Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Barbitüratlar Aşırı Doz

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Barbitüratlar Aşırı Doz : Akut toksik etkiler ve acil yardım yön­temi, kullanılan barbitüratın tipine ve özellikle etki süresine bağlıdır. Bilindi­ği gibi, barbitüratlar tıpta kısa, orta ya da uzun etkili olarak kullanılır. Etki, alı­nan doza ve ilacın kandaki yoğunluğu­na göre değişir.Barbitüratlann yüksek dozda ve uzun süre kullanılması gerçek bir uyuş­turucu madde bağımlılığının yerleşme­sine yolaçabilir; bu olgularda ilaç ağız­dan, ender olarak damar yoluyla alınır.Barbitürat bağımlılığı, nevrozlu has­talarda ilacın uzun süreli tedavide kulla­nılmasıyla gelişebilir. Genellikle, uyuş­turucu madde bağımlıları kullandıkları maddeyi bulamadıklarında bunun yeri­ne barbitürat almaya başlayarak barbi­türat bağımlısı olur; kronik alkoliklerdede barbitürat bağımlılığına sık rastlanır.

Bu kişilerin başlangıçta nevroz belirti­lerini hafifletmek amacıyla aldıkları ilaç giderek, etkisinin benzerliği nede­niyle alkol yerine kullanılmaya başlar.Barbitüratlar sıklıkla alkolle birlikte alınır ve böylece alkol/barbitürat ba­ğımlılığı oluşur. Barbitüratlar ve alkol çapraz dayanıklılığa yol açar; başka bir deyişle, toksik açıdan birbirinin yerini tutabilir ve değiştirilebilir. Birlikte kul­lanıldığında toksik etki iki katma çıkar; 15 mg fenobartital 12 mİ saf etanola (alkol) eşdeğerdir. Barbitüratlar afyonla birlikte kullanıldığında da bazı belirtile­rin şiddeti artabilir.Aşırı doz zehirlenmesinin belirtileri genellikle ilacın alınmasından yaklaşık 20-60 dakika sonra ortaya çıkar, uyku ile başlar, giderek derinleşen bir koma gelişir, refleksler hafifleyip kaybolur, solunum yavaşlar ve düzensizleşir, vü­cut sıcaklığı önce düşer, 24-48 saat son­ra yüksek ateş ortaya çıkar.

Bu durum­da içe kapanma evresinden önceki aşın uyarılma evresinde varsanılar ve deliri- um görülebilir; daha hafif zehirlenme­lerde ise çırpınma nöbetleri ortaya çıka­bilir. İlk 24 saatte ölüme yol açabilen solunum felci görülebilir; bazı olgular­da da daha geç olarak kalp ve dolaşım durması ya da daha sıklıkla zatürree ölüme neden olur.Kronik zehirlenmelerde barbitürat­lann sinirsel ve ruhsal işlevler üzerin­deki etkileri kronik alkolizmdeki etkile­re çok benzer. Belirtiler kişiden kişiye ve aynı kişide de koşullara (örneğin aç­lık durumu) göre değişir. Kaslarda güç­süzlük, titreme, yüzeysel reflekslerde azalma, baş dönmesi, kimi zaman da iş­tahsızlık, dilde pas, ağız kokusu gibi belirtiler ortaya çıkabilir.Hasta uyanıksa ve bilinci açıksa kusturulmak ve solunum ve dolaşım iş­levleri kontrol altmda tutulmalıdır; yan komada ya da komadaysa midedeki maddeler solunum yollarına kaçıp za- tüneeye (aspirasyon pnömomisi) yol açabileceğinden asla kusturmaya çalı­şılmamak, hemen hastaneye kaldınlma- lıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp