Spor Performansı

Spor Performansı :

SPORTİF PERFORMANS NEDİR

Bir fiziksel aktivite sırasında o fiziksel aktivitenin gerektirdiği fizyolojik verime performans denir. Bu verimi sportif aktivitede ortaya koyabilme durumuna sporcunun performans düzeyi denir.

Üst düzeyde sportif performans elde edilmesi için oksijenli ve oksijensiz enerji oluşumu, branşa özgü teknik kapasite ve psikolojik faktörlerin aynı anda etkin olması gerekir. Bu faktörlerden herhangi birinin eksikliği yüksek düzeyde performans oluşmasını engeller yani teknik kapasitesi çok yüksek bir sporcu psikolojik olarak çok iyi hazırlanmış olsa bile, yeterli enerji oluşturma kapasitesine ulaşmamış ise üst düzey bir performans sergileyemez.

Türk sporcularının enerji oluşturma kapasiteleri uluslararası sporculara göre düşük kapasitede kalmaktadır.

Sporcularımızın bir çok branşta teknik anlamda yeterli seviyelere ulaşmalarına rağmen, uluslararası başarılarımızın az olması bu enerji oluşum kapasitesi yetersizliğinden olup buna bağlı olarakta fizik - kondisyon kapasitesi düşmektedir..

Enerji oluşturma kapasitesi ; fiziksel yapı, genetik miras ve antrenman ile yükseltilir.

Antrenman sportif performansı geliştirmeye yönelik belli sınırlar içerisinde organizmaya yapılan yüklenmelere verilen isimdir.. Belirli bir hedefe yönelmeyen, planlı ve sistemetik olmayan antremanlar sportif performansın gelişiminde istenen neticeyi vermez. Doğru ve sistemli yapılan antrenman ile tüm sportif performans değerleri geliştirilmiş olur.

Spotif performansı özetlendiği gibi kişisel ve çevresel faktörler belirler.
Sporcunun antrenman düzeyi, beslenmesi, sağlık durumu, antrenman yapılan sahanın zemin durumu, havanın sıcaklığı gibi birçok etkenin sportif performans üzerine olumlu ve olumsuz etkileri vardır.

Yiyecekler, vücut mekanizmamızın işlemesini sağlayan yakıtlardır. Taze meyve, sebze ve tahıl ürünleri gibi yağ oranı düşük, besleyici yiyeceklerin merkezde olduğu sağlıklı bir diyetle, en iyi performans için vücudunuzun ihtiyacı olan yakıtı temin edeceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak, ilave destekler kullanmak da performansı ve iyileşme süreçlerini geliştirmeye yarayabilir.
 
ENERJİ ELDE EDİLMESİ
 
Egzersizler sırasında, karaciğer ve kaslardaki glikojenden kaynaklanan kan şekeri seviyesi en yüksek değerine ulaşır. İdman aralarında, harcanan glikojenin yerine yenisi konulmazsa, vücudun glikojen seviyesi bir süre için dibe vurabilir. Glikojen seviyesini tekrar yükseltmenin yolu taze meyve, patates, kabuklu pirinç, kepekli unla yapılmış hamur işleri, yulaf ve kepekli buğday ekmeği içeren, sağlıklı karbonhidratlar bakımından zengin bir diyet uygulamaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp