Uçuk İlaç İsimleri

Uçuk İlaç İsimleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır.

Uçuk Ciddiye Alınması Gereken Bir Sağlık Sorunu mudur?

Yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun %80'inin yaşamları boyunca en az bir defa uçuk geçirdiğini göstermektedir. Günümüzde Türkiye'de her yıl 8 milyon kişinin uçuk nedeniyle sıkıntı ve acı çektiği tahmin edilmektedir.

Uçuğun Belirtileri ve Oluşum Evreleri Nelerdir?

Uçuk çıkacak bölgede 0-24 saat önceden gıdıklanma, karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir.

Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir.

Kabarcıklar patlayarak ülserler oluşur ve bu dönemde uçuk cok ağrılıdır.

Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

Kabuklanma başladığında uçuk küçülmeye başlar.

İyileşme döneminde uçuk üstünde oluşan kabuk düşer, yerine kuru ve gergin bir doku oluşur.
Uçuk Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır?

Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalarla ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Eğer uçuğa dokunulursa yüzün diğer bölümlerine, göze ve vücudun diğer bölgelerine (genital bölge gibi) de bulaştırılabilir.
Dikkat ! Uçuk Bulaşıcıdır.

Uçuk virüsü (Herpes simplex) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin "Sevgi dolu" öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer.

Çoğunlukla farkedilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar (gingivostomatit) enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyonlar şeklinde de görülebilir.

Tıbbi yayınlar arasında uçuklu bir kişiden bulaşan virüs sonucu yeni doğan ölümlerine ait vakalar vardır.

Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.

Uçukluyken kesinlikle gözlere dokunmaktan kaçınılmalıdır. Bayanlar makyajlarını temizlerken dikkat etmelidir.

Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir, yakın temastan kaçınılmalıdır.

Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.

Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırılır, aynı zamanda uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur)
Uçuk Neden Nükseder / Tekrarlar?

Uçuğa neden olan Herpes simplex virüsü vücuda girip ilk enfeksiyonunu yaptıktan sonra o bölgeye yakın sinir düğümüne yerleşir ve uçuk oluşmasını tetikleyen faktörler devreye girene, yani vücudun zayıf düştüğü ana kadar orada kalır.
Uçuk Oluşumunu Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Stres
Ateş, soğukalgınlığı, grip
Aşırı güneş ışınları ve ultraviyole ışınlar
Hormonal değişimler (hamilelik, adet dönemi)
Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk
Dişe yapılan müdahaleler (diş çekimi dolgu vb.)
Diğer enfeksiyonlar
Aşırı alkol

Uçuktan Nasıl Korunulur?

Öncelikle uçuğun nüks etmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir.

Strese bağlı olarak gelişiyor ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek.

Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak.

Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir.

Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir. Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla bir antiviral krem uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir.

Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya sıklıkla uçuk geçiriyorsanız doktorunuzla görüşerek antiviral tabletlerden koruyucu olarak yararlanılabilinir.

Uçuktan uzak kalabilmek için sağlıklı beslenmek de önemli. Yapılan araştırmalar bazı yiyeceklerin uçuk oluşumunu azaltırken, bazılarının da uçuğun tekrarlanmasını kolaylaştırdığını göstermektedir.

Araştırmacılar diyet yapanlarda uçuk virüsünün harekete geçmemesi için Lisin içeren besinleri almalarını, Arjinin içeren besin maddelerinden de uzak durmalarını önermektedirler.

Bu amaçla diyetlerde Lisin içeren tavuk, patates, süt, bira mayası, fasulye ve balık besinleri alınmalı, Arjinin içeren çikolata, yer fıstığı, bira, üzüm, mısır gevreği gibi yiyeceklerden uzak kalınmalı.
Uçuğun En Etkin Tedavisi Nasıl Olmalı?

Bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılmışlardır :

Alkol ve antiseptik ilaçlar: Uçuğun üzerinde bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller ancak uçuğun spesifik tedavisi değildir.

Ağrı kesici ilaçlar: Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltırlar.

Buz uygulamak: Ağrıyı azaltabilir.

Oysa günümüzde etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simplex) etki eder ve deriye zarar vermesini engeller, uçuğun meydana getirdiği psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkları giderir.

Uçuğun erken döneminde kullanımları halinde uçuğun çıkmasını engelleyebilir, ileri evrelerde ise oluşacak uçuk sayısını azaltabilir, yayılmasını engeleyebilir, virüsün yayılmasını durdurur, iyileşmeyi hızlandırırlar.
Öpüşürken Dikkat!

Öpücükler bizlere her zaman güzel, unutulmaz duygusallıklar tatdırmıştır. Anne babamızın sıcak öpücükleri bize sevildiğimiz, sahiplenilip korunduğumuzu hissettirmiş, uzun süredir görmediğimiz arkadaş ve dostlarımızla kucaklaşırken özlemlerimizi öpücüklerle gidermişizdir. Ömür boyu unutulmayan öpücükler ise ilk sevgiliyle paylaşılanlardır.

Masal dünyasında da unutulmayan, mutlu sonları getiren öpücükler hep anlatılmıştır. Bunların içlerinde herhalde en bilineni prensesin kurbağaya verdiği ve onu prens yaptığı öpücüktür.

Prens ve prenses mutlu yaşamaya devam ederlerken o tatlı masum, sevgi dolu öpücüklerin başımıza bela olabileceği kimin aklına gelirdi ki?

Son yıllarda yapılan araştırmalar da bir çok hastalık gibi uçuğun da öpüşmeyle bulaştığını göstermektedir. Ne kadar özel olursa olsun uçuklu biriyle öpüşürken dikkat!!! Öpücükler ve mutluluklar uçukla gölgelenmesin.

Uçuk çıktıktan sonra ilaç kullanmak etkili olur mu?

Uçuk tedavisinde kullanılan asiklovir etken maddeli ilaçlar uçuğun başlangıç safhasında kullanıldığında uçuğun çıkmasını engeller. Uçuğun ilerleyen dönemlerinde kullanıldığında ise viral yayılımını engeller ve kabuklanma dönemini çabuklaştırarak iyileşmenin kolay ve kısa zamanda olmasını sağlar.

Geçen yıl bir kez uçuk çıkartmıştım. Yine çıkartır mıyım?

Uçuk virüsü bir kez vücuda girdikten sonra ömür boyu vücuttan çıkmaz. Bu nedenle virüsün tekrar ne zaman aktif olacağını bilenemez. Güneş ışığı, soğuk, stres, yorgunluk, aşırı alkol kullanımı, menstürasyon dönemleri, hamilelik, ateşli hastalıklar gibi tetikleyici bir faktörle karşılaştığınızda uçuk nüksedebilir.

Şimdiye kadar hiç uçuk çıkartmadım, galiba bağışıklık sistemim çok kuvvetli.

Bağışıklık sisteminin kuvvetli olması, virüsün kolaylıkla reaktive olmasını engelleyebilir. Ancak bu hiç uçuk çıkarmayacaksınız anlamına gelmez. Vücudunuzda uçuk virüsü varsa aşırı yorgunluk, stres, UV ışınları, solaryum gibi dış etmenlerle uçuk virüsü reaktive olabilir.

Virüs olmadığı durumlarda da uçuklu birisiyle öpüşme veya ortak malzeme kullanımı ile kolaylıkla uçuk virüsünü kapabilirsiniz. Ve yine vücudunuzun zayıf düştüğü bir anda uçuk tehdidi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Uçuk ilaç isimleri nedir.Merak ediyorsanız aşşağıdaki makaleye bakabilirsiniz..

* Acyl %5 10 Gr Krem* Acyl %5 10 Gr Krem
* Acyl %5 10 Gr Krem
* Acyl 200 Mg 25 Tablet
* Aklovir %5 10 Gr Krem
* Aklovir 200 Mg 100 Ml Süspansiyon
* Aklovir 200 Mg 25 Tablet
* Aklovir 800 Mg 20 Tablet
* Asiviral 200 Mg 25 Tablet
* Asiviral 400 Mg 25 Tablet
* Hernovir %5 10 Gr Krem
* Hernovir 200 Mg 25 Tablet
* Hernovir 400 Mg 25 Tablet
* Hernovir 800 Mg 25 Tablet
* Klovireks-l 250 Mg 1 Flakon
* Provir %5 10 Gr Krem
* Provir 200 Mg 25 Tablet
* Provir 400 Mg 25 Tablet
* Silovir % 5 50 Mg 10 Gr Krem
* Silovir 200 Mg 25 Tablet
* Silovir 800 Mg 20 Tablet
* Virosil %5 10 Gr Krem
* Virosil 200 Mg 25 Tablet
* Virosil 800 Mg 25 Tablet
* Virupos 4,5 Gr Göz Merhemi
* Xorox 250 Mg 5 Flakon
* Zovirax 2 Gr Krem
* Zovirax 200 Mg 25 Tablet
* Zovirax 250 Mg 5 Flakon
* Zovirax 4,5 Gr Oft.merhem
* Zovirax 800 Mg 20 Tablet
* Zovirax Forte 2 Gr Krem
* Zovirax Forte 400 Mg 100 Ml Süspansiyon

Yorumlar

  • Sel** Akk***
    6 yıl önce
    Merhabalar benim dudağımda sürekli ucuk çıkıyo bunun için çıkmadan önce hangi kremleri sürmeli yim lütfen cevap verir misiniz
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Antibakteriyel ve iltihap gidermede yardımcıdır. Tırnak Mantarlarında, Lokal deri problemlerinde,uçuklarda, yaralarda, yanıklarda, sivilcelerde, pişiklerde, çıbanlarda, ayak mantarlarında, varislerde, yatalak hastaların yaralarında, fistürlerde, ameliyat sonrası yaraların hızlı iyileşmesinde, göğüs ve karın çatlaklarında, romatizma, sırt ve boyun ağrılarında, donuk kabarcıklarda, egzama ve sedef hastalarında kullanılır. Ayrıca cilt sıkıştırıcı ve cilt büzüştürücü etkisi vardır Bilgi Hattı: 0224 234 56 78
  • Dem** Ozg**
    6 yıl önce
    Merabalar bende sürekli ucuk çıkıyo ucuk cikmadan önce ne gibi önlemler almalı ve hangi kremi kullanmalıyız lütfen bilgi verir misiniz bana şimdiden teşekkürler
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Antibakteriyel ve iltihap gidermede yardımcıdır. Tırnak Mantarlarında, Lokal deri problemlerinde,uçuklarda, yaralarda, yanıklarda, sivilcelerde, pişiklerde, çıbanlarda, ayak mantarlarında, varislerde, yatalak hastaların yaralarında, fistürlerde, ameliyat sonrası yaraların hızlı iyileşmesinde, göğüs ve karın çatlaklarında, romatizma, sırt ve boyun ağrılarında, donuk kabarcıklarda, egzama ve sedef hastalarında kullanılır. Ayrıca cilt sıkıştırıcı ve cilt büzüştürücü etkisi vardır Bilgi Hattı: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp