Strese Bağlı Saç Dökülmesi

Strese Bağlı Saç Dökülmesi

Strese bağlı saç dökülmesi, Deri hastalıkları ile stres ve ruhsal olaylar arsındaki ilişki öteden beri bilinir. Kişi psikolojik sıkıntılarını kişisel yada ailsel sorunlarını bir dermatolojik problem halinde yansıtabilmektedir.

Strese Bağlı Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi bir dizi faktöre bağlı olabilir, kalıtım gibi bazı hastalıklar veya hormonal dengesizlikler ve stres tetikleyici bir rol oynayabilir. Özellikle şiddetli, duygusal ve fiziksel stres, saçlarınızın stresli bir olaydan veya hayatınızdaki gergin bir dönemden sonra büyümesini haftalar ve aylarca olumsuz yönde etkileyebilir.

Genellikle, stres nedeniyle saç dökülmesinin iki türü vardır: Telogen effluvium saç dökülmesi ve alopesi areata. Daha yaygın olduğu ilk durumda stres, saçın kafa derisinin belirli bölgelerinde aniden dinlenme safhasına girmesine, veya telojen effluvium, sağlıklı büyüme aşamasının devam etmemesine neden olur. Sonuç olarak, dinlenen kıllar hastalık, yaralanma veya boşanma gibi stresli bir serüvenden sonra birkaç ay içerisinde bolca miktarda düşmeye başlar. Telogen effluvium saç dökülmesi genellikle altı aydan on aya kadar kendi kendine çözülür. İkinci durumda stres, kan lenfositlerini saç foliküllerine karşı hücum ettirir. Bu stresli olaydan haftalar sonra kuvvetli saç dökülmesi oluşur. Strese bağlı olan alopesi areata‘nın tanınabilir bir seyri vardır : Kıllar kafa derisinin bir bölgesinden ayrılır ve yuvarlak bir kellik meydana getirerek düşmeye başlar ve daha sonra saç kaybı yavaş yavaş diğer saçlı deri alanları üzerinde yayılır. Bu türden stres ile tetiklenmiş olan saç dökülmesini kontrol altına almak zordur ve çoğu zaman tıbbî bir müdahele gerektirmektedir. Bir konsultasyon veya bir dermatolog ile istişare etmek saç problemlerinizin gerçek nedenini bulmak ve onları olabildiğince tedavi etmek için en iyi çözüm yoludur.

Dikkat edilmelidir ki, belirli bir seviyedeki saç dökülmesi sağlıklı insanlar için normaldir. Bizler saç boyaları ve saçlarımızda kullandığımız diğer kimyasallar, düz demir, veya duyuları yıpratıcı sert şampuanlar kullanırsak günlük genellikle 100 ila 150 kıl kaybederiz, hatta kurutma makinesi kullanırsak bu oran daha fazla da olabilir. Sağlıklı bir saç derisi kılının ortalama ömrü yaklaşık 4-5 yıldır. Kılın düşmesinden kısa bir süre sonra onun yerine yeni bir kıl gelir (bazen altı aylık bir süre içinde). Gergin saç şekilleri ve diğer dış etkenler saç ömrünü kısaltabilir. Testosteron dalgalanmaların neden olduğu yaşlanma ve hormonal değişiklikler (çoğunlukla erkeklerde görülen) ve kadınların adet döngüsü, gebelik, emzirme ya da menopoz, saç dökülmesine neden olan diğer yaygın sebeplerdir. Stres, özellikle üstteki tetikleyici faktörler ile birleşirse saç dökülmesini daha şiddetli yapabilir ve daha uzun dayanıklı olmasını engeller. Stresin bir başka saçı etkileyen tarafı da “sinirsel alışkanlıklar” ile bağlantılı olmasıdır. Kişinin saçlarını kıvırması veya sürekli olarak sinirli bir şekilde kafa derisini kaşıması veya çekiştirip durması gibi. Sinirsel alışkanlıklar kısmi olarak hatta tamamen kelliğe yol açabilir ve bu durumun önüne geçebilmek için çoğu zaman bir tıp uzmanının müdahelesi gerekmektedir.

Saçlarınızı kaybetmenizde suçlu olarak stresten şüpheleniyorsanız, mümkün olduğu kadarıyla stres miktarını azaltın ve yaşam tarzınıza iyi bir şekilde yön verin. Eğer stres, mesleğinizden ve ailevi durumunuzdan dolayı kaynaklanıyorsa, belki kariyerinizi değiştirmek hususunda iyice düşünüp taşınmalısınız veya çevrenizdekilere karşı olan tutumunuzu değiştirmelisiniz. Sebebi ne olursa olsun, sizin işinize yarayacak olan şey stresin üstesinden gelmeyi denemenizdir. Örneğin bir yoga stüdyosuna katılmak, meditasyon yapmak veya rahatlamak için daha çok zaman alan yürüyüş, balık tutmak, yavaş koşu veya arkadaşlarınızla daha fazla zaman harcamak. Unutmayın ki, stresten kaynaklanan saç dökülmesi genellikle kendi kendine çözüme ulaşır fakat bu durum hayatınızı denge altına almanıza ve tüm aşırı stres nedenlerini hayatınızdan çıkarmanıza bağlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp