Sydenham Koresi Nedir?

Sydenham Koresi Nedir? : Kızlarda daha fazla olmak üzere çocukluk çağında görülen ve taraflarda ve yüzde istemsiz hareketlerle ortaya çıkan bir hastalıktır.Hastalığın akut eklem romatizması (Rheumatic fever) ile ilgili olduğuna dair inandırıcı kanıtlar vardır ve Syndenham koresi buna verilen isimdir. Tabloya romatizmal belirtiler eşlik edebilir ve kore onun serebral manifestasyonu olarak kabul edilmektedir. Ancak kore, kızıl, difteri ve su çiçeği gibi diğer enfeksiyonlarda da bir belirti olarak görülebilir. Daha nadiren lupus erythematodes, ansefalitler, kronik karaciğer hastalıkları, tiroid bozuklukları, oral kontraseptivler de kore- ye yol açabilir. Kızlarda erkeklere göre üç defa daha fazla rastlanıyor. Gebelikle ortaya çıkan bir kore çeşidine Korea Gravidarum adı verilir.

Belirtiler :Başlangıçta bir beceriksizlik, hırçınlık gibi görülebilir. Çocuk rahatsız, keyifsiz, irritabl durumdadır. Bunun ardından taraflarda tipik amaçsız, düzensiz, istem dışı hareketler, yüzde çekilmeler belirir. Bu yüzden yutma, çiğneme bozulabilir. Hastalık ilerlediği zaman yürüme, hedefe ulaşma güçleşir, konuşma bozulur ve dizartrik nitelik kazanır. Uykuda kaybolan istemsiz hareketlerin şiddeti ve sürekliliği vakadan vakaya değişir. Bazen belirtiler tek taraflı olur (hemikore). Taraflar hipotoniktir. Tonus azalması çok ileri derecelere vararak hastayı paralitik hale sokabilir (Paralitik kore). Refleksler zayıflamıştır ya da pandüler niteliktedir. Çoğunlukla akut eklem romatizmasından ileri gelen Sydenham koresinde kalp de tutulmuş olabilir.

O zaman nabız sayısı artmıştır. Üfürüm duyulur.Patoloji :En bûvûk değişikliklere striatumda, S. Nigrada ve subtalamik nüvede rastlanır.Ayırıcı tanı :Tanı çok defa kolaydır. Ancak yukarıda da belirtmeğe çalıştığımız gibi koreyi bir semptom olarak ele almak ve çeşitli nedenlere bağlı olabileceğini hatırlamak yerinde olur. Kızıl, difteri gibi çeşitli enfeksiyonlar, hipertiroidi, lupus, koreye yol açabilir. Lesch Nyhan çocuklarda ürik asid artışı ile birlikte giden bir koreik sendromdur. Gilles de la Tourette sendromu 3-13 yaşlarda görülen, koreyi andıran istemsiz hareketler ve koprolali ve garip sesler çıkarma gibi belirtilerle seyreden bir hastalıktır. Huntington koresi genellikle 30 yaşından sonra görülür.

Ailevi ve demans yapan bir hastalıktır.Kore itiyadi spazm ve tiklerden ayırt edilmelidir. Bu sonuncularda aynı hareket defalarca yinelenir. Atetozda hareketler daha yavaştır. Çok defa kongenital olduğu için daha erken yaşta görülür. Kore sıklıkla daha geç yaşta ortaya çıkar. Serebral paralizide koreiform hareketler bulunabilir. Ancak bunun yanı sıra diğer serebral belirtiler tabloya eşlik eder.Tedavi :Hasta çocuğun 2-3 hafta yatak istirahatinde kalması yararlı olur. Kabilse izole edilir. Fenobarbital ve diğer sédatif 1er verilir. Klorpro- mazin, haloperidol ya da reserpinle iyi sonuçlar alınabilmektedir. Mi- yokardit ve endokardit olasılığı araştırılmalı, gerekiyorsa hasta bu yönden ele alınmalıdır. Koruyucu olarak çocuğa penicillin verilmesi uygun olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp