Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Acil Girişimler

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Acil Girişimler : Genellikle uyuşturucu madde kullandı­ğı düşünülen bir insandan da, ona eşlik edenlerden de yeterli bilgi alınamaz.Olguların büyük bir bölümünde ay­rıntılı bir özgeçmiş, klinik muayene ya da laboratuvar incelemeleri yardımıyla yeterli değerlendirme yapabilmek için uzun süre gerekir; bu süre hastanın ya­şamının kurtarılması ya da düzelmesi mümkün bozuklukların saptanması açı­sından çok uzundur.Bu olgularda hemen bir değerlendir­me yaparak,- solunumu;- dolaşımı ve- reflekslerin (kornea [saydamtabaka], gözbebeği, yutak ve kemik-kiriş) duru­munu düzenlemek için girişimde bulun­mak gerekir.

• Solunuma destek - Ağız boşluğu in­celenir, yabancı maddeler uzaklaştırılır, çıkanlabilen diş protezleri dışarı alınır, baş solunumun engellenmeyeceği ve mi­deden geri dönen yiyeceklerin solunum yollarına kaçmayacağı konuma getirilir.Solunum durmuşsa, hasta yeterince oksijen alana değin ağızdan ağza yapay solunum uygulanır.

• Gerekli olmayan ilaçların kullanı­mını önlemek - Yaşamsal işlevler, mümkün olduğunca ilaçlar yerine me­kanik yöntemlerle desteklenmelidir.Beyin işlevlerinin baskılandığı ko­ma gibi durumlarda merkez sinir siste­mini uyaran ilaçlar kullanılmamalıdır; bunlar yüksek ateş ve çırpınma nöbetle­ri gibi durumların ortaya çıkmasını ko­laylaştırabilir.Yatıştırıcılara bağlı tansiyon düşük­lüğünün sıvı kaybına bağlı olduğu düşü­nülür; bu durum sıvı vererek düzeltile­bilir.

Damarları kasan ilaçlar yararlı de­ğildir. Vücut sıcaklığı, ateş düşürücü ilaçlar mümkün olduğunca az kullanıla­rak, ılık ya da soğuk suyla ıslatılmış bezler ya da buz torbaları uygulanarak düşürülmelidir.

• Çırpınma nöbetlerinin tedavisi -Alkol ve uyku verici sakinleştiriciler alan erişkinlerde çırpınma nöbetleri yoksunluk belirtisi olabileceği gibi LSD, eroin, metakualon gibi uyarıcılar da aşırı dozda alındığında çırpınma nö­betlerine yol açabilir. Bunların dışında, beynin oksijensiz kalmasına yol açabi­lecek her ilaç çırpınmalara neden olabi­lir. Nöbet sırasında hastanın kusma ya da geğirme gibi nedenlerle midesinden gelen maddelerin solunum yollarına kaçması önlenmeli, düzgün soluk alıp vermesi sağlanmalıdır. Nöbet sırasında hareketlere engel olmamak ve vücudu sıkan giysileri hemen çıkarmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp