Topikal Antibiyotikler Ve Antibiyotik İğneleri

Topikal Antibiyotikler Ve Antibiyotik İğneleri :

Antibiyotikler genelde hap şeklinde verilse de bu şart değildir. Özel şartlar altında topikal uygulamayla ya da enjeksiyonla verildiğinde daha etkili olabilirler.

Topikal Antibiyotikler

Teorik olarak antibiyotiklerin doğrudan burun ve sinüs boşluklarına topikal uygulanması çok mantıklıdır, çünkü bu durumda ilaç gerekli bölgeye nispeten yüksek dozlarda verilmiş olur. Ayrıca yan etkileri de oral yolla alınan antibiyotiklere göre daha az olmalıdır, çünkü ilaç mideye ya da kana geçmez.

Geçmiş yıllarda eczacınıza salinle karıştırılmış toz antibiyotikle burun spreyi hazırlatabilirdiniz. Günümüzde bu tip tertipler çoğu eczacı açısından çok zaman alıcıdır, ayrıca maliyet etkin de değildir. Artık özel şirketler bu hizmeti yerine getiriyor.

Doktor reçetesiyle antibiyotik solüsyorıu hazırlıyor ve ince partiküller halinde burundan solunum yoluyla ilacı veren nebulizer cihazıyla birlikte size yolluyorlar. Sık sık antibiyotik kullanıyorsanız, doktorunuzdan bu yöntemle ilgili bilgi almak isteyebilirsiniz.

Bazı antibiyotikler burun içine uygulanabilen merhemler şeklinde bulunabilmektedir (bak. "Burnunuzda Kabuklu Birikintiler mi Var? Bir Antibiyotik Merhemi Deneyin" başlıklı kutucuk).

Antibiyotik İğneleri

Antibiyotiklerin şırıngayla verilmesi sadece en şiddetli sinüs vakaları için düşünülür. En yaygın iki senaryoda şu hastalar yer alır:

• Ağızdan antibiyotiğe cevap vermeyen, ancak ameliyat için iyi ada yolmayanlar

• Enfeksiyonları sinüsten deri, göz ya da beyindeki çevre dokulara sıçrayanlar

Antibiyotik enjeksiyonu ilacın etkinliğini artırır, çünkü kandaki antibiyotik seviyesi oral yolla alınan antibiyotiğe göre daha yüksektir. Antibiyotik enjeksiyonu gerektiren vakalara KBB uzmanı ile konsültasyon halinde bir bulaşıcı hastalıklar uzmanı tarafından bakılmalıdır.

Antibiyotik enjeksiyonu genellikle hastanın ilk dozun ardından takibe alınabileceği hastane ortamında başlasa da evde devam eder; eve gelecek bir hemşire yardım edebilir.

Hastalar genellikle çoğu günlük aktivitelerine geri dönebilir, günde iki ila dört kez antibiyotik iğneleri için işlerine ara verirler. Bazı vakalarda hasta üzerinde gün içinde otomatik olarak gerekli dozu veren bir infüzyon pompası taşır. Tedavi süresi genellikle on gün ile altı hafta arasında değişir.

Burnunuzda Kabuklu Birikintiler Mi Var? Bir Antibiyotik Merhemi Deneyin

Çoğu antibiyotikler sadece reçete alınabilirken, ama birkaçı merhem şeklinde reçetesiz alınabilmektedir. Bunlar eczanenizin ilk yardım raflarında bulunur, öncelikle bu amaçla kullanılırlar-minik kesikler, yaralar ve yanıklar için. Yaygın çeşitleri arasında Thiocilline pomad (basitrasin ve neomisin içerir) ve Terramycine pomad (tetrasiklin içerir) yer alır.

Antibiyotik merhemleri özellikle kuru mukus ve bakterilerin birlikte neden olduğu burunda kabuklu birikintiler görülen kişilerde özellikle faydalıdır. Bu gibi kabuklu birikintiler can sıkıcı olmakla kalmaz-nefes almayı da engelleyebilir ve genellikle burunda staf kolonizasyonu olduğunun işaretidir. Günde Iki kez burun deliğinizin içine bir kulak çubuğuyla antibiyotik merhem sürmek bakterilerin sayısını azaltacaktır ve genellikle kabuklu birikintileri ortadan kaldırır.

Bu merhemler burun içindeki nemi artırdığından burundaki aşırı kuruluğun neden olduğu kabuklanmaları da en aza indirmeye yardımcı olur. Kabuklu birikintiler kesilmezse doktorunuz mupirosin (Bactroban) gibi daha güçlü bir topikal antibiyotik verebilir.

Sıradaki

Bir sonraki bölümde beslenme, sigara ve içki içme ve çalışma ortamı gibi günlük konuların sinüslerinizi nasıl etkileyebileceğini ele alacağız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp