Teşhisi

Teşhisi

Teşhis için işitme testi yapılır ve ART ile tanı konur. Ancak birçok orta kulak rahatsızlığı işitme kaybına neden olabilir. Bundan dolayı orta kulağın ayrıntılı muayenesini gerçekleştirmeden teşhisi belirlemek zordur. İşitme duyunuzun giderek azaldığını fark ederseniz, KBB uzmanına muayene olmanız faydalı olacaktır. Doktorunuz ayrıntılı muayenenizi gerçekleştirecek, işitme test sonuçlarınızı inceleyecek ve ailenizde erken işitme kaybı olup olmadığını soracaktır. Orta kulak kireçlenmesi (otoskleroz), genel sağlığı etkilemez ve çoğu zaman iyileştirilebilir bir hastalıktır. Bununla birlikte, işitme kaybı duygusal olarak bireyi zor durumda bırakabilir ve sosyal çevresinden uzaklaşmasına neden olabilir.

Tedavisi

Özellikle genç yaşlarda saptanan ve hızla ilerleyen hastalıklarda işitme kaybındaki ilerlemeyi yavaşlatmak için bazı tedaviler kullanılmaktadır.Birçok durumda operasyon (stapedektomi), hastalığın tedavisinde tercih edilmektedir. Cerrahideki yararları kadar bu operasyonun risklerini ve olası komplikasyonlarını tartışmak önemlidir. Nadir durumlarda ameliyat işitme kaybını

olumsuz olarak etkileyebilir. İştme kaybı hafifse ameliyat seçenek olmamalıdır. Bazı durumlarda işitme kaybı ameliyattan sonra da devam eder. Bu durumda işitme cihazları önerilebilinir. Bazı işitme cihazları ses yükselterek, işitme kaybını telafi etmek için dizayn edilmiştir . Odyometrist, çeşitli tip işitme cihazlarını, hastanın özel ihtiyaçlarına göre tavsiye edebilir.

Cerrahi tedavide “Stapedektomi” ameliyatı ile hareketi kısıtlanan üzengi (stapes) kemiği çıkartılarak yerine ses dalgalarını iç kulağa iletecek bir protez konulmaktadır. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bu ameliyat ile %90-95 oranında son derece başarılı sonuçlar alınmakta, hastaların büyük çoğunluğunda iletim tipi işitme kaybı tamama yakın düzeltilebilmektedir. Çok hafif iletim tipi işitme kaybı olan veya iç kulak işitme organlarının ciddi oranda etkilendiği ileri derecede sinir tipi işitme kaybı olan hastalarda ameliyat önerilmemektedir. Bunun dışındaki tüm orta kulak kireçlenmesi (otoskleroz) rahatsızlığı bulunan hastalarda ameliyata engel ciddi bir sağlık sorunu olmadıkça stapedektomi ameliyatı önerilmektedir.

Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi olabilmektedir ancak bu geçici bir durumdur. Ameliyat sonunda kulak içerisine yerleştirilen cerrahi süngerler 7-10 günde alınmakta, hastalar bu süre sonunda normal hayatlarına dönebilmektedir.

Stapedektomi ameliyatının riskleri oldukça az olmakla beraber her ameliyatta yaklaşık %1 oranında işitme kaybı riski bulunmaktadır. Bunun dışında çok daha nadir olarak kulak zarında delik oluşması, yüz sinirinin zedelenmesi, kulakta enfeksiyon oluşması, pistonun erken dönemde yerinden çıkması gibi komplikasyonlar izlenebilmektedir.

Ameliyattan fayda görecek durumda olan her hasta aynı zamanda işitme cihazından da fayda görebilmektedir. Özellikle iki taraflı orta kulak kireçlenmesi (otoskleroz) rahatsızlığı olan ve ameliyatı tercih etmeyen hastaların, iç kulak fonksiyonlarının azalan işitmeye paralel olarak gerilememesi için, işitme cihazı kullanmaları tavsiye edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp