Toplar Damar Genişlemesi

Toplar damar genişlemesi, Bacaktaki varislerin nedenleri çok tartışılmıştır ama yine de belirli etkenler ileri sürülebilir. Örneğin kalıtsal olabilirler dolayısıyla supaplarda ya da da mar çeperlerinde aileden gelme bir zayıflık buluna bilir Uzun süre ayakta çalışmanın supapları zayıflat tığına ve varise yol açtığına inanılır. Aynı biçimde ge belikte varis olayının ortaya çıktığı ve şişmanlığın bü yük ölçüde varise yol açtığı inancı yaygındır.

Toplar Damar Genişlemesi

Bacaktaki saphenoua toplardamarında çeper za yıflığı supap bozukluğu (daha sık olarak her ikisi birden) yada damarlarda oluşan kan basıncından ötü rü varisler ortaya çıkar. Bazı hallerde bu geri basınç damarda kanın akışını engelleyen herhangi bir şeyden ileri gelebilir. Ve yine varis oluşabilir. Varisli da marlar çok büyük olabilecekleri gibi sadece küçük bir örümceğe benzeyen mavi bir leke olarak da ortaya çıkabilir. Dar bir alanı kaplayabilir ya da bütün bacağa yayılan bir damar ağı biçiminde görülebilir.

Bacaktaki varislerin nedenleri çok tartışılmıştır ama yine de belirli etkenler ileri sürülebilir. Örneğin kalıtsal olabilirler dolayısıyla supaplarda ya da da mar çeperlerinde aileden gelme bir zayıflık buluna bilir Uzun süre ayakta çalışmanın supapları zayıflat tığına ve varise yol açtığına inanılır. Aynı biçimde ge belikte varis olayının ortaya çıktığı ve şişmanlığın bü yük ölçüde varise yol açtığı inancı yaygındır.

Toplar Damar Tıkanması Çok ilerlememiş varisler pek az rahatsızlık verir. Varisli kişiler özellikle kadınlar varisli damarların görünüşüyle fazla ilgilenirler. Çoğu zaman bacaklar ağır laşır ve ağrır gibi olur topuklarda hafif bir şişme gö rülebilir: Aşırı topuk şişmesi hiçbir zaman sadece va risten ileri gelmez. Bu rahatsızlıklar en fazla kadın ların menstration (aybaşı) dönemlerinde kendisini gösterir ama özellikle uzun süre ayakta duranlarda kalıcı olabilir.

Daha ciddi rahatsızlıklara yol açan varis belirtile ri şunlardır: Çok yaygın olanlarından biri bacakların aşağı bölümünde görülen kırmızılık ve kaşıntılardır. Tırnakla kaşınarak açılmaları sonucu mikrop kapabilir ve nemli yangılı yerler oluşur (dermatidis). Sonunda deri sertleşir ve kahverengine dönüşür. İkinci so nuç küçük toplardamarlarda kan akışının durması dır. Alyuvarlar damar çeperinin gözeneklerinden de ri altına geçerler ve orada boyalarını bırakarak can lılıklarını yitirir emilirler. O bölgedeki deri yara olmaya elverişli hale gelir. Varisli damarlarda kanın dur ması yanmalara yol açar. Superficial thrombophlebitis adıyla bilinen bu rahatsızlıkta derinin altında kır mızı renkte ve dokununca ağrı veren şişkinlikler gö rülür. Bir başka sonuç da varisli damarın aşırı kaşımaktan ya da başka bir nedenden" kopmasıdır. Bu du rumda çok fazla kan akar. Bir bandajla kanayan da marın üzerine bastırılırsa kanama kolaylıkla durdu rulabilir. Kanamayı durdurmanın bir başka yolu da hastanın oturarak ya da uzanarak bacağını yürek hizasından daha yukarı kaldırmasıdır.

Tedavi

Başlıca üç tedavi yolu vardır: Esnek kılıf şırınga ve ameliyat. Diz altına kadar ya da bütün bacağı sa racak uzunlukta az esnek çorap ya da korse biçimin deki kılıflar bacaklardaki ağrıyı dindirebilirler. Ancak sürekli kullanma halinde kimi hastalar sürtünmeden ve aşırı sıcak tutmasından rahatsız olabilir. Şırınga tedavisi - sclerotherapy- özellikle küçük ve yerel toplardamarlar için kullanışlıdır ama seyrek de olsa geniş şişkin gergin ve supapları iyi çalışmayan da marlarda da başarılı olabilir. Şırınga edilen bileşik va risli damarın iç duvarını etkiler ve içerdeki kanı pıhtılaştırır. Pıhtılaşan kan yavaş yavaş lifli dokulara bı rakır yerini lifler de sonunda kuruyup büzülür ve top lardamar ortadan kaybolur.

Şırıngadan sonra bacağa ne yapılacağı konusun da doktorlar arasında görüş ayrılıkları vardır. Kimi leri birkaç hafta bandajla örtmenin ve böylece damar duvarına hafif basınç yaparak yapıştırmanın uzun sü rede sclerothrapy'den daha iyi sonuç vereceğini sa vunur. Başka doktorlar uzun süreli bandajın gerekli olmadığını ileri sürer ve sadece şırınga yapılan yere birkaç saat için küçük bir pamuk parçası yerleştirir ler. Şırıngadan sonra bacakta oldukça önemli bir ra hatsızlık ortaya çıkabilir. Özellikle şırınga edilen sı vı yanlışlıkla toplardamarın dışına dökülürse deri kı zarır ve duyarlı hale gelir. Başarılı bir şırınga tedavisinden sonra damarda katı ve dokununca ağrıyan şiş likler görülebilir ama bunlar kısa süre sonra ortadan kalkar. Hareket etmek yararlıdır elbette ama günde birkaç kilometre yürümek de son derece yanlış bir davranış olur.

Varisli damarların ameliyatla tedavisi en yüksek supaplar çalışmıyorken ve bacağın aşağısında aşırı şişmiş varisler varken gerekli olur. Başlıca iki teknik kullanılır: Damarı çıkarma ve parçalara ayırıp bölge sel bağlama.
Damar çıkarma ameliyatında oynak bir tel dama rın en aşağı noktasında açılan bir delikten içeri sokularak en üst noktaya kadar uzatılır ve orada açı lan bir delikten ucu dışarı çıkarılır. Tel damarın için de aşağıdan yukarıya uzanmıştır. Damarın bir ucu tele bağlanır böylece damar yan dallarıyla birlikte çekilip çıkarılabilir. Genellikle uzun saphenous damarı topuğun içinden kasığa kadar bir ya da iki parça ha linde soyulup çıkarılabilir. Yan damarlar da aynı iş lemle ayrıca çıkarılabilirler

Varisli damar küçük bir bölgeyi kaplıyorsa veya içinden tel geçemeyecek denli büklümlüyse en iyi sonuç damar üzerinde birkaç ya da daha fazla sayı da küçük delikler açarak bölüm bölüm belki de her seferinde üç beş cm'lik parçalar çıkararak elde edilebilir. Bu teknik 'local ties plus dlssectlon' (parça lara ayırarak yerel bağlama) adıyla anılır.

Damar çıkarma ameliyatı genel uyuşturma ile ya pılır ve hasta genellikle ertesi gün bacağına esnek bir kılıf takarak evine gidebilir. Bacakta sertleşme olmasını önlemek için elden geldiği kadar her zaman ki yürüyüşler ihmal edilmeden yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında çoğu zaman göze çarpan bir yara izi olur ama bu bir hafta on gün içinde kaybolur. Yerel bağlama yerel uyuşturma ile yapılır. Ancak parçalara ay rılacak ve çıkarılacak damar parçaları fazlaysa genel uyuşturma daha iyidir. Her türlü toplardamar ameli yatından sonra geriye kalan varisli damarlar birkaç şırınga ile halledilebilirler.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp