Spor Yaralanmalarını Önlemek İçin Öneriler

Spor Yaralanmalarını Önlemek İçin Öneriler :

Sporcunun fizik yapısı :

Parkour disiplininin vücudunuzu tanımak, limitlerimizi fark etmekde büyük rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. Ama buna rağmen anlık gazlar ile bazen vücudumuzun limitlerinin üzerinde denemler yapabiliyoruz. Bir Traceur neler yapıp neler yapamadığını iyi kestirebilen bir birey olmalı fiziki yapımızın yetmeyeceği denemelerde bulunmamalı!

Antrenman durumu :

Bazen zevkli bir antrenman gününde yorgunluğumuzu dikkate almadan denemelere devam ederiz. Bu da sakatlığa davetiye çıkartmakdır. Bunun dışında antrenmanların sıklığı yeteri kadar dinlenmemek de ciddi bir etkendir. Aynı zamanda yetersiz antrenmanda bizi sakatlığa itebilir. Uzun aralıklarla yapılan antrenmanlar metobolizmanın yüklenmeye alışmasını engeller ve fark etmeden aşırı zorlamalara sebep olabiliriz.

Yas :

Yaş ilerledikce metobolizma yavaşlar toparlanma süreleri uzar, esneklik azalmaya başlar. Tabi bu faktör 30 yaşından sonra daha çok hissedilir. Yeterli egzersizle bu açık kapatılabilir ama bilinçli ve dikkatli olunmalıdır.

Yorgunluk :

Yorgunlukla kaslarda laktik asit birikir. Bu laktik asit sinir kas kavşağında sinir iletisinin kasa ulaşmasını yavaşlatır buda hareketteki reaksiyon sürenizi uzatır. Aslında ayağınızı uzattığınızı zannetiğinizde ayağınız atladığınız yere ulaşmamış olabilir! Beceriksizlik ve kordinasyonsuzluk başlar!

Isınma :

Eğer bir spor disiplinin içinden gelmediyseniz! Isınma - soğma kültürü edinmediyseniz! Isınma sadece vakit kaybı olarak gelebilir size AMA ÖYLE DEĞİLDİR!!! arabayı bile kışın hareket ettirmeden önce ısıtırız ve sonra yola çıkarız! Isınmamış kas zor esner, daha geç tepki verir. Soğuk günlerde sıcaklığın korunması çok önemlidir ısınıp soğuyan kas hiç ısınmamış kasdan daha tehlikelidir. Uyurken bile terleyip rüzgara maruz kalan yerlerimiz tutulur.

Zemin ve hava koşulları :

Hareketlerinizi ne kadar temiz yapsanızda zemin ve havakoşullarından dolayı sakatlıklar kacınılmaz olabilir. Zamanla farklı zeminlerde çalışmalar yaparak bu konuda deneyim zaten kazanırız ama bazen farklı etkenler devreye girebilir. Mesela daha önce deneyimlediğiniz bir zemin/yüzey nemli veya ıslakdır sizde bu ayrıntıyı çok dikkate almazsınız ve bingo! artık yerdesiniz. atladığınız veya tutunduğunuz zemin/yüzeyleri deneme yapmadan önce test edin.

Spor araç gereçlerinin kalitesi :

Bizim için genelde en önemli ayakkabıdır. Piyasadaki en pahalı ve en iyi ayakkabı her zaman uygun olmaz. Her spora özel ayakkabı kullanılmalıdır. Örn: Koşu ayakkabısının önünün daha esnek olması koşarken önden destek almamızı sağlar. Parkour için ise kalın topuk ve tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. yüsekden atlamalar ve taklardaki inişleride darbeyi emsinler diye tabi yer tutuşunun ayrı bir önemi vardır. Yukarda bahsettiğimiz zemin ve hava koşulların faktöründe yer tutuşu çok önemlidir. 2 farklı tarzda ayakkabı kullanıyorsak birbirinden farklı tabanlara sahiplerse hangisinin hangi zemin ve koşulda ne gibi tepki verdiklerini bilmek lazım. Eşofman seçiminde esneyebilen rahat modelleri tecih etmeliyiz uzun süredir kullandığımız modeli değiştirip yeni bir modele geçtiğimizde limitlerini keşfetmeliyiz.

Bunlar bir çoğumuzun bildiği ama uygulamaya gecirmeiği noktalar. Bazen önemli şeylerin altını tekrar tekrar çizmek gerekir. Bilgili değil bilinçli olmak daha önemlidir! Bir şeyi biliyor ama uygulamaya gecirmiyorsak o bilginin hiç bir önemi kalmaz. Spora, hareket etmeye gönül vermiş her insanın yaşayabileceği en kötü deneyim sakatlıktır. Hareket özgürlüğü elinden alınmış her insan bu yazıya daha kolay enpati kurabilir. Ama bilinçli bir birey sakatlanmadan da bu konuda enpati kurar ve hayatına bu frekansda bir ayar çeker!!!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp