Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri

Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri


Ağız içine açılan bir tükürük bezi olup, altçene kemiğinin altında, altçene kemiği açısının hemen önünde bulunur. Bir ceviz boyunda olup, dil altındaki ufak bir papillanın tepesine açılan 5 cm. uzunluğunda bir kanalı vardır. Bu bezin kanalının adı, Wharton kanalı’dır.

Tükürük bezi adından da anlaşıldığı gibi tükürük üretmeye yarayan bir bezdir. Bez denmesinin sebebi ise, vücuda bir madde salgılayan organlara “bez” olarak adlandırılmasıdır.

Tükürük bezi, ağzımızın içinde bir nemlik oluşturarak ağzımıza aldığımız lokmanın ıslanmasını ve de sindirimin başlamasını sağlayan bazı enzimleri salgılarlar. Bu salgı aynı zamanda mikroplara karşı da vücudumuzu korurlar.

Tükürük bezi kanseri genellikle, kulak ve çene altındaki tükürük bezleri ile nadiren de olsa ağzımızın içindeki küçük tükürük bezlerinde görülür. Ancak tükürük bezinin farkı, insan vücudundaki üç ana tabakadan da parçalar taşıyor olmasıdır. Tükürük bezinin taşıdığı bu dokusal zenginlikten dolayı birçok farklı kanser türünün de üremesine neden olmaktadır. Bu nedenle tükürük bezi kanseri tedavisinde birden fazla yol izlenebilmektedir.

Tükürük Bezi Tümörü

Tükürük bezlerinde tümör oluşu genel bir durum mudur?
Evet, genellikle kulak altı tükürük bezlerini ilgilendiren “karışık tümörler”.

Kulak altı tükürük bezlerindeki tümörler genellikle habis midir?
Hayır. Kulak altı tükürük bezleri tümörleri genellikle selimdir. Fakat bez çok kez kanserli bir marazı teşekkül ile bulaşabilir.

Kulak altı tükürük bezleri tümörleri bir kez alındıktan sonra yeniden tekerrür edebilir mi?
Evet, bu tümörler selim bile olsal)ar her beş vakanın birinde tekerrür etme eğilimindedirler.

Bir tükürük bezi tümörünün habis veya selim olduğu nasıl anlaşılır?
Selim tümörler yavaş gelişir ve çoğunlukla bunların etrafında bir kapsül bulunmaktadır. Bunların çoğunluğu deri altında oynatılabilirler. Tükürük bezlerinde gelişen habis tümörler ise çabucak büyür, cilde ve etrafındaki dokulara sımsıkı yapışık olurlar. Tümör alındıktan sonra mikroskobik muayene sonucu tümörün habis mi yoksa selim mi olduğu tespit edilir.

Tükürük Bezi İltihabı

En sık görülen tükürük bezi iltihabı parotis bezini etkileyen "kabakulak"tır. En sık çocuklarda görülmesine rağmen yetişkinlerde de görülebilir. Mamafih bir yetişkinde parotis bezi bölgesinde bir şişlik olursa bunun tıkanıklıktan veya tümörden olma şansı daha fazladır.

Kanal darlığından ve tükürük akımının azalmasından kaynaklanan iltihaptan daha önce bahsedilmişti.

Komşu lenf bezlerinin iltihabından dolayı tükürük bezlerinde de ikincil iltihap olabilir. Bu lenf bezleri boğazın üst kısmında boğaz ağrısı sonrası görülen hassas lenf bezleridir. Bu lenf bezlerinin bir kısmı gerçekte parotis bezinin üzerinde, içerisinde ve altında veya submandibüler bezin yanında bulunurlar. Lenf bezleri iltihaplandığı zaman kızarıklık ve ağrılı şişlik oluştururlar. Lenf bezleri tümör ve ödem dolayısı ile de büyürler.

Tükürük Bezi Hastalıkları

Tükürük Bezi Enfeksiyonu (Sialadenit )
Tükürük bezi enfeksiyonu, genellikle bakterilerin neden olduğu, acı veren bir enfeksiyondur. Bu hastalık, tükürük bezi taşları olan yaşlı yetişkinler arasında daha yaygındır. Tükürük bezi enfeksiyonu, aynı zamanda doğumdan sonra ilk birkaç hafta içinde bebeklerde de oluşabilir. Eğer uygun bir tedavi yolu izlenmezse, durum, özellikle yaşlı ve dayanıksız kişilerde ciddi bir enfeksiyona dönüşebilir.

Viral Enfeksiyonlar
Sistemik (tüm vücutta oluşan) viral enfeksiyonlar, bazen tükürük bezlerine de yerleşirler. Bu durum; yüzde şişlik, ağrı ve yemek yemede zorlanmaya neden olur. Bu belirtiler en çok kabakulak rahatsızlığında görülür.

Kistler
Bebekler, bazen kulak gelişimiyle ilgili sorunlardan kaynaklanan, parotis bezinde bir kist ile doğarlar. Daha sonraki dönemlerde, tükürük bezlerinde; travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, tükürük bezi taşları veya tümörler nedeniyle de kist oluşma olasılığı vardır.

İyi Huylu Tümörler (Kanserli Olmayan Tümörler)
Çoğu iyi huylu olan bu tümörler, çoğunlukla parotid bezinde meydana gelir ve rahatsızlığın en yaygın türü genellikle sadece kulak memesi altında, yavaş büyüyen, ağrısız bir şişkinlik olarak görünür. Radyasyona maruz kalma ve muhtemelen sigara bu tümörlerin en önemli nedeni olarak sayılabilir.

Malign Tümörler (Kanserli Tümörler)
Tükürük bezi kanserleri nadir olarak görülür. Tükürük bezi kanseri için bilinen risk faktörleri Sjögren sendromu ve radyasyona maruz kalmaktır. Sigara içmek de bu tür tümörlerin gelişmesinde rol oynayabilir.

Sjögren Sendromu
Sjögren Sendromu; kronik, otoimmün bir hastalıktır. Hastalığın nedeni, vücudun bağışıklık sisteminin; tükürük ve gözyaşı bezlerine (bazı durumlarda ter ve yağ bezleri) saldırmasıdır. Bu hastalık çoğunlukla orta yaştaki kadınlarda görülür.

Nonspesifik Tükürük Bezi Büyümesi (Sialadenosis)
Bazı durumlarda tükürük bezleri; nedeni bilinmeyen bir şekilde, enfeksiyon, enflamasyon veya tümör belirtisi olmadan büyüme gösterir. Bu rahatsızlık en sık parotis bezini etkiler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp