Titremeler

Titremeler :

Titreme (tremor) nedir?

Titreme (tremor) kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Sıklıkla ellerde ortaya çıkmasına karşın, kollarda, bacaklarda, başta veya seste titreme şeklinde rahatsızlıklara neden olabilir. Çoğu zaman hastanın günlük işlevlerini etkilemese de bazı durumlarda hayat kalitesini ciddi düzeyde  etkileyebilecek seviyeye kadar ağır olabilmektedir. Titremesi olan kişilerde yakınmaların şiddeti özellikle stres, uykusuzluk ve aşırı kafein tüketimi ile artabilmektedir.

Titreme, hastada başka bir nörolojik belirtinin olmaması durumunda, genellikle esansiyel tremor adı verilen bir hastalık sonucuyla oluşmaktadır. Ancak bazı durumlarda Parkinson hastalığı, multisistem atrofi, beyin damar tıkanıklıkları gibi nörolojik hastalıklar sonucunda da gelişebilmektedir. Titreme nadiren tiroid hormon bozukluklarında da görülebilmektedir.

Sadece heyecanlanınca veya sinirlenince titremem oluyor. Bunun nedeni nedir?

Eğer titreme dışında başka bir nörolojik yakınmanız yoksa, yüksek olasılıkla esansiyel tremorunuz vardır. Esansiyel tremor genellikle ailede birkaç kişide izlenen ve bazı durumlarda şiddetli titremelerin de izlenebildiği bir hastalıktır.

Esansiyel tremor ileride Parkinson hastalığı''na dönüşür mü?

Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı farklı hastalıklardır. Ancak esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir. Günümüzde esansiyel tremor hastalarının ileride Parkinson hastası olmalarını engelleyen bir tedavi ne yazık ki bulunmamaktadır.

Esansiyel tremorun tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Esansiyel tremorun genetik bir hastalık olması nedeni ile, hastalığı yok eden bir tedavi bulunmamaktadır. Aslında günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek şiddette titremesi olmayan hastaların tedavi edilmesi de gerekmemektedir. Eğer hastalık yaşam kalitesini düşürüyorsa propranolol, gabapentin, primidon gibi ilaçlar denenebilir. Bu ilaçlar ne yazık ki sadece kullanıldıkları sürece etkindir. Yani ilaç kesildikten sonra hastaların titreme şiddeti eski haline döner.

TİTREME
Titreme belirli aralıklarla yinelenen istemsiz bir harekettir. Genliği ve sıklığı titremenin türüne göre değişen kas seyirmelerinden oluşur. Dinlenme ya da istemli hareketler sırasında, vücudun tümünde ya da bir bölümünde gözlenir. Bu tür uyumsuz ve istemsiz kas kasılmaları sık sık ortaya çıkar, ama olguların büyük bölümünde olayı açıklayacak herhangi bir bozukluk saptanamaz.Gerçekte titremenin çok çeşitli nedenleri olabilir. Yoğun duygu ve ruhsal gerginlikler, bazı sinir-kas yorgunlukları, Parkinson hastalığı, bazı hormon değişiklikleri ve beyincik hastalıkları bunlara örnektir. Ayrıca titremenin kalıtsal bir türü de vardır. Titremenin özellikleri incelenip nedenleri saptanmadan etkene yönelik bir tedavi uygulamak ya da şiddetini ve anlamını değerlendirmek olanaksızdır.Daha çok duygusal ve çabuk heyecanlanan kişilerde, normal koşullarda da görülebilen düzensiz ve şiddetli titreme özellikle ruhsal gerginliklerin ve yorgunluğun etkisiyle ortaya çıkar.

Titreme Türleri

Dinlenme halindeyken ortaya çıkan ve istemli hareketlerle kaybolan dinlenme titremesi, özellikle Parkinson hastalığında görülür. Titremenin hareket sırasında ortaya çıkan türüne istemli ya da kinetik titreme, kişi belirli bir duruşu korumak istediğinde görülen türüne de duruş titremesi adı verilir. Bu türler özellikle beyincik hastalıklarında görülür. Sinir sistemi hastalıklarının yanı sıra, yüksek ateş, tiroit bezinin aşın çalışması (hipertiroidizm), kronik alkolizm ve çeşitli zehirlenmeler de titremeye yol açabilir.Nedeni bilinmeyen titremeler, saniyede 6-12 kez gelen hızlı ve I ^/ küçük küçük kas seyirmeleridir. İstemli ya da istemsiz hale T ketlerle değişmekle birlikte bu tür titreme dinlenme sırasında da sürer. Örneğin yalnız bir kolun ya da bacağın istemli hareketi sırasında ortaya çıkabilir ya da şiddetlenir; öbür kol ve bacağın hareket ettirilmesiyle ya da tümüyle duygusal nedenlerle titremeye tutulan kol ya da bacaktaki titreme artar. İnsanın en çok elleri titrer, ama bazen baş, çene, dudak, dil ve vücudun başka bölümlerinde de titreme görülebilir.
Nedeni bilinmeyen titremeler genellikle kalıtsaldır. En sık 15 ila 25 yaşları arasında, bazen de daha geç ortaya çıkar; çoğu durumda zamanla ağırlaşmaz.Bu tür titremelerde tedavi amacıyla kas içine günde 50-100 mg B vitamini (piridoksin) verilir. Bazı olgularda ilk 10-20 gün boyunca kas içine verilen dozu günde 250 mg gibi yüksek bir düzeyde tutmak, daha sonra ağızdan verilen daha düşük dozlarla tedaviyi sürdürmek gerekebilir.

Parkinson hastalığı, beynin özel bölgeleri sayılan gri cevher çekirdeklerine (bazal ganglion) has bir sinir ileticisi (nörotransmiter) olan dopamin salgısının azalması ile ortaya çıkar. Dopamin seviyesindeki bu düşüş diğer sinir ileticileriyle olan dengeyi bozar; özellikle de bu hastalık sürecinde karşılaşılan titremeler, vücudun esnekliğini kaybetmesi ve koordinasyon sorunlarından sorumlu olan asetilkolin ile olanı.El ve ayakların titremesi sinirli, endişeli ya da stresli kişilerde sık rastlanan bir durumdur.Aşırı kahve ve tütün tüketiminin yanı sıra kalsiyum ve/veya magnezyum eksikliği de bu durumu daha kötü hale getirebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp