Termal Tesisleri

Termal Tesisleri

Termal Otellerin Düzelttiği Hastalıklar

Dünyadaki en eski kaplıcaların geçmişi M. Ö. 500 yılına kadar gidiyor. Tıbbın babası Hipokrat‘ın da (460- 370) romatizmal hastalıkların ve sarılığın tedavisi amacı ile kaplıca ve içmeleri önerdiği biliniyor. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.


Sudan gelen şifa


Suyun tedaviye yönelik kullanımı yüzyıllar öncesine dayanıyor. Japon, Çin, Yunan, Mısır, Asur ve Roma medeniyetleriyle başlayan suyun tedavi edici kullanımı özellikle eski Yunan ve Roma'da neredeyse günlük yaşamın bir parçasıydı


Dünyadaki en eski kaplıcaların geçmişi M. Ö. 500 yılına kadar gidiyor. Tıbbın babası Hipokrat‘ın da (460- 370) romatizmal hastalıkların ve sarılığın tedavisi amacı ile kaplıca ve içmeleri önerdiği biliniyor. Belçika‘nın geçmişi Roma medeniyetine dayanan kaplıcaları ile ünlü kenti ‘Spa‘, değişik dillerde kaplıcanın karşılığı olarak günümüzde kullanılıyor... Çok eski çağlardan beri (M.Ö. 800) Anadolu‘daki kaplıca sularından da yararlanılıyor. Yalova, Çekirge, Pamukkale, Bolu, Afyon, Kızılcahamam, Gönen, Haymana ve Çeşme kaplıcaları günümüzde de şifa dağıtmaya devam ediyor.

Deniz kenarında olan tek kaplıca ise Çeşme‘de... Önce kaplıca sonra güneş Güneşli bir hafta sonuydu. Kış ortasında ‘güneşli bir hafta sonu‘ bizler için sıradışı ama Çeşmeliler için çok sıradan. Çünkü yılın 300 günü güneş var Çeşme‘de. Birçoğumuzun aklına Çeşme deyince yaz, beach‘ler, eğlenceler geliyor. Ama burası yüzyıllardır şifalı termal suyun çıktığı yer. Yani ılıca. Termal su ve güneşin birlikteliği Çeşme‘nin ayrıcalığı. Çeşme‘nin termal suyu dünya çapında üne sahip.

Baden Baden gibi kaplıca şehirleriyle ünlü Almanlar bile yıllardan beri Çeşme‘deki kaplıcaların müdavimi olmuş. Öyle yararlanmışlar ki buradaki termal suyun şifasından; Almanlar sağlık sigortası kapsamına almış Çeşme kaplıcalarını. İstanbul‘un yorucu gürültüsünden sıyrılıp Çeşme‘de bütün yorgunlukları geride bırakan, termal sularda arınıp, yenilenenlerden biri de o hafta sonu ben oldum.

3500 metrekarelik alanda kurulu olan Sheraton Çeşme‘nin ‘Botanica Thermal Spa‘sı, 2011‘in ‘En İyi Spa‘sı seçilmiş. Spa‘dan içeri girerken yaratılan mistik ortam ve yasemin kokusu sizi bambaşka bir diyara çekiyor. Kapıdan girer girmez; Sheraton Çeşme Botanica Thermal Spa‘nın müdürü Burcu Tuğba Düzgüner ile termal hekim Coşkun Üremek sizi karşılıyor. Hemen termal sulardan ve spadan doktor ve uzman kontrolünde yararlanılması gerektiği size hatırlatılıyor

Hangi hastalıklar termal sularda ve kaplıcalarda iyileşebilir?

Başta romatizmal hastalıklar; sedef, egzama gibi cilt hastalıkları, kemik erimesi, jinekolojik rahatsızlıklar, kısırlık, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları (empontants), böbrek taşları, hemoroid, kas ve eklem ağrılarına karşı bu sulardan çok ciddi ve çok hızlı faydalanma şansımız var. Yeterki bilelim.

Nasıl?

Türkiye‘de termal suları hep kırsal bölgelerdedir. Deniz kıyısı olan tek yer Çeşme. Dünyada da Almanya, Macaristan, Slovakya hep dağlık yerlerdedir. Hepsi kara iklimi. Çeşme‘nin önemli özelliği yılın 300 günü güneşli. Bu suyun özelliği içindeki sodyum oranının fazla olması, ciltte 10 kata yakın bir hassasiyet sağlıyor. Termal havuzdan güneşe çıkıyoruz. Termal su vücudumuzda kuruyor. Bu şekilde yarım saat güneşlenmemiz normal koşullardakinden 20 kat daha faydalı. Böylece D vitamini sentezi artıyor. Hem termal su hem de güneş ışınından yararlandığınız zaman kemiklere kalsiyum depolanması çoğalıyor. Cilt hastalıklarının tedavisinde de termal su, güneşle birlikte daha etkili oluyor. Fonksiyonel dediğimiz dolaşıma bağlı kısırlıklarda da, dolaşımı artırdığı için etkili olduğu biliniyor. Ödem çözücü olduğu için ameliyat sonrası da etkili oluyor. Buradaki kürleri sık sık alarak bu sorunları gidermek mümkün. Ayrıca hasta olmayan da gelsin...

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp