Sürmenaj Belirtileri Nelerdir

Sürmenaj Belirtileri Nelerdir : Sürmenaj, gücün dışında çalışma sonucu yorulma, tükenme demektir. Zamanımızda yaşam hızlanmış, sinirleri yıpratan olaylar, gürültü, üzüntüler, düşünceler çok artmıştır. Ayrıca beslenme yetersizlikleri, artan çalışmaya karşılık vücudun isteklerinin yeterince karşılanamaması halleri insanların bedenen ve ruhen güçsüz kalmasına SÜRMENAJ olmasına neden olmaktadır.Vücut motoruna (bedeni ve ruhi) sürekli takatinin üzerinde yük yüklenmiştir. Bunun sonucunda yorulmuştur ve normal yani evvelce takati dahilinde taşıyabildiği yükü bile taşıyamaz hale gelmiştir.Sürmenaj üzerinde batı ülkelerinde çalışma hayatıyla ilgili mütehassıslar önemli derecede durmaktadırlar. Zira işçinin, memurun verimi, çok çalıştırayım derken, bir süre sonra normalin altına düşmektedir. Bedenen veya ruhen sürekli gücünün dışında çalışan kimsede, bedeni ve ruhi çeşitli bozukluklar ortaya çıkar. Sürmenaj olan şahıs, beyinen yorgun, ruhi çökkünlük içinde olur. Sabahları beyni dinlenmemiş olarak kalkar ve bütün gün bu yorgunluk bitmez, daha da üstüne koyar. Zamanla hasta yaşam isteğini kaybeder. Yaptığı ve yapmayı tasarladığı iş üzerinde dikkatini toplayamaz, böylece zihinsel faaliyeti ve verimi düşer.

Hastada zamanla ruhi bunalım, kendine güvensizlik, yetersizlik, gittikçe artan bir küçüklük (yetişememe) hissi, endişe ve korku belirir ve tüm bunlar hastayı yeni üzüntülere ve şoklara karşı daha dayanıksız hale sürükler ve zamanında önlenmezse, hastayı gittikçe kötüye itebilir. Vücuttaki tüm çalışmalar sinir sistemince idare edilir. Sinir sistemindeki sürmenaj, hastada çeşitli yerlerinde ağrılara, bedeni rahatsızlıklara yol açar. Bunlar; sırtta ve iki kalça arasında ağrılar, sinir ağrıları, baş dönmesi veya göz önünde sineklerin uçmasıyla birlik gelen migren vb. rahatsızlıklardır. Ayrıca;— Hastanın kalp ve damar sisteminde de bozulmalar o- lur, kalp çarpıntısı, kalp hizasında ve sol kola doğru yayılan şiddetli ağrılar, vücut sıcaklığında yükselmeler, tansiyon düşmesi hallerine rastlanır.— Mide - barsaklarda, idrar yollarında ve cinsel yaşamda da bozukluklar meydana gelir. Bunların çalışmasında düşüklü azalma olur. Başlangıçta kalp, damar, mide ve bar- saklardaki çalışma bozuklukları zamanla ilerler ve hakiki hastalık haline dönüşürler. Kalp krizleri, mide ve 12 parmak ülseri gibi durumlar ortaya çıkarabilir.Sinir sistemindeki bozukluk, salgı bezelerinin çalışmasınıda alt-üst eder (Guatr, böbrek üstü bezelerinin çalışma bozukluğu, şeker hastalığı Addison hastalığı vb.)- Böylece çeşitli rahatsızlıkların doğmasına neden olur.

Tüm bu rahatsızlıklar geriye doğru incelenerek, neden ileri geldikleri araştırıldığında, çoğunun temelinde, vücudun bedenen ve ruhen sürekli şekilde götürebileceğinden fazla yükle (ve bilhassa zihni) yüklenmiş olması ve bu ağır yüke karşı vücudun tepkisidir. Vücut, ağrılar, acılarla üstündeki yükü taşıyamıyacağmı belirtmiştir.Asrımızdaki modern hayatin bedelini insanlar çok pahalıya ödemektedirler. Beynimize iletilen tüm şok, keder, düşünce ve benzeri şeyler, oradan bitkisel sinir sistemine aktarılır. Bitkisel sinir sistemi isteğimiz dışında çalışan organlarımızı (kalp, akciğer, mide, böbrekler vs.) idare eder ve gelen üzüntünün acısının derecesine göre bu bitkisel sinir sistemi, kumanda ettiği organları etkiler, oralarda bunalım, düşüklük ve çalışmalarının bozulmasına neden olunur. Böylece bir yerdeki bozukluk, sürmenaj tüm vücuda aktarılmış olur.Tedavi !Sürmenaj denilince daha çok beyin yorgunluğu anlaşılır.

Beynin gücü dışında çalışmasıyla doğan yorgunluk nasıl önlenebilir veya giderilebilir? Şimdi bunları görelim:— Bazı bilginler, “insanlar aşırı isteklerinden vazgeçmeli, yaşamlarını güçleri oranında sadeleştirmelidirler” demektedir.— Diğer bazıları, “insanlar beyinlerini ufak, işe yaramaz şeylerle yormamalı, kendine yarayacak şeylere ve düşüncelere yönelmelidirler” demektedirler.— Aslında hakiki tedavinin özü, tüm vücudu, bedenen ve ruhen dinlendirmesini bilmektir.— Çalışma hızına göre dengeli ve yeterli beslenme e- sasları iyi bilinmeli ve yerine getirilmelidir.— Çalışma ve dinlenme, günün belirli saatlerinde ve muntazaman yapılmalıdır. Belirli saatlerde çalışılmalıdır. Yürüyüşler, güneş ve temiz hava, yaşantıdaki hataların düzeltilmesi (her çeşit aşırılık veya eksiklik) ve insanı rahatsız eden gürültüden uzaklaşma, tedavide önemli rol oynar.— Bazen sürmenaj olunan yerden uzaklaşılmalıdır. Zira oradaki üzüntü, keder, anılar iyileşmeyi zorlaştırır. Başka yerlere ve bilhassa çocukluğun geçtiği yerlere gidilmelidir.— İnsan sürmenajdan kurtulup, sağlığına kavuşunca yeniden hastalanmamak için, çalışma hayatına yeni bir düzen vermeli, dinlenmeye, sağlığa, beslenmesine gerektiği kadar zaman ayırmalıdır.— Sigara, alkol, çay, kahve ve uyartıcı ilaçlar, yan etkisi fazla tüm ilaçlar yasaktır.— Sürmenaj için etkileri avutucu ve tehlikeli çarelere başvurulmamalıdır.— Sürmenaj için çeşitli yollarla etkili muhtelif maddeler vardır.

Örnekler :* Canlı hücre kültürlerinin, çeşitli hormonların, çeşitli vitamin ve minerallerin (fosfor, kalsiyum, arsenik vs.) uyartım olarak, çeşitli ilaçlar şeklinde verilmesi.* Beyin hücrelerinin çalışmasını sağlamak üzere gluta- mik asit (protein) B vitaminleri ve Dinitril bileşiklerinin kullanılması.* Bunalımı gidermek üzere rahatlatıcı, uyutucu maddelerin kullanılması.* Bu arada son yıllarda piyasaya çıkan ve insanın çalışma gücünü ayarladığı bildirilen (alcools tertiaires acety- leniques veya chlorobenzhydryl) yapılı ilaçlar şahsın benliğini giderdiği için faydalarından çok zararları vardır.Sağlığın dengeli hale gelmesi ve yeniden kazanılması, şişelerdeki haplarda aranmamalıdır. Bunların etkisi kullanıldıkları gün içindir. Davanın kökünden halli gerekir. Alınanilaçlarla, beynin o günkü yorgunluğu ertesi günlere aktarılmakta, böylece ilerde dava daha da büyümektedir.Sağlıklı yaşam, vücudun kendi gücünü bilerek ona güç kazandırmak ve o güç çerçevesinde çalışmakla sağlanır.— Hafta sonları, mutlaka başka yerlerde ve sevilen arkadaşlarla birlikte geçirilmelidir.

Yılda 1 - 2 hafta çocukluğun geçtiği muhit ziyaret edilmelidir.— Yiyecekler : A,C,D, ve Bj2 vitaminine havi gıdalar sofradan eksik edilmemeli, iyot, demir, magnezyum, fosfor içeren gıdalar da sık sık yenilmelidir. Buğday çimi, çeşitli hububat unları çeşitli şekillerde yenilmelidir. Soğan, kuşdili, kekik, kaysı, badem, kepekli ekmek, fıstık, muz, kereviz, armut, elma, soya fasulyesi sık sık yenilmelidir. (1. Bölümün son sayfalarına bakınız).— Her akşam üzeri işten çıkınca tavla, top, gezinti bahçe işleri gibi değişik ve hoşa giden şeylerle biraz oyalanıl- malıdır.— Yasaklar : Alkol, çay, kahve, sigara, uyartıcı ilâçlar.— Sık sık duş alınmalı, içersine kekik, lavantin, ıhlamur, kuşdili katılmış ılık banyo küvetine akşamları 10 dakika yatılmak sonra kurulanıp yatılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp