Uyku Bozukluğu Nedir

Uyku Bozukluğu Nedir :

Çoğumuz her zaman olmasa da, bazı durumlarda uykusuz kalırız. Evde ya da işte yaşanan zorluklar, hamilelik dönemi, yakın ilişkiler, yaşanan hastalıklar ya da kayıplardan dolayı geceleri uyuyamadığımız olur. Bunlar yaşadığımız geçici ve bazı durumlardan ötürü yaşanan uykusuzluklardır. Bir de, bu geçici uyku sorununun daha sonradan uzun süre görülen uykusuzluk olarak kendisini gösterdiği de olur. İşte o zaman, kişinin tüm bedensel düzeni değişmiş olur.

Uyku Bozuklukları Nelerdir?

Uyku sorunları birçok farklı şekilde gözlenir. Bunları dört gruba ayırmak mümkün.

Uykusuzluk (insomnia): Uykuya dalmakta, uykuyu sürdürmede güçlük ya da uyuduğu halde yeterince uyumamış gibi yorgun hissetme şeklinde görülür. Kişi saatlerce uykuya dalamaz, dalsa bile uykusu sık sık bölünür ya da sabah çok erken uyanır ve tekrar uyuyamaz.

Aşırı Uyku (hipersomni): Geceleri normal süre uyunduğu halde gündüzleri uyku halinin sürmesidir. Kişinin günlük yaşamını aksatan bir boyuttadır.

Narkolepsi: Kişi herhangi bir anda, örneğin mektup yazarken, araba kullanırken, ya da insanlarla konuşurken uykuya dalabilir. Böyle bir işlev bozukluğu olan kişiler, sürekli tekrarlayan karşı konulmaz uyku ataklarına uğrarlar ve hiç uygun olmayan zamanlarda uykuya dalarlar.

Uyku Apne Sendromu: Uyku süresince solunumun nöbetler halinde durmasıdır. Bu tepki, kişinin yeniden nefes almak üzere uyanmasıyla sonuçlanır. Gündüzleri uykuya aşırı eğilim olur ve uyku sırasında horlama gözlenir.

Uyku Bozuklukları Neden Yaşanır?

Uyku sorununun daha kalıcı yaşanmasında etkili bazı özellikler vardır. bunları fizyolojik ve psikolojik etkenler olarak sınıflandırmak mümkün.

Fizyolojik etkenler: Hazımsızlık, baş ağrısı, sırt ağrısı, eklem iltihabı, kalp hastalığı, şeker hastalığı, astım, ülser ve bazı kullanılan ilaç olabilir. Ayrıca, tüketilen alkol ve kafein miktarı da uyku sorununa yol açan diğer etkenlerdir.

Psikolojik etkenler: Stres, zihnimizi meşgul eden düşünceler, yaşadığımız olumsuz duygular, kaygı, öfke, hüzün, gerginlik gibi duygular uykuya dalmayı geciktirebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp