Uyurgezerlik Nedenleri

Uyurgezerlik Nedenleri :

Uyurgezerlikteki temel özellik uyku sırasında ortaya çıkan ve yineleyici nitelikteki yatakta doğrulmak, yataktan çıkmak ve ev içinde dolaşmak gibi davranışlarda bulunulmasıdır. Uyurgezerlik atağı sırasında kişi kesinlikle bu durumun farkında değildir.

Uyurgezerlik sırasında çok çeşitli davranışlar görülebilir. Bozukluğun hafif şekillerinde kişi yatakta oturur, çevresine bakınır veya battaniye yada çarşafları kurcalayabilir. Ancak tipik uyurgezerlik ataklarında kişi yataktan çıkar, odanın içinde dolaşır, örneğin iki katlı bir evde alt kata inebilir hatta evden dahi çıkabilir. Uyurgezerlik atağı sırasında kişi belirgin şekilde tehdit edici şeylerden kaçınmak veya korunmak için koşturabilir.

Uyurgezerlik atakları genellikle birkaç dakika ile 1/2 saat arasında sürmektedir

Genellikle uykunun ilk devresinde ortaya çıkmaktadır. Uyku sırasında yataktan kalkma ve gezinme olarak tanımlanabilir

  • Kişi uyurgezerken boş boş ve gözünü dikerek bakar. Başkalarıyla iletişime geçmez, tepkisizdir.
  • Uyurgezer çok zor uyandırılır
  • Uyurgezerin uyandıktan sonra davranışlarında bir anarmallik olmaz.
  • Uyurgezerlik belli bir fizyolojik rahatsızlığa bağlı değildir
  • Uyurgezerlik bir madde kullanımına ve ya ilaç kullanımına bağlı değildir
  • Uyurgezerlik kişinin toplumsal ve mesleki yaşantısını zorlaştırır.

Uyurgezerlik bir dizi kompleks davranıştan oluşur. Uyurgezerlik bilinçsizce ve hatırlamadan yatağı terk etme ve yürümeye başlamadır. Hasta ayağa kalkar, yürüme, banyoya gitme, giyinme, konuşma, çığlık atma hatta araba kullanma gibi hareketler yapar. Davranış bazen uyanarak sonuçlanırken, genellikle yatağa geri dönmeyle son bulur.

Çocuklarda daha sık görülen uyurgezerlik; 5-8 yaşlarında ortaya çıkar ve erkek çocuklarda kızlardan daha yaygındır. Uyurgezerlik nörolojik tabanlı da olabilir. Stresli dönemlerde artmaktadır. Aşırı yorgunluk uyurgezerliğin şiddetini arttırır. Uyurgezerlik önemli bir rahatsızlıktır çünkü kaza, yaralanma, camdan düşme… ile sonuçlanması çok tehlikelidir.

Tedavisi

En başarılı tedavi ilaç tedavisi olup stres kaynağıyla ilgili psikoterapi de faydalı sonuç verir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp