Tıkayıcı Damar Hastalıkları Tedavi

Tıkayıcı Damar Hastalıkları Tedavi : • Genel sağlık kuralları - Hafif ya da orta düzeyde atardamar yetmezliği olgularında belli ölçüde bedensel etkinlik yararlıdır. İleri düzeyde atardamar yetmezliği belirtileri (kangren, ülserleşme, dinlenme sırasında şiddetli ağrı vb) bulunduğunda ise hasta yatakta dinlenmeli, uç organlarını aşağı doğru hafif eğik konumda tutmalıdır. Böylece vücudun en uzak bölümleri kalp düzeyinin 10 cm kadar altında kain- ve kan akışı kolaylaşır.

Hasta yalnız soğuktan değil, yerel olarak sıcak uygulamaktan da kaçınmalıdır. Örselememeye ve güçlü dezenfektan kullanmamaya dikkat ederek uç organların temizliğine özen göstermelidir. Enfeksiyonları antibiyotiklerle ya da dezenfektan maddelerle tedavi etmek gerekir. Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Güniçinde aralıklı olarak az miktarda alkol almması damar genişletici etki gösterir.

• Fizik tedavi - Ortam sıcaklığının uygun düzeyde tutulması çok önemlidir. Sıcaklığın iyi ayarlanıp denetim altında tutulması Buerger hastalığında hemen her zaman görülen damar spazmının çözülmesini kolaylaştırır. Ama hasta bölgeye termofor ve sıcak su torbası koymak zararlıdır, çünkü aşırı sıcak, dokuların metabolik gereksinimlerini hasta atardamarlardaki kan akımım artırdığından çok daha fazla artırır. Bunun sonucunda dokularda beslenme yetersizliği şiddetlenir kangren tehlikesi artar. Sıcağı kol ve bacakların köküne uygulamak daha doğrudur. En iyisi kollarla bacakları sıcaklığı ayarlanabilen elektrikli özel aygıtlarla 31°C-35°C arasında tutmak ve bu sınırların ötesine geçmemektir. Önerilen öbür fizik tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alır:

• Bacaklar için egzersiz. Hasta yatar durumdayken bacakları solukluk ya da ağn ortaya çıkana değin (genellikle birkaç dakika) yaklaşık 45°'lik bir açı yapacak biçimde kaldırılır; ayaklan yastıkların üzerine ya da sandalye sırtına konur. Ardından beş dakika kadar bacaklar yatağın kenanndan sarkıtılır; daha sonra da yatağın üstünde beş dakika yatay tutulur. Bu hareketlerin her biri 5-10 kez, egzersizin tamamı da günde 2-3 kez yinelenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp