Hamstring Yaralanması

Hamstring yaralanması

Bacağın üst, arka kısmındaki 3 kastan oluşan gruba Hamstring kasları denilmektedir. Semitendinosus, semimembranosus ve biceps femoris tek tek kaslar olarak değil, bir grup olarak olarak ele alınır. Hamstring''ler zorlanmalar ile sıklıkla zedelenebilir. Bu durumda bacak arkasında ağrı başlar, yürümek ve spora devam etmek güçleşir. Bir sporcuda bacak arkasında ağrı olduğu zaman şu rahatsızlıklar araştırılmalıdır:
1- Hamstring''lerde zorlanma
2- Siyatik
3- Femurda aşırı kullanıma bağlı kırık (Stres kırığı)
Hamstrig''lerde zorlanma olduğunda sporcunun bacak arka kasları çok hassaslaşır. Hareket ettirilince ağrı olur. Çoğu zaman belirgin şişlik gözlenebilir. Ancak nörolojik muayenede bacak normaldir. Yani kaslara gelen sinirlerde bir bozukluk yoktur. Genç ve kas yapısı gelişmiş sporcularda bu muayene çok dikkatli yapılmalı ve siyatik olasılığı ekarte edilmelidir. Femurun stres kırığı ihtimali ise kemiğin eksenine kuvvet uygulanınca ağrı oluşmaması ile ayırd edilir. Şüpheli vakalarda mutlaka röntgen ve gerekirse kemik sintigrafisi yapılır.

Hamstring zorlanmalarında şu faktörler önemlidir:

1- Spor öncesi ısınmanın yeterli yapılmaması
2- Hamstringlerin yeterince esnek olmaması
3- Bacak kasları arasında dengesizlik.
4- Bacaklar arasında uzunluk farkı olması
5- Aşırı kullanım
6- Bel ağrısı olması
Bel ağrısı olduğunda refleks olarak hamstring kasları etkilenir ve kaslarda spazm gelişir. Kasılıp sertleşen ve esnekliği azalan kaslar zedelenmeye daha açıktır. Ayrıca hamstring kasları arasındaki veya hamstring''lerle bacak ön taraf kası olan kuadriceps arasında dengesizlik bu kasların zedelenmelerini arttırır.

TEDAVİ

Hamstring zorlanmasında tedavi, zorlanma derecesine, zedelenme bölgesine ve yapılan spora göre değişir. Zedelenmede 3. derece kasın tamamen kopması demektir. Özellikle elit sporcularda kas-tendon birleşim yerinde kopmalar gözlenir. Bu durumda ameliyat gereklidir. Ameliyat gerekmeyen daha hafif vakalarda ise tedavi şöyledir:
* Buz uygulama: Sık sık 10-15 dakika buz uygulanır.
* O bacağa yüklenilmez, koltuk değneği kullanılır, ağırlık verecek aktiviteler yapılmaz
* Elastik bandaj sarılır
* Fizik tedavi ve rehabilitasyon erken başlatılır
* Ağrı ve şişlık için antienflamatuvar ilaçlar verilir
* Bacaklarda boy farkı varsa ayakkabıya destek konularak düzeltilir
* Hamstriglerin esnekliğini arttırma çalışmaları yapılır
* Kaslar arasındaki denge düzenlenir. İzokinetik ölçümlerde Kuadriseps kas gücünün Hamstring kas gücüne oranının 3 : 2 olması gereklidir.
* Aktivitelerin ‘çok fazla’ veya ‘çok erken’ olmamasına dikkat edilir.
Hamstring kasları çok dinamik kaslardır. İyileşmeleri yavaş olup uzun süre gerektirir. Hamstring zorlanma ve kopmalarının tam iyileşebilmesi için ortalama 10 hafta gerektiği unutulmamalıdır.

Ah şu hakemler
LİG başından beri bitmeyen hakem tartışması bu hafta sonu da devam etti. Son Serdar Tatlı''nın sakatlığı konusunda herkes bildiğini ya da bilmek istediğini söyledi. Sanki hakemlerimiz insan değil robotik, sakatlanmaları yasak.

Sayın Tatlı daha önce kasık bölgesindeki şikayetleri nedeni ile tarafımdan görülüp tedavi edildi. En son olayda Manyetik rezonans çektirirken ve çektirdikten sonra sakatlığından haberdar oldum ve manyetik görüntülemede kendisinde Hamstring adalesinde grade 1 zedelenme olduğunu öğrendim. Daha önce de bu sütunlarda hakem sakatlıkları başlığı ile yazdığım yazıda da en çok görülen sakatlığın Hamstring adalesinde olduğunu belirtmiştim. Bu sakatlığa çekilen adale deyimi de kullanılabilinir. Genellikle adale limitleri dışında zorlanınca ve gerilince yırtılır. Basit gerilmeden, yırtığa kadar olabilir, 1-2 ve 3''üncü derece diye sınıflandırılır.

SINIFLANDIRMA
1. derecede sadece az miktarda adale lifi zedelenmiştir,

2. derecede daha fazla adale lifi zedelenir.

3. derecede ise kasın kendisi yırtılır.

Hamstring adale grubu bacağımızın arkasında 3 adaleden oluşur. Vazifeleri dizi bükmek ve kalçayı düz tutmaktır.

Bderece zedelenmede belirtiler aşırı yüklenme sonrası açığa çıkar. Kramp yada gerginlik ve hafif ağrı olur.

2. derecede biraz daha fazla ağrı olur. Germe ile ağrı artar ve kas kasılır. Zedelenen kısma basmakla ağrı ve hassasiyet olur.

3. derece sporcu için çok kötü bir zedelenmedir. Yanma ve sertlik vardır ve yürümede zorluk çeker. Adale yırtılmıştır, üst ve altta yırtık kısım kabartı yapar ortası çöküktür. 2-3 gün sonra ciltte morluk görülür.

Tedavide, sporcu ya da hakem hemen buz kompresi yapar, bandajlanır ve istirahat ettirilir. Gaye kanamayı ve harabiyeti azaltmaktır. Spora dönüş 1. derecede 3 hafta, 2. derecede 4-6 haftadır. Tam yırtıkta cerrahi tedavi gerekir ve rehabilitasyon sonrası en az 3-4 ayda sahalara döner.

Korunma, tedavi kadar önemlidir. Maç ya da antrenman öncesi ısınma ve germe önemlidir. En az 20 dakika iyi bir ısınma yapılmalıdır, bu hafif şekilde başlayıp tam aktivite ile bitmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp