Uyku Nedir

UYKU NEDİR

Aklınızı meşgul eden düşünceler veya yattığınız yerin fazla aydınlık olması ilk anda uykuya dalmanızı engelliyorsa, o an kaçan uykunuz günün ilk saatlerinde size rahatsızlık verecektir; uyuyamamak yıldırıcı ve çoğu insanın bazı zamanlar yaşadığı gibi ciddi anlamda rahatsızlık veren bir hal alabilir. Bitkisel tedaviler bu probleme genellikle çözüm getirmektedirler.
 
UYKUSUZLUK
 
Uyuyamamak başka sağlık problemlerinin belirtisi olabileceği gibi, akşam rahatsız yatmanız, kendinizi dış dünyaya kapatamamanız veya günlük problemlerin sürekli kafanızı meşgul etmesi gibi nedenlerden ötürü rahatlayamamanızdan da kaynaklanıyor olabilir.Çinliler, geceleri vücudun esas enerjisi olan qi’nin düzenli olarak bütün organları dolaştığı fikrindedirler. Geceleri sık sık, belli zamanlarda uyanmak vücudun düzeninde ve organlarda dengesizlik yaratabilir. Durumun nedenini su yüzüne çıkarmak ve bu nedenin kaynağını takip edebilmek için, kalkış saatlerini not etmek iyi bir fikir olabilir. 
 
Tuvalet için uyanmak da başka bir yaygın problemdir; akşamlan sıvı tüketiminizi sınırlandırmaya çalışın veya idrar ya da böbrekle ilgili bir probleminiz var ise profesyonel yardıma başvurun.Yatmadan önce rahatlamak, uykusuzluk problemine çözüm getirebilir; birkaç damla lavanta, papatya veya fesleğen yağı eklenmiş sıcak bir küvete girmeyi deneyin veya sakince oturup, nefesinizi dinlemeye odaklanarak birkaç dakika geçirin.Aşağıda belirtilen bitkilerle kestere, kantaron veya lavantayı karıştırarak, hazırlayacağınız akşam çaylarını (Bkz. Papatya, sayfa 109; Melissa, sayfa 96) düzenli olarak içmeniz de size yardımcı olabilir.Her fincan için bir tatlı kaşığı bitki veya karışım kullanın. Sürekli aynı karışımın kullanılması tedavinin faydasını azaltabilir, bu nedenle tedaviyi sıklıkla değiştirmek en iyisidir.
 
KALİFORNİYA GELİNCİĞİ
 
Amerika kökenli bu bitki, gelincik ailesinin bir üyesi olmasına rağmen, ailenin diğer üyelerinin içerdiği kuvvetli alkaloiti içermez, bu nedenle de çok güvenli vekatkısızdır. Gelincik yıllık bir bitkidir ve pek çok yerde kolayca yetiştirilir. Bitkisel tedavilerde kullanmak için, çiçeklenme döneminin sonlarına doğru Lavanta ,yj ** bütün bitkileri toplayın. Gelinciği demetlerhaline getirin (5-6 gövde) ve yapraklan, çiçekleri ve gövdeleri parçalayıp havası az bir kavanozda hazır bekletin.

Uyku Bozuklukları

Uyku günlük yaşamın bir sure için kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman değildir. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönemdir.

Yaklaşık 85 türde uyku hastalığı vardır. Çoğu yaşam kalitesinin azalmasına ve kişinin sağlığında bozulmaya neden olur. Uyku bozuklukları trafik ve mesleki kazalara neden olabilmesi nedeniyle bir halk sağlığı sorunudur. Bazı uyku bozuklukları uykuya dalma veya sürdürme güçlüğüne yol açar. Diğer uyku bozuklukları gündüz aşırı uykululuğa neden olur. Vücudun biyolojik saati ile ilgili sorunlar kişilerin günün yanlış zamanında uykulu olmasına neden olur. Uykuda yürüme, altını ıslatma, kabuslar ve diğer sorunlar da uykuyu kesintiye uğratabilir. Bazı uyku hastalıkları ise yaşamı tehdit edici boyuttadır.

Uyku Duası

"Allahumme ğarati'n-nücûmü ve hedeetil uyûnu, ve ente Hayyün Kayyûmün lâ-te'hüzüke sinetün ve lâ nevmün, yâ Hayyü yâ Kayyûmü ehdi leyli ve enim ayni."

Anlamı
Allah'ım, yıldızlar söndü, gözler kapandı. Sen ise hayat sahibi, daima duran ve tutansın. Seni ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Ey Hay olan Allah'ım, Kayyûm olan Allah'ım, gecemi rahat kıl gözlerimi kapatıver.

Yukarıda vermiş olduğumuz iki uyku duası da uyumadan önce okunabilir. Kısa bir sürede gözlerinizin kapandığını ve rahat bir şekilde uyuduğunuzu, zamanla uyku sorunundan kurtulduğunuzu göreceksiniz. İyi uykular.

Uyku Evreleri

Sakin uyanıklık: Gözler kapalı, sakin ve hareketsiz olarak yatıldığında, beynin orta ve arka bölgelerinden, 8-12 hz. frekansında alfa dalgaları olarak adlandırılan dalgalar kaydedilir. Bu sırada göz küresi hareketleri görülmez veya göz kırpma sonucu ortaya çıkan dalgalar EOG kanallarında görülebilir. Kas tonusu uykudaki diğer dönemlere göre yüksek düzeydedir.

Non-REM uykusu (NREM): “Yavaş uyku” olarak da adlandırılan bu uyku gittikçe derinleşen 4 dönemden oluşur. 1. ve 2. döneme “yüzeyel yavaş uyku”, 3. ve 4. döneme ise “derin yavaş uyku” adı verilir.

1. faz: Uykuya dalma dönemi olarak bilinir. Bu sırada EEG’de karışık frekansta, düşük voltajlı dalgalar saptanır. Aynı anda yavaş göz küresi hareketleri EOG kanallarında izlenmeye başlanır. Yavaş göz küresi hareketleri gözlerin uykuya daldıktan sonra yavaş yavaş iki yöne hareketidir. Uykuya dalma ile birlikte kas tonusu uyanıklığa göre bir miktar azalmıştır. Uykunun bu ilk dönemi, gece içinde zaman zaman tekrar ortaya çıkarak, tüm gece uykusunun yüzde 1-4’ünü oluşturur.

2. faz: Beyin dalgalarının kaydedildiği, EEG kanallarında başlangıçta 1. fazdakine benzer düşük voltajlı, daha sonra amplitüdü giderek artan, 4-7 hz. frekansında “teta dalgaları” olarak adlandırılan temel aktivite devam ederken periyodik olarak tekrarlayan özel bazı uyku elemanları ortaya çıkar. Bunlar uykunun derinleştiğini gösteren kısa süreli, 13-14 hz. frekansında, iğ şeklinde bir aktivite olan uyku iğleri (sleep spindle) ile uykunun yüzeyelleştiğini gösteren yüksek amplitüdlü, üçlü kompleks bir dalga olan K komplekslerdir. 1. fazda görülen yavaş göz küresi hareketleri bu dönemde de devam eder. Kas gerginliği 1. faza oranla biraz daha azalmıştır. Tüm gece uykusunun yüzde 45-50’sini 2. faz uykusu oluşturur.

3. ve 4. faz: Bu dönemlerde uyku artık iyice derinleşmiştir. Komadaki hastalarda görülen dalgalara benzer şekilde 1-4 hz. frekansında delta olarak adlandırılan, yüksek voltajlı yavaş dalgalar EEG’ye hakim hale gelir. Delta adı verilen beyin dalgalarının belli bir uyku döneminin yüzde 20’si ile yüzde 50’sini oluşturması halinde 3. fazdan, bu aktivitenin uyku döneminin yüzde 50’den fazlası olması halinde ise uykunun 4. fazından bahsedilir. Kural olmamakla birlikte, yavaş göz küresi hareketleri bu dönemlerde de görülebilir. Kas gerginliği daha da azalmıştır. Gece uykuda geçen sürenin yüzde 20-25’i 3. ve 4. uyku dönemlerinden oluşur.

REM uykusu (paradoksal uyku): REM uykusu birçok özelliği ile diğer uyku dönemlerinden ayrılır. EEG’de 1. fazdakine benzer bir aktivite görülmekle beraber bazen testere dişine benzeyen dalgalar ortaya çıkabilmekte veya uyanıklıktakine yakın frekansta dalgalar temel aktiviteye eklenebilmektedir. REM dönemine adını veren asıl farklı özelliği, EOG kanallarında kaydedilen hızlı göz küresi hareketleridir. Hiçbir uyku döneminde rastlanmayan hızlı göz küresi hareketleri, tek tek veya gruplar halinde bu uyku döneminde ortaya çıkarlar. Yüzde, kol ve bacaklarda minik seyirmeler dışında, REM’de kas gerginliği tamamen kaybolmuştur. Kas tonusunun tam olarak kaybolmasına rağmen, beyin aktivitesinin 1. faz gibi, uyanıklığa yakın bir döneminkine benzemesi, REM dönemini bazı yazarların “paradoksal uyku” olarak adlandırmasının sebebidir. Rüyaların yüzde 80-90’ının REM döneminde görülmesi bu fazın rüya dönemi olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. REM dönemi gece uykusunun yüzde 20-25’ini oluşturur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp