Stent (Damar İçine Konulan Cihaz)

Stent (Damar İçine Konulan Cihaz) :

Balon anjioplasti uygulamasından sonra genişletilen koroner arterlere, tekrar daralma ve tıkanmalarını önlemek için uygulanan çok özel cihazlardır. İntimaya (damarın iç tabakasına) adeta bir "yapı iskelesi" kuran Stent, işlem sırasında oluşabilecek yırtılma ve kanama durumlarında ilk seçenek olarak uygulandı. Stent'ler, akut tıkanmayı önlediği gibi, intima proliferasyonunu (damar iç tabaka hücrelerinin çoğalması) ve damar spazmını da önler. Balon anjiyoplastide stent, yalnız sorunlu olgularda değil, her girişimde uygulanmasında yararlı olan bir seçenek olarak kabul görmüştür.

Ancak Stent, akut/ani komplikasyonlardan başka, uzun süredeki (3-6-12 ay gibi) tekrar tıkanmanın, hastaların % 40-50'ye yakınında sorun olmaya devam ettiği görüldü.

Yapılan diğer bir çalışmada da, balon anjiyoplastide, Stent konulan hastalarda, 3 ay sonra % 20-30 oranında tekrar tıkanma görülürken; stent konulmayanlarda bu oran % 32-42 olarak saptanmıştır. Aynı çalışma sonuçlarına göre, stent uygulanan grupta daha fazla damarsal komplikasyon ve daha uzun süre hastanede kalma riski olduğu görülmüştür. Stent'lere bağlı TROMBÜS (pıhtı) oluşumunu önlemek için kullanılan Heparin, Aspirin, Ticlid ve bunların kombinasyonu ilaçlar ise, kanamalara neden oldu. Bu istenmeyen olayları önleme gayesiyle yapılan denemelerde, yalnız Ticlid ile birlikte kullanılan "Heparin coated" "Üzerleri Heparin ile kaplanmış" stentlerin başarılı olduğu izlenimi alınmıştır. Daha sonra yeni bir buluş olarak uygulamaya konulan ULTRASOUD (IVUS) sistemi ile TROMBOZUN ve geç Restenaz' (yeniden tıkanma) un daha başarılı olarak önlendiği görüldü. Bu sistemde arter içine konulan stent, yüksek basınçla (20 atmosfer'e kadar) açılarak arter duvarına, yerinden ayrılmayacak şekilde yerleştirilmektedir. İlk sonuçların başarılı olduğu izlenimi alınmıştır. İlerisi için ümit verici olarak değerlendirilen bu sistemde Aspirin ve Ticlid kullanılması yeterli olmakta, ayrıca Kumadin kullanılmasına gerek görülmemektedir. Son olarak Koroner arter içine uygulanan Radyasyon tedavisinin (İNTRA CORONARY RADİATİON TERAPY) Koroner arter stenozunun (kalbi besleyen atardamar tıkanıklığının] önlenmesinde yeni bir metot olarak ortaya konulmuştur. Bu radiyoaktif stentle intimal proliferasyonun (damar iç tabaka hücrelerinin çoğalmanın) ve restenozun (yeniden tıkanma) önlenebileceği ileri sürülmüştür. Henüz geniş kapsamlı çalışma yapılmamış olduğu için sistem hakkında kesin değerlendirme mümkün değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp