Uyuşturucunun Zararları

Uyuşturucunun Zararları

Uyuşturucunun Zararları hakkında genel bilgiler;

Hücreleri uyuşturan zamanla öldüren, sigara dahil tüm uyuşturucular en çok beyine ve sinir sistemine zarar vermektedir. Uyuşturucunun zararları nelerdir uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için neler yapılmalıdır konu hakkında tüm merak ettikleriniz bu makalemizde yer almaktadır.

Bağımlılık yaratan maddelerin en tehlikeli tarafı, gittikçe artan dozlarda kullanma zorunluluğu yaratıp sonunda insanı, öldürücü dozda almaya kadar götürme-sidir. Uyuşturucu olarak nitelendirilen maddeler, kanla doğrudan iletildikleri merkezî sinir sistemi (beyin ve omurilik) ve bağlantılı organlar üzerinde etkilidir. Bunların bir kısmı uyuşturucu ve yatıştırıcı etki yaparken bir kısmı uyarıcı etki yapar.

Uyuşturucular ilk kez alındıklarında vücutta gevşeme, rahatlama, olaylar karşısında vurdumduymazlık yaratıp aldatıcı bir keyif vererek insanın çevresinde hayali bir dünya oluşturur. Çok kısa sürede bağımlılık geliştirerek kullanılmadıklarında yoksunluk belirtileri ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin kramplar, titreme, çarpıntı, uyuyamama, bilinç bozuklukları, kusma, korkma, intihar girişimleri, bayılma gibi.
uyuşturucunun zararları

uyuşturucunun zararları


Sürekli uyuşturucu kullanan kişilerin bünyeleri zayıflar, enfeksiyon hastalıklarına karşı dirençleri ve fiziksel güçleri azalır. Böyle insanlar büyük bir ruhsal çöküntü içine girerek yaşamaktan umutlarını keserler. Bu özellikleri nedeniyle uyuşturucu içeren ilaçlar ancak hekimin önerisiyle kullanılabilir.

Hekim önerisi ve denetimi olmadan sağlanan ve uyuşturucu madde özelliği taşıyan ağrı kesici ilaçların kullanım süresi ve miktarını kişiler kendileri ayarlayamaz. Uyuşturucu nitelikteki ilaçlar, aşırı ve yanlış kullanım sonucu bağımlılılğa neden olur. Örneğin ameliyat olan bazı kişilerde uyuşturucu madde bağımlılığı gözlenebilir. Bu yüzden tedavi amacıyla kullanılan uyuşturucu özelliği olan ilaçlar ancak Sağlık Bakanlığı denetiminde üretilip satılabilir.

İlaçların ya da kimyasal maddelerin, tedavi edici amacı dışında, geçici keyif verici, uyarıcı ya da uyuşturucu etkileri nedeniyle kullanılması, kötüye kullanım olarak adlandırılır. Bireyin, istediği etkiyi hissedebilmesi için maddeyi giderek daha yüksek dozlarda uzun süre alması ve yüksek dozlara dayanma gücünün artmasıyla direnç artımı gelişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp