Uçuk Nasıl Geçer

UÇUK NASIL GEÇER

Soğuk ya da diğer bir enfeksiyonla ilgili olarak, ağız kenarlarında, cinsel organ yakınlarında, ya da ender olarak parmakta, ufak kabarcıklar belirir.Nedeni: Zona’nınkinden farklı olan, hücrelerde kalıp zaman zaman çalışmasını yenileyen bir virüstür.Tedavi: Neomycin (neomisin) ile birlikte kullanılan kortikosteroid merhemdir. Zona, ömür boyu bağışıklık sağladığı halde, uçuk, tekrarlar.

İçi su toplamış küçük kabarcıklar (blisters) şeklinde başlar. Nadiren ağız içerisinde olsalar da genellikle ağız dışında meydana gelirler. Aft ağız içerisinde tüm bölgelerde olabilmesine karşın uçuk genellikle ağız içerisinde damak tavanı gibi hareketsiz bölgeleri tutar. Bulaşıcıdır. Virüsler tarafından meydana getirilir.

Uçuk Tedavisi

Uçuk tedavisinde %100 etkili bir yöntem henüz bulunmamakla birlikte bazı ilaçlar virüsün çoğalarak daha fazla bölgeyi etkilemesini engellemektedir. Asiklovir ve valasiklovir gibi antiviral ilaçlar belirtileri hafifletip uçuk oluşumunu azaltabilir ancak virüs vücuttan tam atılamadığı için zaman içinde cilt yüzeyinde yaralar tekrar görülebilir. Hijyen ve dengeli bir diyet uçuk oluşumunu azaltabilir. Tedavisinde genellikle yarayı kurutan merhemler kullanılır. Doktorunuz ayrıca oral ilaç tedavisi önerebilir. Uçuk tedavisi için doğal yöntemler arasında ise virüsün neden olduğu yaraların iyileşme sürecini hızlandıran ve bu süre içinde belirtileri hafifleten bazı bitkiler gösterilmekte.

Uçuk İçin Şifalı Bitkiler

Ekinezya: Virüsten etkilenen hücrelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan “makrofaj” adlı bileşeni içeren ekinezya yara üstüne uygulandığında dokunun iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Sibirya Ginsengi: Genital herpes yoğunluğunu ve iyileşme sürecini azaltan “eleutherosides” adlı bileşeni içerir.

Reishi Mantarı: Reishi mantarı uçuğun nüks etmesini engelleyebilir.

Zeytin Yaprağı: HSV-1 virüsüne karşı antiviral özellik gösterir ve viral üremeyi baskılar.

Melisa: Uçuk bulunan bölgedeki hassasiyeti azaltmaya yardımcı “polifenoller” içerir.

Çay Ağacı Yağı: Cilt üzerindeki açık yaralara iyi gelen çay ağacı yağı uçuğun iyileşme sürecini hızlandırabilir. Damlalıkla direk uçuk üzerinde kullanabilirsiniz.

Uçuk Neden Çıkar
Genellikle dudaklarda ve ağız çevresinde önce bir kaşıntı ardından bir kabarcıkla kendini gösteren uçuklar, içi sıvı dolu kabarcık şeklinde çıkar ve sonra da patlayarak yaraya dönüşürler. Ağrı ve acı veren, görünüm olarak da kişileri rahatsız eden uçuklar yemek yemeyi, konuşmayı, gülmeyi zorlaştırır. İyileşmeleri de en az birkaç haftayı bulur. Pek çok kişi için uçuk sorunu tekrarlayan bir şikayettir.

Uçuk, virüslerin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Uçuğa neden olan bu virüsler tıpta ‘Herpes Simpleks Virüsleri‘ olarak adlandırılırlar. Şimdiye dek herhangi bir zamanda ortaya çıkan uçukları siz soğuk algınlığına ya da strese bağlamış olabilirsiniz. Tamamen yanılmış da sayılmazsınız çünkü bu saydıklarımız virüsü harekete geçiren nedenlerdir. Ancak genellikle ağız ve yüz bölgesinde çıkan uçuğun ana nedeni, büyük olasılıkla çocukken uçuk virüsü kapmış olmanızdır. Ne yazık ki bu virüsten tamamen kurtulmanın bir yolu yoktur ama uçuk çıkmasını önleme ya da azaltma yönünde tedaviler uygulanmaktadır.

Bir kere uçuk çıktıktan sonra bunun zaman içerisinde tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Bazı kişilerde yılda iki – üç kez uçuk çıkar ancak virüsü kapmış olan bazı kişilerde ise uçuk hayatları boyunca sadece bir kez çıkar. Ek olarak virüsü taşıdığı halde vücutlarında hiç uçuk çıkmayan, virüsün hep ‘uykuda’ kaldığı kişiler de vardır. Uçuk virüsü sinir hücrelerinde uykuya geçtikten sonra bir daha yaşam boyu hiç aktifleşmeyebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp