Tümöre Karşı Etkili Mekanizmalar

Tümöre Karşı Etkili Mekanizmalar :

Hücresel immünite, in vivo dominant anti-tümör mekanizmadır. Antikorlar da tümöre karşı etkili olabildiği halde, normal fızyolojik durumlarda koruyucu rol oynadığı konusunda deliller yoktur. İmmünitede etkili hücresel efektörler Bölüm 5'te tanımlanmıştır, burada sadece kısa özellikleri karakterize edilecektir.

Sitotoksik T Lenfositler

Özel olarak sensitize olmuş STLs rolü, deneysel olarak oluşturulan tümörlerde iyi belirlenmiştir, İnsanda, bilhassa virusla ilişkili neoplazmalara (ör., EBV ile oluşan Burkitt lenfoma ve HPV ile oluşan tümörler) karşı koruyucu roloynamaktadır.MHC-sınırlı CD8+ hücrelerin varlığı, insan tümörlerine karşı immünitede T hücrelerinin rolünün, önceden düşünülenden daha fazla olduğunu desteklemektedir. Bazı vakalarda böyle CD8+ T hücreler in vivo spontan olarak gelişmez, fakat tümör antijeni ile uyarılan dendritik hücrelerin immunünizasyonu ile gelişebilir.

Doğal Öldürücü Hücreler

NK hücreleri daha önceden sensitizasyona gerek duymadan tümör hücrelerini tahrip yeteneğindeki lenfositlerdir; tümör hücrelerine karşı ilk savunma çizgisini oluşturur. IL-2 ile aktivasyondan sonra, NK hücreleri çoğu T hücreleri için immünojenik olmadığı görülen insan tümörlerini geniş bir yeplazede yok edebilir. T hücreleri ve NK hücreleri tümöre karşı tamamlayıcı mekanizmalar olarak görülür. MHC klasi antijen salgılayan tümörler T hücrelerince tanınmazlar,fakat bu tümörler NK hücrelerini tetikler, çünkü sonraki normalotolog klas i moleküllerin tanınması ile inhibe edilir.NK hücrelerinde tetikleyici reseptörler oldukça değişiktir ve farklı gen ailelerine aittir. NK hücreleri ve bazı T hücreleri reseptörleri aktive eden NKG2D proteinleri salar. Bilhassa tümör hücrelerinde strese bağlı oluşan antijenleri tanır ve neoplastik değişim için risk olacak şekilde DNA hasarı oluşturur.

Makrofajlar

Aktif makrofajlar in vitro tümör hücrelerine karşı seçici sitotoksisite gösterir. T hücresi, NK hücresi ve makrofajlar, makrofajların kuvvetli aktivatörü olan ve T hücresi ve NK hücresinden salınan bir sitokin olan interferon-y nedeniyle, tümöre karşı reaktivitede ortak davranır. Aktif makrofajlar mikrop öldürmede kullandığına benzer mekanizmalarla (ör., reaktif oksijen metaboliti üretiıni, Bölüm 2) veya tümör nekroz faktör (TNF) salımı ile tümör hücresi öldürebilir.

Hümöral Makenizmalar

Spontan tümörlere karşı antitümör antikorların koruyucu etkisi olmamasına rağmen,tümör hücrelerine karşı monoklonal antikorların verilmesi terapötik olarak etkili olabilir. B hücre yüzey antijeni olan CD20'ye karşı monoklonal antikor belirli nonHodgkin lenfomaların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp