Subdural Hematom

Subdural Hematom :

Serebral hemisferlerden subarakııoid ve subdural boşluklar boyunca uzanan ve dural sinüslere boşalan köprüleşen venler, travmada ortaya çıkan hızlı beyin hareketi sırasında yırtılabilir. Bu damarlar yırtılmaya karşı oldukça hassastır ve damar duvarındaki yıkım sonucunda subdural aralığa kanama olur. Beyin atrofısi olan daha yaşlı hastalarda köprüleşen verılerde gerilme olur. Beynin hareketi için fazladan boşluk bulunduğundan görece olarak daha düşük dereceli bir kafa travmasından sonra bile bu hastalarda daha fazla oranda subdural hematomlar ortaya çıkar. Köprüleşen venlerin duvarlan oldukça ince olduğundan bebekler de subdural hematom gelişmesi açısından fazla duyarlıdır. Subdural hematomlar genellikle travmadan sonraki ilk 48 saat içinde belirgin hale gelir. En sık serebral hemisferlerin lateral kenarlarında ortaya çıkar ve % 10 kaban iki taraflıdır. Komşu beyin dokusuna olan basınçtan dolayı nörolojik bulgular ortaya çıkar. Bunlar fokal olabilir, ancak klinik belirtiler genellikle lokalizasyonu belirlemeye yardımcı değildir ve baş ağrısı ya da konfüzyon şeklindedir. Zaman içinde yavaş ilerleyen bir nörolojik bozulma görülür, çok nadir olarak akut dekompanzasyon da ortaya çıkar.

Morfoloji

Makroskopik incelemede akut subdural hematom, beyin yüzeyi boyunca yayılan ve sulkusların derinlerine ilerlemeyen taze pıhtılaşmış kan birikmesi şeklinde izlenir. Altta uzanan beyin dokusu düzdür ve subaraknoid aralık da sıklıkla temizdir. Tipik olarak venöz kanamalar kendi kendilerini sınırlandırabilir. Hematomun dağılması ve organize olması zaman alır. Subdural hematomlar pıhtının lizisi (yaklaşık 1 hafta), dural yüzeyden hematomun içine doğru fibroblastların büyümesi (2 hafta) ve hiyalinize bağ dokusunun erken gelişmesi ile (13 ay) organize olur. Organize olan hematomlar duranın iç yüzeyine yapışır, altta uzanan araknoide yapışmaz. Granülasyon dokusu olgunlaştıkça sonuçta lezyonda çekinti oluşur, geride sadece reaktif bağ dokusundan ince bir tabaka kalır ("subdural rnernbranlar").

Subdural hematomlar sıklıkla yeniden kanar (kronik subdural hematornlar), bunun nedeni olasılıkla granülasyon dokusundaki damarların duvarlarının ince olmasıdır, mikroskopik bulgular da çeşitli yaşlar ile uyumludur. Belirti oluşturan subdural hematomiarın tedavisi organize olmuş kanın ve eşlik eden organize dokunun temizlenmesidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp