Spor Yaralanması Nedir

Spor Yaralanması Nedir :

Spor yaralanmaları denilince ne anlıyoruz ve en çok hangi organlar yaralanmaktadır?

Sportif aktiviteler sırasında oluşan yaralanmalar, spor yaralanmalarını oluşturmaktadır. Kas, tendon, bağ, eklem kapsülü, kıkırdak gibi yumuşak dokuların yanı sıra, kemik ve iç organlarda da yaralanmalar oluşabilmektedir.

Spor yaralanmalarına yol açan nedenler nelerdir?

Birçok neden söz konusudur. Bunların bazıları; sporu yapan kişiyle, bazıları da; dış ortamla ilgilidir. Kişisel nedenleri şu şekilde açıklayabiliriz: Kemik yapısının ve kasların zayıf olması, vücudun anatomik yapısında bozukluklar, aşırı yorgunluk, psikolojik sorunlar, geçirilmiş yaralanma ve ameliyatlar, enfeksiyon hastalıklarının varlığı, spor şekliyle uyumlu olmayan yaş ve cinsiyet. Dış ortamla ilgili nedenler: Yapılacak olan spor konusunda yetersiz bilgi sahibi olmak, spor ve antreman tekniğinin uygun olmayışı, kullanılan malzemenin kötü olması, elverişli zemin ve hava koşulları olmaması, kurallara uyulmaması.

Bu yaralanmaları önlemek mümkün müdür ve bu konuda neler yapılabilir?


Yaralanmaları önlemek veya azaltmak için, öncelikle, kişinin sağlık durumunun spora başlamadan önce değerlendirilmesi gerekir. Sporcu, daha sonra da, düzenli sağlık kontrollerinden geçmelidir. Spor öncesi ısınma ve germe egzersizleri mutlaka yapılmalıdır. Yapılacak spor dalının kuralları bilinmeli ve ona uygun donanım kullanılmalıdır (ayakkabı, raket, kask, koruyucu dizlik v.b.). Sert zeminlerden kaçınılmalıdır, aşırı yorgunluk belirtileri ortaya çıktığında, sportif aktivite sonlandırılmalıdır. Arkasından soğuma ve germe egzersizleri uygulanmalıdır.

Kişinin yaşı ve cinsiyeti önemli midir?

Genel olarak kadınların kas kitlesi erkeklerden daha azdır ve kemik yapıları da küçük farklılıklar göstermektedir. Erkeklerle aynı oranda yüklenmeler, sakatlıklar oluşturabilir. Çocuklar ise kas-iskelet gelişiminin henüz tamamlanmadığı bireylerdir, bu nedenle aşırı yüklenmenin olduğu sporlardan kaçınılmalıdır. Yaşlılarda; kemikler zayıflar, kas kitlesi azalır ve dokular esnekliğini yitirir, dolayısıyla, zorlu sportif aktiviteler, yarar yerine zarar getirecektir.

Sportif aktivite sırasında yaralanma olursa, ilkyardım olarak ne yapabiliriz?

Sporu sonlandırıp, soğuk (Buz vs.) uygulayıp, kolu ya da bacağı kompresyon bandajına alarak, kalp seviyesine yükseltmek ve sonrasında da bir Uzman Doktora yönlendirmek gerekir.

Ciddi yaralanmalarda tedavi şekli nasıl olmalıdır?

İki şekilde yaklaşım söz konusudur:

1. Bandaj, alçı, atel vs. uygulamaları ve bunu izleyen Fizik tedavi ve Rehabilitasyon biçimindeki konservatif (ameliyatsız) tedavi.

2. Açık veya kapalı uygulanan ameliyatlarla (cerrahi) tedavi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp