaslar yutkunurken kasılarak boğazdaki içeriğin aşağı doğru itilmesini ve yutulmasını gerçekleştirir. İç yüzeyi ise mukoza denilen dokuyla kaplıdır. Boğazdaki ağrı hissi, iç yüzeyini örten mukoza dokusundan kaynaklanır.

Boğazın hastalık yapan veya tahrişe yol açan etkenlere maruz kalması, mukozada şişliğe ve enflamasyon denilen bir duruma sebep olur. Karşılaşılan durumun şiddetiyle orantılı olarak boğaz ağrısı hissedilir. Ağrı yutkunurken veya konuşurken hissedilebileceği gibi sürekli de olabilir.

Boğaz Ağrısı Bulaşıcı mı?

Boğaz ağrısı enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı olabilir, özellikle viral enfeksiyonlar ve A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bakteriye bağlı oluşan enfeksiyonların bulaştırıcılığı yüksektir.

Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Larenjit, farenjit, anjin gibi sıkça görülen boğazla ilgili sorunlar birkaç gün içinde kendi kendine geçer. Vakaların % 90‘ı virüs kaynaklı boğaz iltihabı olduğunundan, antibiyotikler, kortizonlu ya da iltihap önleyici ilaçların kullanımına gerek yoktur.

Boğaz Ağrısı Geçmiyorsa;

Şiddetli olan ya da bir haftadan daha fazla süren boğaz ağrısı, soluk almada ve yutkunmada güçlük, tükürük veya balgamda kan, acıyan ya da şişmiş lenf düğümleri, boğazın arka tarafında irin, 2 haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, kulak ağrısı, eklem ağrıları ve sık tekrarlayan boğaz ağrısı gibi durumlarda tıbbi inceleme yapılması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp